Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski autoproizvođač Toyota Motor, pogođen opozivom milijuna vozila, izvijestio je o padu prodaje u SAD-u veljači za devet posto, dok Ford svoje prvo mjesto po prodaji nije povezao sa problemima japanskog konkurenta.


Ford Motor je zabilježio povećanje prodaje od 43 posto u veljači, no uglavnom zahvaljujući povećanju flotne prodaje vozila 'rent-a-car' tvrtkama, dok se prodaja građanima povećala za 28 posto u odnosu na veljaču 2009. Na drugom je mjestu General Motors, kome je prodaja porasla za 12 posto u odnosu na prije godinu dana, ali je nešto manja nego u siječnju. Prodaja je opala za gotovo sve Toyotine modele. Jedan značajan izuzetak je bio 10-postotni rast prodaje hibridnih vozila Prius, koja je opozvana zbog problema s kočnicama, a ne zbog nekontroliranog ubrzavanja kao ostatak od 6,5 milijuna opozvanih Toyota u SAD-u.

Vezani članci Slika nije dostupna Ford planira prodaju Jaguara i Land Rovera Slika nije dostupna Ford razmatra prodaju Volva

Toyota je na slabu prodaju odgovorila kampanjom oglašavanja u kojoj ističe svoju dugogodišnju pouzdanost i sadašnju energičnu reakciju na probleme s ubrzavanjem, u kojoj je popravljeno više od milijuna vozila. Usporedo su krenule i prodajne akcije s nula posto kamate na pet godina na brojnim modelima i niske rate lizinga.

>> Afera Toyota se nastavlja: 'Nismo se držali standarda'

GM je odgovorio s nula posto kamata na više od polovice svojih modela, a Ford je najavio slične akcije. Četvrti Chrysler je izvijestio o povećanju prodaje za jedan posto, što je pozitivno iznenađenje, jer se očekivalo da se Chrysler pridruži Toyoti u izvještavanju o manjoj prodaji. Na petom mjestu u SAD-u je Honda Motor, čija je prodaja u veljači rasla za 13 posto. (HIna)