Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvuk moćne jahte

Divlja mačka s brutalnih 510 'konja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi XKR-S, Jaguar za odlikaše i za znalce. Dizajn genijalnog britanca Calluma podsjeća na Aston, što ne treba čuditi jer je Ian Callum prije Jaguara bio upravo u Aston Martinu. Poput prethodnika, ovaj automobil izgleda fenomenalno! Riječi su suvišne.

Prvi XKR, predstavljen 1996. godine, odmah je prozvan ikonom dizajna. Ian Callum nije imao nimalo lak zadatak s drugom generacijom, no, nema sumnje, napravio je fantastičan posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Već u osnovnoj izvedbi XK, kao coupe i kao kabriolet, izgleda odlično, a u najsnažnijoj R izvedbi stvar je dovedena do savršenstva. No, daleko od toga da je XKR tek šminkerski ljepotan bez pokrića. Dapače, to je jedan od tehnološki najnaprednijih sportskih automobila.

Novi XKR-S ima aluminijsku karoseriju. Zašto? Da bi najbrža mačka bila još brža i još hitrija u reakciji. I to zahvaljujući srcu automobila – V8 motor s moćnim kompresorom koji istiskuje 510 konja. No, najbolji je ipak - zvuk. Jednostavno neopisivo. Ili, probajmo ovako – kao moćna jahta, trajekt, brzi vlak… Kakav zvuk… V8 motor treće generacije povećan je na pet litara.

Opremljen je varijabilnim upravljanjem bregaste osovine i direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre. Uz bolji odaziv na gas, ovaj se patent brine za manju potrošnju, odnosno manju emisiju štetnih plinova. No, mnogima je sve to u drugom planu zbog ovoga – Supercharger, odnosno kompresor koji XKR-a pretvara u divlju zvijer.

Sprint do 100 km/h traje samo 4.8 sekundi, uz najveću brzinu ograničenu na 250 km/h. Ona se postiže bez problema i upravo su među-ubrzanja ono što najviše oduševljava kod ovog automobila.

Od coupea do sportaša

No, na mokroj cesti valja biti oprezan. Ukoliko pretjerate s gasom, ali zaista samo malo, automobil odmah počinje plesati stražnjim krajem. No, to nije nikakav problem jer se ESP odmah pali i spašava u svakoj situaciji.

Jer ovo nije igračka, ovo je iznimno brutalni i jak auto. Nikako nije preporučljivo voziti ga bez ESP jer morate biti znalac. Slijedeća važna osobina je CATS, odnosno Computer Active Technology Suspension.

Dakle, kompjuterski reguliran ovjes koji ovisno o uvjetima vožnje i stanju ceste, regulira tvrdoću opruga i amortizera. Od mekanog udobnog coupea, XKR se u trenu pretvara u tvrdog GT sportaša. Izbalansiranost je fantastična. Osim što pruža izuzetnu dozu upravljivost i sigurnosti kroz zavoje, istovremeno je i udoban. Možete ga prebaciti u automatik i mirno uživati.

Uz to, XKR je i prilično praktičan. Ono što XKR-a izdvaja od konkurencije je visoka razina upotrebljivosti. Naime, možete ga bez problema posuditi boljoj polovici ili ga voziti svaki dan po gradu. Maserati ili pak Porsche to ipak ne nude. A za uživanje u takvim automobilima najvažnije je imati lijepo vrijeme.

Naša ekipa po tom pitanju nije imala sreće, no iskustvo vožnje ovog automobila ostat će im dugo u sjećanju. Sve u svemu – oni su s XKRS-om prezadovoljni, čudno bi bilo i da nisu. Ali stvarno treba reći - Britanci su napravili - Good job!

Emisiju Automotiv možete gledati u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene