Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRATILE GA OVACIJE

Trump na prvom skupu otkad se vratio iz bolnice: Najavio lijek za koronu i poručio da se osjeća odlično

Američki predsjednik Donald Trump održao je u ispred Bijele kuće subotu prvi javni skup, od kada mu je bila potvrđena zaraza covidom-19, poručivši pritom da se "osjeća odlično".

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na "mirnom prosvjedu za zakon i red", a očekuje se da će Trump nastaviti u potpunosti aktivnosti u sklopu kampanje idućeg tjedna.

"Hvala vam, sačuvajte taj entuzijazam koji je u vama i izađite na izbore kako bi se riješili bezdana koji nam svima prijeti", istaknuo je Trump i pohvalio rad policije.

Trump je s balkona Bijele Kuće okupljenima poručio da se "osjeća odlično" te da će cjepivo za, kako ga je nazvao, "kineski virus" biti spremno "vrlo, vrlo brzo".  "Stvaramo snažan lijek i on će biti dostupan vrlo brzo", rekao je.

Američka znanost i medicina će "izbrisati kineski virus", rekao je američki predsjednik.

Događaj službenog naziva "mirni prosvjed za zakon i red", dijelom je organizirala fondacija "Blexit", koja nastoji pridobiti glasove crnaca i latinoamerikanaca, skupina tradicionalno naklonjenih demokratima, za republikance i Donalda Trumpa.

Kako je rekao, obje te zajednice odbacile su radikalni socijalizam i prihvatile njegov program usmjeren prema poslovima, policiji i SAD-u.

Održavanje skupa uz mjere

Bijela kuća je prije skupa objavila da će svi sudionici morati masku, bit će im izmjerena temperatura te da će im biti rečeno da poštuju socijalnu distancu.

Trump je u svom govoru oštro kritizirao oštro Bidena i ustvrdio da je demokratski program još "dalje od socijalizma - komunistički". "Još je dalje od socijalizma, nazvao bih ga komuniznom", dodao je.

Ponovio je da je učinio za afroameričku zajednicu više od bilo kojeg predsjednika nakon Abrahama Lincolna. "Za crnačku zajednicu učinio sam više od ikojeg predsjednika od Abrahama Lincolna", istaknuo je.

Za ObamaCare je rekao da je to katastrofa koju želi ukinuti te da je za zdravstvo do sada učinio puno. Također, istaknuo je kako je veliki dio građana sada zadovoljniji nego prije četiri godine.

Kazao je kako planira imati u ponedjeljak "veliki skup" na Floridi, jednoj od ključnih saveznih država na predsjedničkim izborima.

Iako je za subotnje događanje navedeno da se održava u okviru redovnih Trumpovih predsjedničkih dužnosti funkcioniralo je kao predizborni.

Trumpov prvi službeni predizborni skup bi trebao biti onaj na Floridi.

Zaostaje za Bidenom

Ankete pokazuju da na nacionalnoj razini Trump za Bidenom zaostaje dvoznamenkastim postotkom i da samo 35 posto Amerikanca podržava Trumpov odgovor na pandemiju koronavirusa samo, ali i da se razlika između dva kandidata smanjuje u ključnim državama.

Američki predsjednik ne postaje kandidat s najviše glasova, već s najvećim brojem elektora, zbog čega se izbori odlučuju u državama, u kojima nije "unaprijed" jasno da će pobijediti republikanski, odnosno demokratski kandidat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIŠTA OD SUČELJAVANJA Otkazana druga predsjednička debata između Trumpa i Bidena, aktualni predsjednik odbio virtualno sučeljavanje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dva skupa za vikend? Trump planira povratak u kampanju, čeka "negativan" test na koronavirus

Jedna od tih država je i Florida.

Liječnik Bijele kuće u četvrtak je odobrio predsjedniku izlazak iz izolacije za vikend, deset dana nakon što mu je dijagnosticiran covid-19.

Bijela kuća nije objavila rezultat posljednjeg Trumpovog testa na covid-19 i odbija reći kada je posljednji put bio negativan na testiranju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene