Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jednonogi Australac izborio OI unatoč raku jednjaka i činjenici da se donedavno uopće nije bavio biciklizmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općepoznati južnoafrički trkač Oscar "Blade Runner" Pistorius ipak nije prva osoba sa invaliditetom koja je izborila nastup na Olimpijskim igrama.

Australac Michael Milton ušao je u povijest nakon što je odabran u australsku biciklističku reprezentaciju za OI u Pekingu, a njegova upornost je upravo zapanjujuća jer se do prije godinu i pol dana uopće nije aktivno bavio biciklizmom, a prije šest mjeseci mu je odstranjen tumor na jednjaku.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Milton (35) je u djetinjstvu zbog tumora koštane drži izgubio desnu nogu, no to ga nije spriječilo da se bavi sportom i postane šesterostruki pobjednik Paraolimpijskih igara u skijanju. 

Na ZOI u Salt Lake Cityu 2002. osvojio je zlata u svim disciplinama, sa postignutom brzinom od 213 kilometara na sat najbrži je skijaš sa invaliditetom na svijetu, kao i najbrži australski skijaš uopće. 

Kada su u Paraolimpijskom sportu promijenili pravila u alpskom skijanju, u kome su dotad nastupali samo jednonogi skijaši, Milton se okrenuo biciklizmu.

"Prije godinu dana, kada mi je dijagnosticiran tumor jednjaka, nisam ni mogao razmišljati o OI u Pekingu jer sam se borio za život. Ovo je za mene nevjerovatno iskustvo, a ovom kvalifikacijom sam ostvario i više nego sam sanjao. Čeka me težak rad do početka Igara, zapravo glupo je reći težak, jer što je onda ono što sam dosad u životu prošao", izjavio je sjajni sportaš Milton.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene