Perače prozora, montažere dizalica, radnike na odašiljačima veže činjenica da svakodnevno radni dan provode na velikoj visini od koje bi mnogima doslovce bila muka. Nije se lako popeti na 100 metara visine, a kamoli tamo još i raditi.


Nebu pod oblake u njihov nesvakidašnji radni ambijent popela se ekipa Provjerenog i vidjela kako izgleda uobičajeni radni dan Bernarda, Dinka i Dragana.

Vezani članci Ne boje se visina (Foto: thechive.com) - 6 Ne boje se visina pa su iskoristili hrabrost za snimanje nelagodnih scena 19-godišnjakinja najmanja djevojka u Nepalu (Foto: Profimedia) Što mislite koliko je godina djevojčici sa slike? Sigurno ćete pogriješiti...

Dragan Dragičević perač je prozora, a najviša zgrada na kojoj je radio imala je 26 katova i bila je visoka 104 metra. Ovaj 23-godišnjak, koji dolazi iz Ogulina, prozore pere već pet godina. Dragan se cijeli život bavi alpinizmom i član je Gorske službe spašavanja. Svu zaradu skuplja za svjetske planinarske ekspedicije.

Dinko Samardžić montažer je dizalica i cijeli život radi na velikoj visini. On ima tlo pod nogama, ali na vrlo malom prostoru klimavih dizalica. U početku mu, tvrdi, nije bilo ugodno, no s vremenom je prebrodio strah.  Dizalice je počeo montirati prije 15 godina. Sasvim slučajno dobio je posao električara da bi napredovao do šefa ekipe za montažu. Broji stotine postavljenih i popravljenih dizalica. 

U prekrasnom pogledu s Biokova Bernard Borković može uživati svakodnevno, jer je to njegovo radno mjesto. Odašiljač koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini od čak 1762 metara, Bernard popravlja zadnjih 11 godina. Bernard na odašiljačima popravlja i montira sve moguće antene; televizijske, radijske, GSM i sve električne kvarove. Prosječna visina odašiljača je oko 150m.

Njegova formula za rad na visini je jednostavna. Treba pravilno rukovati opremom, dobro se pripremiti, a najvažnije je ne žuriti jer svaka greška može biti kobna. S užetom se penje većinom na nepristupačna mjesta. Uvijek ima pomoć, jedan postavlja užad, drugi ga prati.

Koliko god se ovi poslovi nekim činili prezahtjevnim Bernard, Dragan i Dinko obavljaju ih s lakoćom. Kod njih ne postoji strah i nelagoda, a na svom poslu sigurno neće zaspati. Dodatni užitak u svemu je, reći će u šali, da svaki dan svoje šefove mogu gledati s visine. 

Cijeli prilog pogledajte u priloženom video prilogu ili cijelu emisiju Provjereno pogledajte u Videoteci Dnevnik.hr-a.