Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest astronauta nakon povratka

Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru

Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP )
Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Foto: Handout / NASA TV / AFP
Svemir je opasno mjesto koje ne oprašta, a dugotrajna odsutnost gravitacije ostavlja svoj danak na ljudskom tijelu. Mnogi astronauti to su doznali tek nakon povratka na Zemlju.

Japanski astronaut Norishige Kanai ispričao se u srijedu zbog toga što je kazao da je u svemiru narastao čak 9 centimetara u samo 3 tjedna na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svemirske krhotine Najveći udari na Zemlju: 6 "kamenčića" koji su pali na naš planet i promijenili povijest Slika nije dostupna Afričko oko Astronaut iz svemira snimio bizarnu fotografiju fenomena u Sahari

Rekao je kako je krivo izračunao i da je narastao oko 2 centimetra.

Inače, značajna promjena visine normalna je kod astronauta u svemiru. Većina ih "naraste" jer se njihova kralježnica rastegne zbog pomanjkanja gravitacijskih sila. No radi se o najviše nekoliko centimetara i po povratku na Zemlju sve se opet vraća u normalu, piše BBC.

Što se događa s tijelom tijekom jedne godine u svemiru?

Najčešće astronauti provode u misijama u svemiru oko 6 mjeseci. No 2016. godine američki i ruski astronauti Scott Kelly i Mikhail Kornienko proveli su u svemiru rekordnih 340 dana.

Cilj te misije bio je dobiti bolju percepciju kako bestežinsko stanje, zračenje i izolacija utječu na ljudsko tijelo tijekom duljeg boravka u svemiru.

Kako Scott Kelly ima brata blizanca, također astronauta, znanstvenicima se pružila jedinstvena prilika da usporede što se događa s ljudskim tijelom u svemiru. Dok je Scott bio u svemiru, njegov brat Mark ostao je na Zemlji. 

"Većina zdravstvenih problema nije simptomatska, ne možete osjetiti svoju koštanu masu", rekao je Scott Kelly za BBC.

Nakon što se vratio na Zemlju, Scott je morao proći rigorozna testiranja tijela. Dugo razdoblje u prostoru ostavilo je traga - popis simptoma bio je podugačak.

"Osjećao sam bol i ukočenost. Izgubio sam koštanu i mišićnu masu. Imao sam i otekline i osjećao sam povećan pritisak u lubanji.

Dobio je i razne vrste osipa, a dok se ponovno prilagođavao na Zemljinu atmosferu, imao je i mučnine i vrtoglavicu.

"Nismo dobili nikakva posebna upozorenja, no to je dio života astronauta", rekao je Scott.

NASA je izvijestila kako je njegovo putovanje bilo velik i važan korak ka smanjenju biomedicinskog rizika od svemirskih putovanja, što bi trebalo pomoći u planiranju budućih putovanja - na Mars ili još dalje.

Naime, svaka misija na "Crveni planet" trebala bi trajati najmanje 30 mjeseci, mnogo dulje od vremena koje su ljudi do sada provodili u svemiru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene