Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon tragične smrti u 50. godini života i karijere duge 45 godina, tijekom koje je još za života postao legenda, svijet se oprostio od jednog od najvećih i daleko najkontroverznijih umjetnika i glazbenika - Michaela Jacksona, a komemoraciju koja se održala u Los Angelesu ste mogli uživo pratiti na streamu Dnevnika.hr.


Obitelj i prijatelji se oprostili od Michaela

U 17:30 po lokalnom vremenu u Los Angelesu iz obiteljske kuće obitelji Jackson u Encinu krenula je pogrebna povorka s članovima najbliže obitelji Michaela Jacksona. Povorka se uputila prema groblju Forest Lawn, gdje se nalazilo Jacksonovo tijelo i gdje je bila održana privatna komemoracija. Nakon što su članovi najuže obitelji i bliski prijatelji odali počast Jacksonu uputili su se prema Staples centru, gdje je održana javna komemoracija za kralja popa.

Vezani članci Komemoracija u Bleiburgu - 3 Zabranjuje li se komemoracija na Bleiburgu? "Obilježavanje kakvo je bilo do 2019. godine vjerojatno neće biti prihvatljivo" Slika nije dostupna Elizabeth Taylor želi biti pokopana kraj Michaela Jacksona

Navodno, no još uvijek ne sa sigurnošću potvrđeno posljednje prebivalište Michaela Jacksona će biti Forest Lawn groblje, koje se nalazi na Hollywood Hillsu, a poznato je po tome što je su tamo pokopani neki od velikana showbiznisa poput Bete Davis, Stana Laurela, Buster Keatona, Liberacea i Telly Savalasa, da nabrojimo samo neke.

Pogrebna povorka s tijelom Michaela Jacksona i članovima najuže obitelji stigla je u Staples centar nešto prije 19 sati, tako da je javna komemoracija kasnila oko pola sata.

Staples centar kao crkva

Nešto prije početka komemoracije Smokey Robinson pročitao je u Staples centru poruke Diane Ross i Nelsona Mandele, u kojima su izrazili ljubav prema Michaelu i žaljenje zbog njegove iznenadne smrti. Ross i Mandela nisu mogli osobno prisustvovati komemoraciji.

Nakon toga su braća Jackson donijeli pozlaćeni kovčeg s Michaelovim tijelom do pozornice dok je gospel zbor Andrae Crouch pjevao pjesmu 'Soon and Very Soon'.

Scenografija pozornice je ličila na unutrašnjos crkve, a amosferu je upotpunila Mariah Carrey zajedno s Treyjem Lorenzom kada je otpjevala hit Jacksona 5 iz 70-ih 'I'll be there'. Nakon toga je počast kralju popa odala Queen Latifah, koja je rekla da je 'Michael bio najveća zvijezda ikada te da je inspirirao milijune širom svijeta', a Lionel Ritchie je izveo pjesmu 'Jesus in love'.

Osnivač Motown Recordsa, Berry Gordy u svom obraćanju je nazvao Jacksona 'najvećim zabavljačem svih vremena', naglašavajući da je 'kralj popa' nije dovoljan izraz za velikana kao njega.

Prije nego je otpjevao pjesmu 'Never Dreamed You'd Leave in Summer', Stevie Wonder je u obraćanju prisutnima rekao da je 'ovo trenutak za koji sam se nadao da nikada neće doći, ali znam da je Bog dobar i koliko god smo mi Michaela trebali, mora da ga je Bog trebao još više.', a zatim je na pozornicu stupila Brooke Shields i održala jedan od najemotivnijih govora te večeri.

Brooke Shields: Iako su ga zvali 'kraljem', mene je Michael uvijek više podsjećao na Malog princa.

'Kada smo bili zajedno, bilim bi oput male djece. Nikada nismo surađivali profesionalno, niti snimili video zajedno, iako me jednom neuspješno pokušao naučiti moonwalk. Imao je najljepši smijeh i smisao za humor na svijetu. Iako su nas mediji smatrali nekim čudnim parom, Michael je bio i ostao moj najbolji prijatelj na svijetu. Vanjskom svijetu Michael je puno puta bio čudak, no onima koji su imali sreću poznati ga, on je bio je predivna, topla osoba, puna ljubavi za životom. Iako su ga zvali 'kraljem', mene je Michael uvijek više podsjećao na Malog princa, i on je bio pravi promjer da 'je ono bitno nevidljivo očima, da se ono stvarno bitno može vidjeti samo sa srcem.', rekla je Brooke Shields, jedva suzdržavajući suze tijekom cijelog obraćanja prisutnima u Staples areni.

Jermaine Jackson je izveo omiljenu pjesmu svog mlađeg brata Michaela 'Smile', a zatim su se okupljenima obratili Martin Luther King III, Bernice King i kongresmenka Shiela Jackson Lee.

'Volim Michaela Jacksona i želim zahvaliti što sam imao priliku pjevati ovdje večeras.', rekao je finalis showa 'Britans got talent', 12-godišnji Shaneen Jafargholi nakon nastupa u Staples centru.

Poresno obraćanje javnosti 11-godišnje Paris

Nakon što su izvedene pjesme pjesme 'We are the World' i 'Heal the world' okupljenima se obratila obitelj Jackson. Michaelova braća Jermaine i Marlon održali su kratke no emocijama nabijene oproštajne govore, ali najemotivnije je bilo obraćanje Michaelove 11-godišnje kćerke Paris:

Od kada sam rođena mi je bio najbolji tata na svijetu i toliko volim!

'Samo sam željela reći da od kada sam rođena da je mi je bio najbolji tata na svijetu i samo želim reći da ga toliko volim!', rekla je kroz suze Paris, koju iz zagrljaja nije ispuštala Michaelova sestra Janet. S tim je komemoracija završila, te je kovčeg s tijelom Michaela Jacksona iznesen iz Staples centra.

Nakon komemoracije pogrebna povorka je naspustila Staples centar podijelivši se u dvije grupe. Potvrđeno je da su se članovi obitelji Jackson uputili prema Beverly Wilshire hotelu, a drugi dio povorke se uputio prema groblju Forest Lawn, gdje je ranije održana privatna komemoracija za Michaela Jacksona kojoj su prisustvovali samo članovi najuže obitelji i bliski prijatelji, tako da se pretpostavlja da se tijelo kralja popa nalazi u toj povorci.

Točno mjesto i vrijeme pokopa Michaela Jacksona još uvijek nije poznati, no gdje god to bilo, posljednje prebivalište Kralja popa će zasigurno postati meka kojoj će hrliti desetine tisuća obožavatelja svake godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju