Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porculanska zdjelica iz 18. stoljeća koja je nastala je u doba kineske dinastije Qing i ima pečat cara Qianlonga koji je vladao između 1736. i 1795. godine prodana je na dražbi održanoj u honkonškom Christie'su za 19,5 milijuna dolara.


Iz Christie'sa su kazali kako je zdjelica iz razdoblja dinastije Qing najskuplji umjetnički predmet ikad prodan u Aziji te da je očekivana cijena prije aukcije bila između 60 i 80 milijuna honkonških dolara.

Vezani članci Scena iz serije Dinastija Kultna sapunica vratila se u novom ruhu, najbogatiju američku obitelj progone moderni problemi Slika nije dostupna Powell, Wariner i Richards dijele milijun dolara

Bijela porculanska zdjelica ukrašena motivima rascvjetalih marelica, vrbinih grančica i parom lastavica smatra se jednim od najvrednijih predmeta izrađenih u porculanu iz razdoblja spomenute dinastije. 

Zdjelica je svojevremeno pripadala nasljednici Woolwortha Barbari Hutton, a na dražbi ju je ponudio renomirani kineski antikvar i kolekcionar Robert Chang koji će ove godine proslaviti 80. rođendan. Zanimljivo je da je zdjelicu kupila Changova sestra Alice Cheng.

"Platila sam dvostruko više jer mislim da onaj tko želi kupiti neki umjetnički predmet, mora se odlučiti za uistinu vrijedan predmet. Možda ću izgubiti novac ako zdjelicu prodam, no... neću je prodati. Nikad ne prodajem svoje stvari", rekla je kolekcionarka koja je na istoj aukciji kupila još dvije keramičke zdjelice.

Zadnju rekordnu cijenu na dražbi koju je u Hong Kongu organizirao Sotheby's postigla je vaza iz razdoblja dinastije Qing u listopadu 2005. za koju je jedan kolekcionar izdvojio 115,48 milijuna honkonških dolara.