Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slijepi britanski avanturist Miles Hilton-Barber sletio je u danas u Sydney i tako završio svoj epski let ultralakim zrakoplovom iz Londona dug 21.725 kilometara.


Pedesetosmogodišnji otac troje djece preživio je snježne oluje, niske temperature i obilne pljuskove tijekom 54-dnevnog putovanja s kopilotom Richardom Meredith-Hardyem (46).

Vezani članci Idris Elba i Sabrina Dhowre (Foto: Profimedia) On je Apolon modernog doba, a ona bujna slatkica: Kako je počela veza ovog atraktivnog para? Slika nije dostupna Slijepi pustolov leti iz Londona u Australiju

"Ovo je ispunjenje nevjerojatnog sna", rekao je Hilton-Barber
novinarima u zračnoj luci Bankstown u Sydneyu.

"Otkad znam za sebe želio sam biti pilot. Sada kada sam potpuno slijep imao sam privilegiju preletjeti više od polovice puta oko Zemlje", dodao je.

Hilton-Barber, koji je bez vida ostao prije 20 godina, nada se da će svojom avanturom prikupiti dva milijuna dolara za zakladu "Vidjeti znači vjerovati" koja se bavi prevencijom slijepoće u nerazvijenim zemljama.

On je 7. ožujka poletio iz britanske vojne baze Biggin Hill u
ultralakom zrakoplovu opremljenim posebnim elektronskim uređajima koji su mu pomagali u navigaciji i, za svaki slučaj, s pomoćnim pilotom koji bi intervenirao u slučaju da je to bilo potrebno.

Pratio je rutu kojom su letjeli sudionici zračne utrke od Londona do Sydneya 1919. godine, a koja ide preko Bliskog istoka, Pakistana, Indije, Malezije i Indonezije.