Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Polagano i duboko disanje važno za snižavanje tlaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija istraživanja mogla bi pokazati kako je polagano disanje nekoliko minuta dnevno dovoljno da bi se kod nekih ljudi snizio krvni tlak.

Znanstvenici s Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) u Sjedinjenim Državama smatraju da način disanja utječe na to kako tijelo regulira krvni tlak, te da hipertenzija ima više veze s relaksacijom nego sa smanjivanjem unosa soli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trajno snizuje tlak KBC Zagreb: Nova metoda liječenja hipertenzije Slika nije dostupna Smanjuje rizik od infarkta Operacija koja liječi visoki tlak!

Dr. David Anderson s NIH-a pokušava dokazati tu tezu, a ako uspije to bi moglo baciti novo svjetlo na pitanje odnosa hipertenzije, stresa, relaksacije i režima prehrane.

- Ako cijeli dan sjedite i uzimate puno soli, vaši bubrezi bit će manje učinkoviti u rješavanju te soli nego ako šećete po šumi", kaže Anderson koji vodi istraživanje odnosa ponašanja i hipertenzije.

Polako i duboko disanje relaksira i širi krvne žile privremeno, ali to zasad nije dovoljno da bi se objasnio trajniji pad krvnog tlaka, kaže Anderson.

Oko 65 milijuna Amerikanaca ima visok krvni tlak, zbog čega imaju povećani rizik od srčanog udara, moždanog udara, bolesti bubrega, poremećaja vida i demencije.

Hipertenzija se često naziva tihim ubojicom, jer mnogi pacijenti ne primjećuju simptome dok već nije poprilično kasno.

Svatko može dobiti visoki krvni tlak, pod koji se računa onaj iznad 140/90, ali prekomjerna težina i neaktivnost, te preveliko unošenje soli povećavaju rizik.

Osim uklanjanja tih rizika, već dugo se zna da meditacija, joga i slične tehnike relaksacije koje uključuju polagano i duboko disanje također potpomažu smanjivanju visokog tlaka.

Međutim, znanstvenici su se dosad suočavali s brojnim teškoćama u dokazivanju te teze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene