Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pola sata šetnje poboljšava metabolizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pola sata žustre šetnje šest dana u tjednu dovoljno je za poboljšanje linije i smanjenje rizika za sve češći metabolički sindrom povezan s pretilošću i nekretanjem.

'Naša studija pokazuje da ćete imati koristi čak i ako ne promijenite način prehrane', rekla je voditeljica istraživanja Johanna L. Johnson iz Medicinskog centra sveučilišta Duke. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Problem pretilosti - 2 Zabrinjavajući podaci Svako treće dijete prekomjerne je tjelesne težine: Ako Hrvatska nešto ne poduzme, očekivani životni vijek djece znatno će se skratiti

Osoba kojoj je dijagnosticiran metabolički sindrom ima najmanje tri od pet rizičnih faktora: širok struk, visok tlak,
visoku razinu štetnih triglicerida, nisku razinu dobroga kolesterola ili visoku razinu šećera u krvi. Mnoge su studije pokazale da od tih problema pati sve veći broj ljudi.

Prije nego što su počeli redovito vježbati, 41 posto ispitanika
ispunjavalo je kriterije za metabolički sindrom. Na kraju
osmomjesečnoga programa vježbanja, patilo je samo 27 posto.

Osobe uključene u studiju koje su vježbale najmanje (šetale pola sata 6 dana u tjednu) imale su znatnu korist, dok su one koje su vježbale najviše (trčale oko 30 kilometara na tjedan) imale neznatno veće koristi u smanjivanju rizičnih faktora za metabolički sindrom.

Osobe koje su u kratkom razdoblju vježbale vrlo intenzivno nisu smanjile rizične faktore za metabolički sindrom onoliko koliko su ih smanjile osobe koje su vježbale manje intenzivno tijekom dužega razdoblja.

To znači da svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost vrijedi više od intenzivne tjelesne aktivnosti nekoliko puta na tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene