Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina njujorških umirovljenika odlučila se za neobičnu rekreaciju zbog koje su u odličnoj fizičkoj i psihičkoj kondiciji. Riječ je o jezičnoj jogi, trendu koji je počeo u Indiji prije 12 godina.


'Jezična joga temelji se na osnovnim principima klasične joge. Uključuje dodatne jezične vježbe, govorne improvizacije i pjevanje melodija ho, ho, ha, ha, ha i  duboko disanje', kaže Francine Shore, instruktorica i organizatorica tečajeva jezične joge na Manhattanu. 

Vezani članci Liderova 12. konferencija Dan velikih planova održana na Zagrebačkom velesajmu - 1 Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu Turisti na Krku, ilustracija Tečaj u sezoni: Šokiranim Nijemcima na Krku 100 eura zamijenili za 610 kuna, oglasili se i iz mjenjačnice

'Kako bih to opisala, ... to je dubinsko, temeljito i iscrpljujuće vježbanje', dodaje Francine. 

Tvorac jezične joge je dr. Maden Kataria, kojem je na pamet ideja o novoj rekreaciji pala u Mumbaiju, 1995. godine.  

Umirovljenici New Yorka, među kojima su neki preživjeli holokaust, u početku su bili skeptični prema jezičnoj jogi. No, sada su svi oduševljeni i jedva čekaju nove sate. Ova vrsta joge pomaže da se lakše nose sa promjenama koje im donosi starost.  

'Odlično se smijati,  jer kada ostarite u životu vam se nakupi mnogo problema. Smijehom ih izbacujete', kaže polaznik tečaja. 

Naime, otkriveno je da tijelo ne razlikuje pravi od lažnog smijeha, tako da oba blagotvorno utječu na organizam. 

'Tisuću je pozitivnih stvari u ovoj vrsti joge. Tijelo otpušta endorfine, nastupaju hormoni sreće, a organizam se oslobađa stresa. Smijeh potiskuje depresiju, potiče na kreativnosti i produktivnost.  Dokazano je da sat smijeha sagorijeva čak 400 kalorija i spušta krvni tlak', kaže Francine.