U Maloj Subotici pokraj Čakovca 57-godišnji Sečan Josip pospremao je prostoriju za sušenje mesa, kada je naišao na zaista nesvakidašnje otkriće, neobično golemo gnijezdo stršljena. Srećom bilo je prazno.


Stršljeni su svoje gnijezdo, dugo 43, široko 32 i visoko 23 centimetra, smjestili u Josipovom dimnjaku. 

Vezani članci Stršljeni - problem i za ljude i za pčele (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Siju strah među ljudima, ali i pčelama: Stršljeni uništavaju eko-sustav, a odnose i ljudske živote Gnijezdo stršljenova, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Stršljenovi kod Splita napali i izboli ženu, vatrogasci je jedva spasili

Dimnjak su začepili, a izlaz iz svog doma usmjerili prema izlazu iz dimnjaka.

Prema riječima Josipovog sina, 24-godišnjeg Antuna, to gnijezdo moglo je polako nastajati protekle dvije godine. 

Josip je, zetečen pronalaskom stana svojih neobičnih susjeda, uzeo komad lima i lagano odvajao gnijezdo od zidova kako ga ne bi uništio.

Antun opisuje kako ih je najviše iznenadila i zadivila struktura gnijezda, za koje kaže da je 'mekano poput gljive, a opet nekako čvrsto'.

Gnijezdo su za sada zadržali i čuvaju ga na terasi. No Antuna brine da se gnijezdo na hladnoći ne raspadne. Rado bi saznao postoji li mogućnost da se neobično otkriće njegovog oca sačuva, pa će se malo raspitati o tome.