Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I konačno lijepe vijesti. Premijerka nas je iznenadila novom odlukom – ukida manju stopu kriznog poreza, odnosno, vraća nam naš novac.


I tako je, vjerujem, razveselila mnoge. U ovoj situaciji svih mogućih poskupljenja i nameta, mislim da su rijetki oni kojima i stotinjak kuna više u džepu ne bi značilo. Nažalost, do toga je došlo. A bilo bi ljepše da tih sto kuna ili više ni ne primijetimo. I baš kad su se građani ponadali da će već sljedeći mjesec imati cijelu plaću na računu – detaljnije upućivanje u vijest dana otkriva da će tako biti tek od ljeta.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Zar Vlada očekuje pljesak za ukidanje loše mjere?' Slika nije dostupna Vladina 'misija harač' prikupila 560 milijuna kuna

Premijerka očekuje da će njenu dobru volju građani nagraditi većom potrošnjom. Hoće, ali za režije. Zaboravlja premijerka da su one znatno skuplje, a HEP će vjerojatno zadati novi udarac na proljeće. Iako su trgovački lanci zadovoljno počeli trljati ruke, očekujući konačnu stabilizaciju tržišta i procvat posrnulog gospodarstva, iskreno, mislim da će u šoping oaze rijetki pohrliti. Zapravo, vraćenim novcem samo ćemo možda malo bolje nastaviti podmirivati osnovne potrebe. Ali, barem nešto.

Premijerkina odluka dolazi na opće iznenađenje svih, baš kao što je došla i odluka o uvođenju kriznog poreza svim građanima, bez razlike bili državni službenici ili zaposlenici u privatnim tvrtkama. I dok su analitičari upozoravali da mjera neće dati konkretne rezultate – Vladin tim vozio je po svom. Kao što i sada vozi u nekom svom filmu. Tako je sasvim jasno da i ova nova odluka nema prevelike veze s ekonomskim pravcima, više onim političkim. Osluškuje se sve veće nezadovoljstvo građana na čijim leđima je jedini teret. Vlada se igra mačke i miša. Malo dam - malo oduzimam.

Tako će već za koji dan, vrlo vjerojatno, državnim službenicima ukinuti neke stavke Kolektivnog ugovora, božićnice, regrese, a neki su zbrinuti da je riječ i o novom smanjenju plaća. Ružno je reći, ali kad je riječ o državnom sektoru – i to je bolje od otkaza. Nažalost, svi smo svjesni da je upravo taj dio najveći minus cijele ekonomije. Preglomazan sektor za koji kao nužnost analitičari ističu kresanje u obliku najgorih poteza – otkaza, još uvijek odolijeva svim ekonomskim rezovima. S druge strane, kada se uvodio krizni porez, one koji s državnim proračunom nemaju veze ništa se nije pitalo. I gdje je tu dobra namjera?

Iščekujemo nove odluke. Premijerka je najavila – svaki tjedan mjera nova. Možda će njen tim doista spasiti državu koja je , kako je rekao bivši premijer Sanader još prije dvije godine, ponavljam, prije dvije godine – u banani. Pa kako se tada ni on, a ni njegova desna ruka , danas premijerka Kosor nisu sjetili povući neke spasonosne poteze? Da su to učinili, sasvim sigurno, danas bi sve bilo drugačije. Ovako, ne trebamo se zavaravati - i mjeseci koji dolaze bez obzira na jednu poreznu stopu koja se ukida, bit će nastavak pravog umijeća preživljavanja. I kako onda završiti dan s optimizmom i željom za trošenjem? Želim, ali prilike mi ne dopuštaju. Jednostavno je tako. Realno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju