Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krizni porez ili harač živjet će još manje od godinu dana.


Voljeli ga ili ne voljeli, on je za proračunske korisnike osigurao mirovine i plaće: analitičari su ga smatrali razlogom pada potrošnje, građani razlogom nezadovoljstva.

Vezani članci Rastu cijene i problemi građana - 1 Police bi i u Hrvatskoj mogle ostati prazne? ''S ovim cijenama, koje sada imamo, nema šanse da opstanemo'' Slika nije dostupna Šuker 'moli Boga' da može ukinuti 'harač', Kosor zahvaljuje

Ukidanje dijela kriznog poreza za većinu građana je očekivano pa i zakašnjelo, analitičari to pozdravljaju, ali smatraju nedovoljnim za oporavak gospodarstva. Traže da država počne rezati svoje i troškove, a trgovci se nadaju čudu i velikom povratku građana u opustošene trgovačke lance. Stručnjaci po tko zna koji put ponavljaju: krizni porez nije imao smisla, više je smanjio nego povećao prihode države, jer je osakatio potrošnju.

'Svakako jer padom potrošnje su pali i prihodi u proračunu jer oni zavisi od potrošnje i od PDV-a i trošarina i u tom smislu je taj porez imao negativne učinke na proračunske prihode', tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny. Iako kriza još drma a proračun već krajem veljače broji minus od 3,6 milijardi Vlada se odriče onoga što je još prije sedam mjeseci nazivala neophodnim. 'Mi zapravo vidimo da Vlada se ponaša pod pritiskom javnosti reaktivno, ona zapravo donosi odluke koje nisu njezine odluke, nego su iznuđene odluke', smatra Novotny.

>> Kosor: Milanovićeve izjave su skandalozne

>> Ukida se krizni porez na plaće od 3 do 6 tisuća kuna

Trgovci su sretni zbog ukidanja niže stope harača. 'Svakako očekujem da će se situacija popraviti i to će bitno utjecati na potrošnju, jer to je nekoliko stotina milijuna kuna, koje će direktno vratiti dobrim dijelom u potrošnju i maloprodaju', ističe Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezette. Besmisleno je pohvaljivati ukidanje Vladine štetne mjere koja uopće nije trebala biti donesena. Treba samo reći, ne ponovila se.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju