Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pratimo sagu, ali i opasnu političko-pravosudnu igru oko TLM-a. Tko je što potpisao, tko je što znao ili nije znao?


Kako je krenulo kod naših političara sklonih zaboravu, uskoro će sve prijeći i u medicinsko područje utvrđivanja sposobnosti rasuđivanja.

Vezani članci Uskoro uklanjanje šatora ispred KB Dubrava - 2 Uklanjaju se šatori ispred KD Dubrava: "Dolaskom cjepiva mi smo postali ti koji krojimo našu sudbinu" Premijer Andrej Plenković Plenković danima izbjegava novinare pa sa sjednice Vlade odgovorio Milanoviću: "Njegove su teze laž, ne postoji HDZ-ovo pravosuđe"

Sve to zakomplicirao je ili u svom stilu začinio Mladen Bajić. Naravno da nitko razuman neće osuđivati provođenje istraga protiv korupcije pa i ni ljudi koji to godinama nisu radili jer im Sanader nije dao. To ide na dušu njima. Ali činjenica da je 'slučaj TLM' odvjetništvo počelo puštajući informacije diktirat će u kojem će smjeru otići istraga.

A u Sanaderovoj vladi, koja po nekim karakteristikama i dan danas funkcionira samo s drugim kapetanom, sve se odlučivalo samo u jednoj glavi. Bez njega se nije moglo odlučiti tko će primjerice sjediti gdje na nekoj HDZ-ovoj svečanosti. A sada bi Damir Polančec odjednom pokazao herojsku hrabrost ravnu ruskom vojniku pred Staljingradom i radio nešto iza leđa velikom vođi. Ma, dajte, molim vas.

Svi su tamo sve znali, samo su svi mudro šutjeli. Svatko je pazio da sačuva svoju kožu, bolje reći kičmu. Sada brže-bolje svi sve zaboravljaju javno, a privatno prstom upiru u velikog vođu.

OK, legitimno, no moralno nije. A što je to moralno u politici. Premijerka tvrdi 'potpisala sam sve po nalogu bivšeg šefa'. Logično za takav model vladanja. No mora znati da će sličnu, ako ne i istu rečenicu i njezini ministri sutra izgovarati ako neke istrage dođu do njih. Tada će oni prstom uprijeti da su sve radili po nalogu svog šefa – Jadranke Kosor.

Kaže premijerka sve je bilo u redu i ne vidi oko čega se radi problem. Ako je tako, ne vidim da je Polančec ovoga trenutka u rangu okorjelog narko bossa.

Politika počesto donosi odluke koje nemaju ekonomske logike. Ovdje nemam razloga ni potrebu braniti političare, ali pitanje je bismo li ikada imali autoceste da se sve gledalo ekonomski i hoćemo li modernizirati željeznice ako se sve gleda ekonomski.

Sjećam se ostarjelog gospodina s brkovima iz MMF-a koji se 2001. pjenio po Zagrebu i prijetio da se cesta prema Splitu ne smije i ne može graditi. Račan, Linić i Čačić bili su uporni. Tvrdili su 'da' se to mora graditi ekonomski, a 'ne' politički.

Gradili smo je i sagradili, malo i preplatili, ali cesta će se isplatiti i prije nego što su mislili i najveći skeptici. Bi li po toj teoriji Linić i Čačić trebali ići u pritvor? Jer, eto, nisu se držali ekonomskih kriterija.

Kalmeta bi modernizirao HŽ dok bi ga mnogi s razlogom poslali u stečaj. No željeznica na sebe veže puno više industrija nego cestogradnja. I mora li na kraju Kalmeta zbog toga u pritvor?

A sanacije brodogradilišta i trošenje novca poreznih obveznika zadnjih 20 godina kazneno bi mogle stajati glave svakog ministra financija i gospodarstva. Zamislite samo, Fižulić, Vojković, Crkvenac, Škegro. Svi bi oni po toj teoriji danas bili u pritvoru.

I kada sve razgrneš i makneš prigodni folklor, sve se svodi na to da moramo na oltar Europe prinijeti jednu žrtvu. Dovoljno jaku, do jučer utjecajnu kako bi se pokazalo da smo ozbiljni. Damir Polančec je za uniju dovoljna žrtva, a u Hrvatskoj, bolje reći u HDZ-u, toliko slaba da se neće ni osjetiti.

Uz sve to, još malo povrijeđene premijerke taštine i državni aparat upregnut u njezinu obranu dovoljni su dokaz da smo mi daleko od uređene i moderne države.

Petrač je bivšeg premijera zvao Smranader, odvjetnici su Mesića gadili na sudu. U konačnici, jesu li oni reagirali? Nisu ni odgovorili na takve optužbe, koje su trajale dok se tinta nije osušila. A premijerka nije izdržala i sve češće gubi živce na stvarima na kojima to zbog funkcije ne bi smjela.

Ona, otkad se probudi pa dok ne legne, nema pravo na privatni stav, povrijeđenost ili sujetu. Vodi zemlju, a frustracije neka ostavi u četiri zida svog stana. Ako to može.


>> Kosor – Ili pukovnik ili pokojnik
>> Kosor provodi mjere bez pljeska, ministri u zemlju propali
>> Priprema li nas guverner Rohatinski na crni scenarij?
>> Kako je Ivo Sanader završio u kućnom pritvoru
>> Lako je bilo riješiti se Biance, ali kako se riješiti Kalmete?
>> Jadranka, zašto si nervozna?
>> Prijevremeni izbori ili ne, pitanje je sad
>> Gore od vlasti koja ništa ne čini je muk oporbe
>> Naš Titanik je udario u santu, a orkestar i dalje svira