Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JE LI RJEŠENJE NA VIDIKU?

PROTURJEČNE INFORMACIJE Hoće li veto Viktora Orbana zaustaviti dogovor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Ahmet Davutoglu predstavio je širi plan pomoći u migrantskoj krizi, ali zauzvrat traži više od ranije očekivanog.

22:30 - Čelnici Europske unije pokušavaju uskladiti svoje stajalište o mogućem dogovoru s Turskom oko rješavanja migrantske krize, dok istodobno cure proturječne informacije oko mogućnosti za postizanje dogovora.

Pročitajte i ovo Pljačka zlatarnice u Grčkoj Ukrali robu od 315.000 eura VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Panteri: Lopov puzao po podu da ne bi aktivirao alarm Recepp Tayyip Erdogan Turska u čekaonici Erdogan bijesni na Europsku uniju: "Ispunili smo sva obećanja, oni gotovo niti jedno"

Prema jednim informacijama, čelnici EU-a neće moći u ponedjeljak postići dogovor o ponudi koju je Turska iznijela na summitu o migrantskoj krizi i da će se na tome raditi sljedećih nekoliko dana, dok drugi izvor tvrde da je dogovor moguć.

Dio zemalja članica prema neslužbenim informacijama i dalje ustraje na tome da ne može biti dogovora o zatvaranju zapadnobalkanske migrantske rute bez dogovora s Turskom.

Glasnogovornik mađarske vlade objavio je da je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na prijedlog o izravnom preseljenju sirijskih izbjeglica iz Turske u Europsku uniju.

20:22 - Europska unija nudi Turskoj dodatnih tri milijarde eura za zbrivanjavanje sirijskih migranata do 2018. te ukidanje viza za turske državljane do kraja lipnja ove godine.

Čelnici 28 zemalja članica Europske unije okupili su se u ponedjeljak na posebnom sastanku s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom. Turski premijer došao je s novim prijedlogom na sastanak s kojim je upoznao čelnike EU-a. Nakon toga o tome su zasebno raspravljali čelnici EU-a, a premijer Davutoglu ponovno im se pridružio na radnoj večeri.

Prema novom nacrtu deklaracije, EU nudi Turskoj tri milijarde eura do 2018. povrh tri milijarde koje je obećao u studenom prošle godine. Također nudi ukidanje viza za turske državljane do kraja lipnja ove godine, dok je prema prvotnom planu bilo predviđeno da Komisija tek u listopadu iziđe s ocjenom kako Turska ispunjava uvjete za viznu liberalizaciju i tek onda na osnovi te ocjene donese odluku.

U nacrtu deklaracije je i prijedlog da Turska primi sve nelegalne migrante, uključujući i sirijske državljane, dok bi EU naselila jednog Sirijca za svakog koji bude vraćen iz Grčke.

U tom tekstu se također kaže da će EU i Turska surađivati u zajedničkim pothvatima oko uspostave sigurnih humanitarnih područja unutar Sirije. Prema nekim izvorima, tu je riječ o turskom prijedlogu.

18:35 - Šef NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da će Velika Britanija i Francuska poslati svoje brodove u misiju NATO-a u Egejskom moru.

18:30 - Turski premijer Davatoglu poručio je na pressici nakon summita u Bruxellesu da su EU potrebni NATO-vi kapaciteti za rješavanje problema s migrantima i izbjeglicama u Egejskom moru. "Želimo spriječiti valove izbjeglica i tragedija na Egejskom moru", poručio je.

Upitan o prijedlogu za migrante, Davatoglu je odgovorio da je cilj borba protiv krijumčara ljudima. Sam prijedlog EU-a nazvao je početkom nove ere odnosa između Turske i EU. "Nadamo se rezultatima orjetiranom pristupu u pregovorima s EU", istaknuo je Davatoglu.

18:03 - Turska je od Europske unije zatražila još 3 milijarde eura 'do 2018.', obećavši da će zauzvrat drastično pojačati suradnju u migrantskoj krizi kako bi zaustavila priljev migranata, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

'Taj dodatni novac će zahtijevati dodatne proračunske procedure. Europski parlament je spreman ubrzati procedure', rekao je Schulz u prigodi susreta na vrhu EU-Turska u Bruxellesu, gdje je Ankara izrazila spremnost za prihvat velikog broja migranata, pa i sirijskih izbjeglica, koji se vraćaju.

17:36 - Prema nacrtu prijedloga evo na što nude obje strane.

Turska će:

- primiti žurno sve neregularne migrante koji su prešli na grčke otoke iz Turske, bez zadrške prema obvezama Turske pod međunarodnim zakonom. Taj proces će biti samo privremen i isključivo u humanitarne svrhe.
- u tu svrhu, Turska će na na grčke otoke Lesvos, Chios, Samos, Leros i Kos poslati posrednike u dogovoru s grčkom vladom kako bi se uspostavila služba za monitoring ilegalnih migranata i kako bi se olakšao njihov povratak u Tursku
- će učinkovito implementirati sve odgovarajuće administrativne i legalne instrumente koji će služiti gore navedenom, uključujući i bilateralne dogovore s grčkom vladom
- učinkovito surađivati s EU i UNHCR-om kako bi se osiguralo ubrzano preseljenje sirijskih izbjeglica po zemljama EU, po ranije navedenoj formuli - jedan ilegalni sirijski migrant za jednog sirijskog izbjeglicu
- učinkovito implementirati projekte koje je podnijela Turska i o kojima je odlučilo Vijeće za usmjeravanje izbjeglica te surađivati s članicama EU kako bi se uspostavila humanitarna sigurna područja u Siriji

Europska unija će:

- u potpunosti evakuirati izbjeglice s grčkih otoka te ponovno primiti samo one, koji su u Grčku ušli nakon određenog datuma kojeg se tek treba odrediti
- snositi troškove tog postupka
- prilagoditi i implementirati značajnu regulaciju Vijeća EU kako bi se ukinule vize za turske građane u schengenskoj zoni, do najkasnije lipnja 2016.
- učinkovito i ubrzano razmjestiti sirijske izbjeglice iz Turske te surađivati s Turskom na uspostavi sigurnosnih humanitarnih zona u Siriji
- pripremiti odluku za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja s Turskom
- odlučiti o dodatnih 3 milijarde eura pomoći Turskoj do 2018. godine te provesti premještaj i isplatu kampova za sirijske izbjeglice
- na mjesečnoj bazi pratiti napredak svega s Turskom

16:35 Nacrt prijedloga koji EU priprema ponuditi Turskoj i koji je agencija Reuters dobila na uvid, kaže da Ankara traži da za svakog migranta koji će biti vraćen iz Grčke u Tursku EU prihvati jednog izbjeglicu iz Sirije.

Prema istom nacrtu prijedloga, EU je ponudila Turskoj dodatnih tri milijarde eura do kraja 2018. godine za rješavanje izbjegličke krize.

Isto tako, EU je spremna ponuditi Turskoj ukidanje viza za turske građane u EU do kraja lipnja.

16:02 Slovenski premijer Miro Cerar zauzeo se u ponedjeljak u Bruxellesu, uoči početka summita EU na kojemu je jedna od važnih tema migracijska kriza, za zatvaranje zapadnobalkanske izbjegličke rute prema srednjoj Europi za ilegalne migrante.

"Zatvaranje balkanske trase za ilegalne migrante koji žele u srednju Europu apsolutno je neophodno", kazao je slovenski premijer novinarima, rekavši da je to uvjet da se očuva schengensko područje.

Slovenija bi nakon takve odluke čelnika Europske unije bila spremna ukloniti i "tehničke barijere", odnosno bodljikavu žicu koju je prošle jeseni postavila na dijelu svoje granice s Hrvatskom, kako bi spriječila mogući masovni ulazak migranata i izbjeglica, rekao je Cerar.

15:45 - Turska je Europskoj uniji ponudila veću pomoć pri kontroli migrantskog vala, ali je zauzvrat tražila više novca, ubrzanje predpristupnih pregovora kao i uklanjanje viznog sustava za kretanje svojih građana Europskom unijom, javlja Reuters. Tome se dodaje da je Davutoglu spreman uzeti nazad sve migrante koji nisu iz Sirije i kojima je u zemljama EU odbijen azil, kao i one koje su presreli u teritorijalnim vodama. Europi nude i pomoć u razbijanju lanca krijumčara ljudi koji ove silne migrante dovode do Europe.

15:00 - Glasnogovorništvo turskog premijera izjavilo je kako će Ahmet Davutoglu čelnicima zemalja EU predstaviti nove prijedloge za rješavanje krize. 'Predstavljamo nove ideje kako bismo se ozbiljno pozabavili problemom. Naš prijedlog ima i neke nove elemente', doznaje se.

13:00 - Britanski premijer David Cameron izjavio je kako njegova zemlja nema namjeru priključivati se zajedničkom sustavu azila Europske unije. Dodao je i kako će mirgantska kriza imati utjecaj na Veliku Britaniju neovisno o tome ostane li ona članica EU ili istupi.

12:00 - Hrvatski premijer Tiihomir Orešković izjavio je u ponedjeljak, dolazeći na summit čelnika EU-a i Turske, da će glavna poruka toga sastanka biti zatvaranje zapadnobalkanske migrantske rute.

"Glavna poruka će biti da se zatvara ballkanska ruta. S tim je povezano i pitanje jačanja schengenskih pravila i tu će biti veliki pritisak, ali svima nam je jasno da treba pojačati schengenska pravila. Uz to, EU će trebati pomoći Grčkoj a trebamo čuti i stajalište turskog premijera Ahmeta Davutoglua", rekao je premijer Orešković dolazeći na summit 28 čelnika zemalja članica s turskim premijerom.

11:00 - U Bruxellesu se danas održava izvanredan summit čelnika Europske unije i čelnika Turske posvećen migrantskoj krizi na kojem će sudjelovati i naš premijer Tihomir Orešković.

Europska unija obećala je 3 milijarde eura Turskoj kako bi osigurala smještaj za migrante te korak po korak obuzdala njihov priljev.

Neposredno prije početka summita, turski premijer rekao je kako će se na summitu govoriti i o pristupanju Turske Europskoj uniji te da se nada kako će doći do prekretnice što se toga tiče. Može li se očekivati da će Turska uvjetovati rješavanje krize?

Uoči summita njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je cil jsmanjiti broj ilegalnih migranata u svim zemljama EU zbog čega je potrebno održivo rješenje koje počiva na sigurnosti vanjskih granica Unije. 'Što se pomorskih granica tiče, stvar se može riješiti samo uz Tursku', rekla je Merkel.

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je kako kako je mnogo izazova pred njima te kako se s njima možemo suočiti samo solidarnošću. Ipak, nada se kako će se na summitu govoriti i o nečemu drugome, ne samo o migrantskoj krizi. 'Turska je spremna postati članicom EU. Nadam se da danas fokus neće biti samo na ilegalnim migracijama nego i na pristupanju Turske Europskoj uniji', rekao je Davutoglu.

Njemačka kancelarka i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ne slažu se s prijedlogom da se u deklaraciji čelnika EU-a koji se sastaju u ponedjeljak u Bruxellesu nađe rečenica da je "zapadnobalkanska ruta zatvorena", tvrdi više diplomatskih izvora.

Ti izvori tvrde da Merkel i Juncker traže da se iz nacrta deklaracije čelnika EU-a, koji se u ponedjeljak sastaju s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom izbaci rečenica da je "zapadnobalkanska ruta sada zatvorena".

Prošlog tjedna, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako mu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao do znanja kako je njegova zemlja spremna uzeti nazad sve migrante uhvaćene u turskim vodama.

Više od 2000 migranata svakodnevno stiže u Grčku iz Turske u nadi da će moći svoj put nastaviti prema sjevernijim dijelovima Europe, no dalje ih ne pušta Makedonija, zemlja koja se nada ući u EU te koja je na svoju granicu postavila žilet-žicu i nadzorne tornjeve. Šatorsko naselje koje je niknulo u grčkom gradu Idomeniju sada je u fokusu migrantske krize.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene