Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TENZIJE IZMEĐU UKRAJINE I RUSIJE

Estonski protuobavještajci tvrde: "Moguća je eskalacija sukoba. Rusija će vjerojatno izvesti ograničen vojni napad na Ukrajinu"

Rusija tvrdi da povlači još vojnika s granice s Ukrajinom. Ruski veleposlanik u EU-u Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu u srijedu.

- Članice NATO-a pozvale Rusiju da povuče snage s ukrajinske granice te upozorila da bi agresija na Ukrajinu imala teške posljedice 

- U Bruxellesu održan sastanak ministara obrane država članica NATO-a

- Ruski veleposlanik u EU-u Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu u srijedu

- Nekoliko postrojbi koje su sudjelovale u manevrima na crnomorskom poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., vratile su se u svoje baze, tvrdi Moskva

- Zapad je skeptičan u vezi najava Rusije o povlačenju dijela vojnika 

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

21:50 Rusija i dalje šalje vojnike na ukrajinsku granicu i vjerojatno će izvesti "ograničen" vojni napad na tu zemlju, rekao je u srijedu direktor estonske protuobavještajne službe.

Napad će uključivati raketiranje i okupaciju "ključnog terena" u Ukrajini, rekao je Mikk Marran. "Naša je procjena sada da će izbjegavati gradove s velikim brojem stanovnika budući da je potrebno puno vojnika da kontroliraju ta područja. Ali nije jasno što bi ruske postrojbe mogle učiniti", rekao je Marran na brifingu za novinare u povodu predstavljanja godišnjeg izvješća njegove agencije.

Druga mogućnost mogla bi biti intenzivne borbe iz dvaju odmetnutih proruskih regija na istoku Ukrajine. Takva eskalacija "jako je vjerojatna" i na taj će način "Rusija vjerojatno moći uvjerljivo poricati (svoju upletenost) i izbjeći sankcije", rekao je.

"Bude li Rusija uspješna u Ukrajini, to bi je ohrabrilo da poveća pritisak na Baltik u godinama koje dolaze", rekao je. "Prijetnja ratom postala je glavni politički alat za Putina".

Estonski obavještajci znaju da se oko 10 borbenih skupina ruske vojske kreće prema ukrajinskoj granici, gdje je raspoređeno već 100 borbenih skupina ili oko 170.000 vojnika, rekao je Marran.

U to su uključeni vojnici koji su obično raspoređeni oko Ukrajine, ali i vojnici u Bjelorusiji poslani na vojne vježbe u blizini ukrajinske granice.

Neki od tih vojnika vjerojatno će ostati u Bjelorusiji nakon 20. veljače kada završavaju vježbe, što zabrinjava NATO koji obuhvaća Baltik, rekao je Marran. "To bi smanjilo vrijeme za pripremu za napad na Baltik".

20:00 Dnevnik Nove TV prati dvodnevni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a u Bruxellesu. Vjeruje li NATO Putinu da je odustao od napada doznaje reporter Hrvoje Krešić.

"Ne. Usudio bih se reći sasvim suprotno, iako ostavljaju prostora u vjeru u diplomaciju. Stoltenberg kaže da je ovo najveća kriza u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća. Ovaj uzmak Rusije Savez ne doživljava kao konačan. Kaže da je NATO već viđao ovakve situacije kad Rusija razmješta svoje snage, a u svakom trenutku ih može vratiti nazad. Ne vjeruju baš Putinu i Kremlju, iako izražavaju nadu u daljnje razgovore", izvijestio je Krešić.

Dodaje kako Rusija nije odgovorila na upit NATO-a što namjerava.

"Danas su ministri odlučili razviti mogućnosti za daljnje jačanje NATO-ovog odvraćanja i obrane, uključujući razmatranje uspostavljanja novih borbenih skupina NATO-a u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi", rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

"Ono što sam rekao do sada, radimo na planovima. Nema nikakvih do sada konkretnih zaključaka, odluka gdje će hrvatska vojska biti u kojem trenutku i o tome treba razgovarati u okviru naših pozitivnih zakonskih propisa", rekao je Mario Banožić, ministar obrane RH.

Sutra će biti samit između EU i Afričkih država, razgovarat će o Ukrajini, a razmišlja se i o uvođenju financijskih sankcija, javio je reporter Dnevnika Nove TV uživo iz Bruxellesa.

18:30 Članice NATO-a pozvale su u srijedu Rusiju da prihvati diplomatski put i povuče svoje snage s ukrajinskih granica te upozorile da bi agresija na Ukrajinu imala za nju teške posljedice.

Ministri obrane 30 savezničkih država usvojili su prvog dana dvodnevnog sastanka u Bruxellesu pisanu izjavu o stanju u Ukrajini i oko nje.

"Duboko smo zabrinuti zbog ničim izazvanog snažnog jačanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i oko nje, kao i u Bjelorusiji. Pozivamo Rusiju, najsnažnijim mogućim riječima, da odmah preokrene proces jačanja svojih snaga i da ih povuče iz Ukrajine, u skladu sa svojim međunarodnim obvezama", kaže se u izjavi.

NATO ističe da ostaje vjeran svojem dvotračnom pristupu: s jedne strane jačanje odvraćanja i obrane, a s druge otvorenost za dijalog.

Dodaje se kako ruski potezi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za euro-atlantsku sigurnost.

"Slijedom toga i kako bi osigurali obranu svih saveznika, raspoređujemo dodatne kopnene snage u istočni dio Saveza, kao i dodatna pomorska i zračna sredstva, kao što su najavili saveznici. Povećali smo pripravnost naših snaga. Naše mjere jesu i ostaju preventivne, razmjerne i ne vode k eskalaciji. Spremni smo dodatno dodatno ojačati naš obrambene i odvraćajućuće sposobnost kako bismo mogli odgovoriti na sve nepredviđene situacije", stoji u izjavi NATO-a.

Saveznici naglašavaju neupitnu privrženost članku 5 osnivačkog dokumenta, koji predviđa kolektivnu obranu, što znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

U izjavi su podržali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama i pravo svake zemlje da sama bira svoj put i sigurnosne aranžmane.

"Kao što je i ranije rečeno, svaka nova agresija Rusije prema Ukrajini imat će teške posljedice i visoku cijenu", kažu saveznici i dodaju da su istodobno spremni nastaviti s diplomatskim naporima i dijalogom.

NATO je Rusiji iznio važne prijedloge za jačanje sigurnosti svih zemalja u euroatlantskom području i još uvijek čeka odgovor na njih, kaže se u izjavi u kojoj se Moskva poziva na nastavak dijaloga u okviru Vijeća NATO-Rusija.

17:32 Ruske vlasti i glasila u srijedu su se silno zabavljali na račun "dana invazije" 16. veljače koji spominju zapadni mediji pozivajući se na izvore u američkoj obavještajnoj službi.

"Molimo američke i britanske medije za dezinformiranje (...), objavite vremenski plan naših 'invazija' za iduću godinu da možemo planirati godišnji odmor", narugala se na Telegramu Marija Zaharova, glasnogovornica ruske diplomacije.

Prošlog tjedna su anglosaksonski mediji prenijeli informaciju anonimnog izvora u američkoj administraciji i u obavještajnoj službi po kojoj bi Rusija mogla pokrenuti operaciju protiv Ukrajine već 16. veljače, u srijedu.

Ti su izvori ipak dodali da bi objava točnog nadnevka mogla biti dio ruskih propagandnih napora. Anglosaksonske novine otišle su još dalje, navodeći točan sat u noći s utorka na srijedu.

"Noć je protekla kao i obično. Mirno smo spavali. Ujutro smo mirno počeli radni dan", komentirao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Iskreno govoreći, način na koji se širi zapadna histerija govori o tome da predstoji još dug put dok ona ne dođe do vrhunca (...) Moramo biti strpljivi", dodao je.

"Ne bih rekao da nas to zabavlja, ali, naravno, silno smo zbunjeni", rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Ratovi u Europi rijetko počinju srijedom", našalio se i Vladimir Čižov, ruski izaslanik u EU-u.

17:30 Dnevnik Nove TV prati sastanak u Bruxellesu na kojem su se okupili ministri obrane zemalja članica NATO-a, a glavni tajnik Jens Stoltenberg kaže da još nije vidio znakove smirivanja napetosti na terenu.

Kakav je odgovor Saveza Rusiji iz Bruxella je uživo javio reporter Hrvoje Krešić. Više o tome čitajte OVDJE

15:45 Nakon njemačkog kancelara i francuskog predsjednika, Vladimir Putin sastao se u Moskvi i s brazilskim predsjednikom Bolsonarom. 

13:29 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je za BBC da još ne vidi povlačenje ruskih vojnika s ukrajinske granice. "Da budem iskren, reagiramo na realnost koju imamo i još nismo vidjeli nikakvo povlačenje. Samo smo čuli o tome", rekao je Zelenskij na vojnom poligonu za obuku u zapadnoj Ukrajini. Kazao je kako misli da "svi normalni ljudi očekuju deeskalaciju".

"Što se prijetnje tiče, rekao sam mnogo puta da smo mirni u pogledu bilo kakvih prijetnji jer pamtimo da sve ovo nije jučer počelo. Događa se već mnogo godina", dodao je. Zelenskij je rekao da će, kad se snage budu povlačile, "svatko to moći vidjeti", a ne samo vojska ili izvidnica.

12:58 Kremlj kaže da se ruski predsjednik Vladimir Putin zalaže za pregovore i diplomaciju. 

12:54 Poljska se priprema za mogući priljev izbjeglica iz Ukrajine u slučaju ruske invazije, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Rekao je da će infrastruktura za izbjeglice biti postavljena u blizini istočne granice s Ukrajinom, ali bi neke kasnije mogle biti premještene negdje drugdje. U sljedećih nekoliko dana sazvat ću tim koji će se baviti pitanjima logistike, objekata, transporta i infrastrukture. Moramo biti spremni na najgore", napomenuo je. 

12:51 Središnja banka Litve poručila je bankama te zemlje da se pripreme za kibernetičke napade zbog napetosti između Ukrajine i Rusije. 

Gubitak struje i pristupa internetu "jedan je od ekstremnih, ali mogućih scenarija", navodi središnja banka Litve u pismu financijskim tvrtkama poslanom prošlog tjedna, u kojem ih upozorava da budu spremne.

12:40 "Čini mi se da možemo biti mirniji, da se sigurnosna situacija ipak popravlja, jer lijepo je vidjeti odlazak vojnika i tehnkova u baze kamo i pripadaju", naglasio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

12:29 Ukrajinci su u srijedu izvjesili državne zastave i intonirali su himnu kako bi pokazali jedinstvo u jeku straha od ruske invazije za koju su zapadne sile rekle da bi mogla biti neizbježna.

Žuto-plave zastave istaknute su na školama, bolnicama i mnogim trgovinama na "Dan jedinstva", novi praznik koji je ovaj tjedan uveo predsjednik Volodimir Zelenskij nakon što je Rusija nagomilala vojsku pored ukrajinskih granica.

12:20 Ruska prijetnja Ukrajini traži odlučnu reakciju Zapada jer predstavlja opasnost ne samo za tu zemlju nego za cijeli europski kontinent pa tako i za zemlje poput Bosne i Hercegovine, čiju stabilnost SAD snažno podupiru, poručila je otpravnica poslova američkog veleposlanstva u Sarajevu Deborah Mennuti.

"Naši ciljevi su jednostavni. Stojimo uz svoje saveznike i partnere i podržavamo koheziju Europe, jačamo naše transatlantske odnose, demokratske države i institucije. To radimo radi boljeg života građana Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine", napisala je Mennuti.

Njena objava uslijedila je nakon što je veleposlanstvo Rusije u Sarajevu 14. veljače posebnom izjavom optužilo zapadne države, koje su i članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), da svojim odlukama samo potiču produbljavanje političke krize u toj zemlji.

11:28 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Rusija uzvratiti ako Velika Britanija uvede nove sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize. Britanija je u utorak zaprijetila da će blokirati neke ruske tvrtke u Londonu i razotkriti imovinu i vlasništvo ako Rusija napadne Ukrajinu.

10:26 Kremlj tvrdi da nema veze sa cyber napadima na Ukrajinu, javlja Guardian.  Cyber napad je pogodio web stranice Ministarstva obrane i oružanih snaga te dvije državne banke - dvije najveće financijske institucije u zemlji. Napad se dogodio u utorak navečer, a danas su financijske institucije nastavile normalno s radom. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: "Ne znamo ništa. Očekivano, Ukrajina i dalje za sve krivi Rusiju. Rusija s tim nema nikakve veze", kazao je. 

10:53 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Kremlj jača svoje snage na ukrajinskoj granici, s "još mnogo vojnika na putu", a najavio je i sastanak ministara obrane NATO-a. "Do sada nismo vidjeli nikakvu deeskalaciju na terenu. Naprotiv, čini se da Rusija nastavlja vojnu izgradnju i nismo dobili odgovor na pisani dokument ili pisane prijedloge koje smo poslali Rusiji 26. siječnja u kojima su navedene teme i stavke o kojima su saveznici u NATO-u spremni razgovarati s Rusijom". rekao je.

"Ako Rusija još jednom napadne Ukrajinu, platit će visoku cijenu", upozorio je. 

10:36 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je da Rusija svojom politikom ne ugrožava samo integritet Ukrajine, već i europski mir te međunarodni poredak temeljen na pravilima.

Michel je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izjavio da je Rusija rasporedila vojne snage "bez presedana" na granici s Ukrajinom te da je riječ o "agresivnom i prijetećem ponašanju". Ipak, rekao je kako je jučerašnjim povlačenjem dijela postrojbi Rusija signalizirala da je spremna za diplomaciju. "Nema diplomacije s jedne strane, dok se s druge strane gomilaju postrojbe", kazao je.

10:35 Šef europske diplomacije Josep Borrell kazao je da treba nastaviti razgovarati s Rusijom, ali i da je potrebno pripremiti se za moguće sankcije protiv Rusije.

10:31 Rusija je najavila povlačenja svojih trupa s granice s Ukrajinom, no Guardian analizira kako bi se većina tih vojnika vratila u stalne baze koje su udaljene samo nekoliko desetaka kilometara od Ukrajine, što znači da bi se mogle brzo prerasporediti u slučaju eskalacije ili napada. Upravo zbog toga raste skepticizam Zapada na najave Rusije o povlačenju. 

10:13 Ukrajinsko ministarstvo obrane kaže da je u tijeku DDOS napad na njihove servere bez presedana - koji je počeo sinoć.

10:10 Gradonačelnik Kijeva Vladimir Kličko rekao je da se nada diplomatskom rješenju između Rusije i Ukrajine u "posljednjoj minuti". Za LBC radio izjavio je kako se nada da Rusija neće u srijedu napasti njegovu zemlju. "Pripremamo se za svaki scenarij. Ne znamo kako će se situacija razvijati, ali se nadamo da do invazije neće doći", dodao je.

10:04 Naš poziv Rusiji je kristalno jasan: "Nemojte izabrati rat", poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ma Twitteru.

"Iskreno se nadam da će Kremlj odlučiti ne pokretati daljnje nasilje u Europi, ali jučer je Rusija sigurno slala oprečne signale. Nadamo se najboljem, ali smo spremni za najgore. Pred nama su sada dvije različite budućnosti: u jednoj Kremlj odlučuje voditi rat protiv Ukrajine uz ogromne ljudske troškove, nešto za što smo mislili da smo ostavili iza sebe nakon tragedija 20. stoljeća. Odnosi Moskve s nama bili bi ozbiljno narušeni, oštre sankcije bi imale strašne posljedice na rusko gospodarstvo i njegove izglede za modernizaciju.

Ali moguća je druga budućnost. Budućnost u kojoj Rusija i Europa surađuju na zajedničkim interesima. Sada je na Kremlju da odluči".

9:06 Britanski ministar obrane Ben Wallace skeptičan je prema ruskoj tvrdnji o povlačenju trupa. Uoči sastanka ministara obrane NATO-a za Sky News je izjavio: "Vjerovat ćemo Rusiji na riječ, ali ćemo im suditi po njihovim postupcima." Wallace je dodao da najnoviji obavještajni podaci pokazuju da 60 % ruske kopnene vojske ostaje na ukrajinskoj granici zajedno sa značajnom pomorskom snagom na moru. Ukrajina je sada "prilično okružena" ruskim vojnicima i "to je sila koja bi preplavila Ukrajinu ako bude raspoređena", upozorio je ministar obrane.

9:05 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ismijao je navode nekih zapadnih medija da bi se napad mogao dogoditi u 3 sata ujutro 16. veljače. "Neka Ukrajinci koji vjeruju u takve stvari slobodno ostanu budni. Bolje im je da namjeste alarm i sami se uvjere", rekao je Peskov nešto nakon ponoći.

9:00 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se vojnici povlače s Krima i vraćaju u bazu, javlja Guardian.

Glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je: "Postrojbe Južne i Zapadne vojne oblasti izvršile su zadaću i već su se počele ukrcavati putem željezničkog i cestovnog prometa te će danas krenuti u svoje garnizone. Neke postrojbe će samostalno marširati u sklopu vojnih kolona."

8:42 U Bruxellesu će se održati sastanak ministara obrane država članica NATO-a, a jedna od tema bit će i sigurnosno stanje na istoku Europe. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jučer je poručio da smirivanje sukoba nije na vidiku. Na sastanku će sudjelovati i ministar Banožić. 

Očekuje se da će ministri obrane kroz pet sjednica raspoređenih tijekom dva dana razgovarati o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe, ali i ostalim ključnim temama Saveza, poput pravedne raspodjele tereta, novog NATO-ova Strateškog koncepta te odnosa s partnerskim državama i organizacijama.

8:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u televizijskom je obraćanju jutros poručio da Ukrajince "ujedinjuje jedna želja - živjeti u miru". "Imamo puno pravo na to", rekao je, javlja Guardian. 

8:00 "Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećem tjednu, niti tjednu iza toga, niti sljedeći mjesec", rekao je ruski veleposlanik u EU-u Vladimir Čižov u komentaru objavljenom u srijedu u njemačkom dnevniku Die Welt. "Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu", dodao je.

Američka vlada rekla je da smatra mogućim ruski upad u Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini u nedjelju. SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014. , a te optužbe Rusija niječe.

Čižov je osudio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu: "Kada optužujete - posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije - također ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta." Upitao je: "Pa gdje su dokazi?"

Veleposlanik je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Joe Biden obratio se javnosti: "Još nismo potvrdili da se ruske vojne jedinice vraćaju u svoje matične baze. Invazija je još moguća"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobra ideja? Dok se tenzije između Rusije i Amerike povećavaju, internetom kruži jednostavno rješenje

"Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Europljana, od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu", rekao je.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Europi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike - kao što je Ukrajina - kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sustava, uključujući američki proturaketni sustav, blizu ruskih granica.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene