Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto na istoku

VIDEO/FOTO Velika eksplozija plina u Luhansku, Biden uvjeren u napad: "Putin je donio odluku, ali još uvijek ima mjesta za diplomaciju"

Odnosi Rusije s Ukrajinom i Zapadom ponovno se zaoštravaju. Naime, nakon što se ranije ovoga tjedna činilo da se situacija smiruje, u četvrtak je došlo do pogoršanja i novog međusobnog optuživanja.

- U Moskvu je na razgovor s Putinom stigao bjeloruski predsjednik  Lukašenko

 - Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama kazao je kako bi SAD trebao prestati s poticanjem medijske histerije protiv Rusije 

Proruski separatisti tvrde da su ih vladine snage ponovno granatirale

- Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za nepoštovanje ugovora iz Minska

- SAD tvrdi da Rusija približava snage Ukrajini

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

23:14 Američki predsjednik Joe Biden izjavio je na presici u Bijeloj kući kako je uvjeren da će Putin napasti Ukrajinu, ali kako još uvijek ima mjesta za diplomaciju. Istaknuo je kako Ukrajina neće povlačiti nikakve ofenzivne poteze na istoku zemlje dok Rusija gomila vojne snage na granici."Ukrajinske snage odbijaju dozvoliti Rusima da ih se namami u rat", rekao je Biden. Još jednom je pozvao Rusiju da "izbjegne katastrofalan i nepotreban rat te da se vrati za pregovarački stol".

22:56 Ruski mediji navode da je kod plinovoda u Luhansku došlo do velike eksplozije. Riječ je o regiji koja je pod kontrolom proruskih separatista.

Ukrajinski vojni obavještajci su ranije danas objavili da su proruski separatisti postavili eksploziv na više lokacija u istočnoj Ukrajini te planiraju inscenirati napade kako bi stvorili Rusiji opravdanje za invaziju na Ukrajinu.

 

20:58 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je da je vojska koju je Rusija postavila na granicama Ukrajine "najveća koncentracija vojnih snaga u Europi od Hladnog rata".

20:47 Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je naredio ministru za krize da otputuje u jugoistočnu Rusiju i organizira smještaj za ljude koji napuštaju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, objavila je novinska agencija RIA.

Glavni ukrajinski sigurnosni dužnosnik Oleksij Danilov optužio je u petak Rusiju da provokacijama u istočnoj Ukrajini pokušava navesti ukrajinsku vojsku da uzvrati i dodao da će se Ukrajina držati mirnih načina za okončanje krize.

Danilov je rekao da Ukrajina ne planira silom osloboditi teritorije koje drže separatisti i dodao da nije vjerojatna ruska invazija na Ukrajinu punog razmjera.

20:45 Ukrajinske vladine snage i proruski pobunjenici izvijestili su u petak o snažnom granatiranju na istoku Ukrajine drugi dan zaredom, što bi po Washingtonu i drugim zapadnim saveznicima moglo biti dio plana koji bi Rusiji mogao poslužiti kao izlika za invaziju.

Diplomatski izvor s višegodišnjim izravnim iskustvom u tom sukobu rekao je da je granatiranje u zadnja dva dana duž linije razdvajanja u istočnoj Ukrajini najjače otkako su 2015. prekinute velike borbe dogovorom o prekidu vatre.

Rusija niječe optužbe Zapada da planira opću invaziju Ukrajine, zemlje s preko 40 milijuna stanovnika, što bi mogao postati najgori rat u Europi zadnjih desetljeća.

17:57 Počele su kružiti snimke nakon eksplozije automobila u Donjecku. Navodno se radi o automobilu vođe DNR vojske. Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da nema ozlijeđenih u eksploziji.

17:23 Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u petak na "prekid vojnih djelovanja" na istoku Ukrajine koja su se "multiplicirala" i gdje "ruski vojni pritisak ne popušta". "Situacija je ekstremno zabrinjavajuća" i "zadnjih sati čini se da ima više žrtava", rekao je Macron novinarima nakon samita EU-a i Afrike u Bruxellesu. "Nemamo dokaza u ovome trenutku da se ruska vojska povlači", dodao je.

"Granatiranja u kontaktnoj zoni nastavljaju se. Kao prvo, pozivamo na prekid tih vojnih djelovanja i na brzu deeskalaciju, kao drugo, na nastavak konstruktivnih razgovora jer i dalje govorimo da se izlaz iz ove situacije može pronaći putem dijaloga", dodao je. "Pozdravljam izjave predsjednika Putina, ali ako se želi biti pouzdan partner, uvijek je dobro da djela budu u skladu s izjavama. Dakle želimo da slijede konkretni potezi", poručio je.

Pozivajući da se "ostane miran", Macron je rekao da će se "u narednim satima održati uska koordinacija između Sjedinjenih Država i europskih saveznika", putem video-konferencije na kojoj će sudjelovati američki predsjednik Joe Biden, nekoliko europskih čelnika uključujući Francusku te NATO. Putin je u petak konstatirao da se dogodila degradacija situacije na istoku Ukrajine koja je prerasla u rat.

Ukrajina i proruski separatisti na istoku zemlje međusobno se optužuju za jako granatiranje koje traje već dva dana zaredom. "Vidimo pogoršanje situacije", rekao je Putin, nakon razgovora u Moskvi s bjeloruskim kolegom i saveznikom Aleksandrom Lukašenkom. Ponovno je optužio Ukrajinu da odbija provesti u djelo mirovni plan na osnovi sporazuma iz Minska iz 2015. godine.

"Sve što Kijev treba učiniti jest sjesti za pregovarački stol s predstavnicima Donbasa i dogovoriti se o političkim, vojnim i humanitarnim mjerama kako bi se prekinuo sukob", rekao je ruski predsjednik.

17:15 Ruski mediji javljaju o eksploziji u Donjecku. Grad inače drže proruski separatisti. Eksplozija je navodno odjeknula blizu zgrade vlade samoproglašene Narodne republike Donjeck. 

16:50 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u petak je branila odluku svoje zemlje da ne šalje oružje Ukrajini, rekavši da je prošlost u Drugom svjetskom ratu značila da je imala dužnost tražiti druge načine za osiguranje mira.

Njemačka je bila najveći donator Ukrajine, na primjer, rekla je Baerbock na panelu na münchenskoj sigurnosnoj konferenciji sa svojim američkim kolegom Antonyjem Blinkenom, koji se složio da zapadna moć radi na komplementaran i koordiniran način.

"Ovo je naša snaga - stojimo svi zajedno, ali koristimo različite uloge podrške, s našom različitom poviješću", rekao je Baerbock.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je sjedio u publici na događaju, usprotivio se ministrici, rekavši da Ukrajina u ovom trenutku treba Njemačku da joj isporuči "obrambeno oružje".

16:12 Na snimci, koju je objavila ruska prodržavna novinska agencija RIA, tvrdi da se vidi Donjeck u kojem se čuju sirene.

 

Ruske novine Izvestij objavile su fotografiju na kojoj se vide autobusi za evakuaciju civila iz istočne Ukrajine.

 

16:10 Šef separatističkih država koje podržava Rusija u Ukrajini najavio je masovnu evakuaciju građana u okviru onoga što bi moglo biti dio plana za pokretanje ruske intervencije u Ukrajini.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, najavio je da vjeruje da Ukrajina planira napad na tu separatističku državu i rekao da će u petak započeti masovnu evakuaciju svojih građana u Rusiju. Narodna Republika Lugansk, još jedna separatistička država koju podržava Rusija, najavila je slične planove, prenosi Guardian.

16:00 Nizozemska vlada rekla je u petak da će Ukrajini poslati 100 snajperskih pušaka i pripadajuće streljivo, radarsku opremu i detektore mina. Vojna pomoć bit će poslana na zahtjev ukrajinske vlade, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

Hoekstra je rekao da nizozemska vlada još računa da se ukrajinska kriza može s Rusijom riješiti diplomatskim putem, ali da u ovom napetom trenutku mora podržati ukrajinske oružane snage.

"Ukrajina mora biti sposobna obraniti se na svom tlu od mogućeg ruskog oružanog napada", rečeno je. Vojna pomoć uključuje i borbene kacige te pancirne prsluke. Nizozemska kaže da neće poslati svoje vojnike u Ukrajinu.

14:55 Kako javlja RT naređena je evakuacija stanovništva iz regije Donjeck, a vojska je pripravna za borbu. Stanovnike iz samoproglašene Narodne Republike Donjeck počeli su prebacivati u rusku regiju Rostov. 

10:55 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u petak u Moskvu na razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji bi mogli odrediti koliko će trajati ruska vojna prisutnost u toj bivšoj sovjetskoj republici koja na sjeveru graniči s Ukrajinom.

Ruske vojne vježbe u Bjelorusiji trebaju trajati do nedjelje, a produbile su strahovanje Zapada da Moskva priprema napad na Ukrajinu koja graniči s objema zemljama.

Rusija odbacuje navode da planira invaziju te i Minsk i Moskva tvrde da će se ruske postrojbe, raspoređene u dosad najvećem broju u Bjelorusiji od Hladnog rata, povući kada završe manevre.

Međutim, iz Lukašenkovih poruka naslućuje se da bi ruski vojnici zapravo mogli ostati dulje.

"Kakvu god odluku donijeli sutra, tako će biti", rekao je Lukašenko, prenijela je agencija BelTa u četvrtak. "Ako odlučimo povući ćemo ih u roku od 24 sata. Ako odlučimo mjesec dana, onda će ostati mjesec dana. Oružane snage ostat će koliko bude potrebno", rekao je bjeloruski predsjednik.

9:30 Rusija je pozvala Sjedinjene Američke Države da prestanu s poticanjem medijske militarističke histerije protiv Moskve. Prema navodima ruskog veleposlanstva u SAD-u, retorika američkih dužnosnika samo pogoršava situaciju. 

 

6:30 Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden telefonski će razgovarati sa saveznicima iz NATO-a i EU-a oko ukrajinske krize, doznaje se u petak iz ureda kanadskog predsjednika Vlade Justina Trudeaua, prenosi Reuters.

Navodi se da će Biden organizirati poziv sa saveznicima iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunjske, Velike Britanije te ostalih članica EU-a i NATO saveza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nadmudrivanje protivnika Željezni čovjek iz Kremlja koji ulaže u razvoj ''nevidljivog oružja'': Doznajte koliko Rusi, Amerikanci i Ukrajinci troše na obranu

Bijela kuća je ranije u četvrtak priopćila da je Biden telefonski razgovarao s talijanskim premijerom Mariom Draghijem te su obojica ponovno potvrdili njihovu predanost suverenitetu Ukrajine, kao i da su spremni pogoditi Rusiju s novim teškim gospodarskim sankcijama ukoliko bi se dogodio napad na Ukrajinu.

Pobunjenici na istoku Ukrajine, koje podržava Ruska Federacija, optužili su vladine snage Kijeva da su u petak granatirali jedno selo, izvijestila je agencija Interfax, a prenosi Reuters.

Kijev i pobunjenici međusobno se okrivljuju za eskalaciju napetosti nakon topničkih i minobacačkih napada koji su se dogodili u četvrtak. Taj potez izazvao je strah da bi se u sukob mogla uključiti i Rusija.

Kremlj je u četvrtak naglasio da su "duboko zabrinuti" zbog eskalacije u Ukrajini te da pomno prate situaciju.

Prema izvješću Interfaxa, samoproglašena Donjecka Narodna Republika navodi da je granatirano selo Petrivske, koje se nalazi u odmetnutoj regiji, i to u 5:30 po lokalnom vremenu (3:30 po GMT-u).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Joe Biden obratio se javnosti: "Još nismo potvrdili da se ruske vojne jedinice vraćaju u svoje matične baze. Invazija je još moguća"

Rusija je u petak objavila da je premjestila 10 bombardera Suhoj Su-24 s Krima u druge zračne baze u zemlji, te da se nekoliko mehaniziranih postrojbi pješaštva, po završetku vježbi na Krimu, vratilo u baze u Dagestanu i Čečeniji.

Kremlj je ovoga tjedna priopćio da su počeli povlačiti dio vojnika iz područja koja graniče s Ukrajinom, ali Kijev i Zapad taj potez osporavaju, navodeći da su određene jedinice i oprema zamijenjene drugima. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene