Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi protiv cijepljenja

Premijer se s obitelji sklonio na sigurno, na ulicama prosvjeduju tisuće kamiondžija

Kanadski premijer Justin Trudeau i njega obitelj napustili su svoj dom u Ottawi zbog sigurnosnih razloga. Prosvjednici protiv cijepljenja, među kojima je i 50.000 kamiondžija, prolaze ulicama grada i ispred ureda premijera. U Kanadi je cijepljeno 82 posto građana u dobi od pet i više godina, a do sada imaju zabilježena 33.373 smrtna slučaja u kojima su preminuli bili pozitivni na koronu.

Justin Trudeau je s obitelji napustio svoj dom u glavnom gradu Kanade. Smješten je na tajnu lokaciju dok se u Ottawi okupilo 50.000 kamiondžija na prosvjedima protiv obveznog cijepljenja i karantene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvanredno stanje VIDEO Nastavlja se drama u Kanadi: Prosvjednici i dalje blokiraju promet, policija im dijeli letke s detaljima o kaznama Slika nije dostupna MINISTAR ZDRAVSTVA Obrat na vidiku: Njemačka popušta mjere prije Uskrsa? ''Sada bi to bilo dolijevanje ulja u vatru"

Trudeau se trenutno nalazi u izolaciji, a nakon premještanja njega i njegove obitelji iz ureda su poručili kako nastavlja raditi "na daljinu".

Nekoliko dana ranije je prosvjednike, među kojima su brojni vozači kamiona, Trudeau nazvao "malom marginalnom skupinom".

"Konvoj slobode", kako su prosvjednici nazvali kolonu kamiona, narastao je s nekoliko stotina vozila koja su krenula prema glavnom gradu do kolone duge šezdesetak kilometara.

Prosvjed je podržao i Elon Musk koji je tvitnuo: "Kanadske kamiondžije su zakon".

Do sada preminulo 33.373 oboljelih

U Kanadi je cijepljeno 82 posto građana u dobi od pet i više godina. Među odraslima je brojka viša od 90 posto.

Kanada, prema podacima od petka, ima zabilježeno ukupno tri milijuna oboljelih od početka pandemije, a trenutno je u toj zemlji bolesno 233.000 ljudi.

Do sada imaju zabilježena 33.373 smrtna slučaja u kojima su preminuli bili pozitivni na koronu.

Prosvjedi počeli prošli tjedan

Višednevni prosvjedi započeli su prošli tjedan u zapadnoj Kanadi, gdje su deseci kamiondžija organizirali konvoj od Vancouvera do Ottawe kako bi prosvjedovali protiv ograničenja povezanih s COVID-om i obveznog cijepljenja.

"Ne bismo trebali biti prisiljeni na cijepljenje", rekla je Luoise, jedna od prosvjednica i dodala da su COVID potvrde "upad u privatni život".

 

Ceste oko parlamenta zatvorene su tijekom vikenda. Policija je strahovala da bi prosvjedi mogli izmaknuti kontroli i pretvoriti se u nerede.

Obvezna karantena za necijepljene

U Kanadi se od 15. siječnja svi necijepljeni vozači kamiona moraju testirati na COVID-19 i biti u karanteni kad se vraćaju iz SAD-a. Nije im dopušten niti ulazak u SAD ako su necijepljeni, a američkim kamiondžijama nije dozvoljen ulazak u Kanadu bez COVID potvrde.

"Mogu slobodno putovati preko granice i ne biti ni s kim u kontaktu. Ipak, trenutno sam zatvoren u svojoj zemlji", rekao je jedan od prosvjednika 53-godišnji Tom Pappin.

"Ne mogu ići na odmor, ne mogu u restoran, ni na kuglanje. Ne mogu ni u kino. To su stvari koje su izmakle kontroli", dodao je.

Kanadskim vozačima kamiona pridružile su se i američke kolege. U popisu zahtjeva iz konvoja izdvajaju se ukidanje COVID potvrda i da vlada poštuje prava necijepljenih osoba, piše Daily Mail.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene