Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVAK SJEDNICE

Zagrebačka Gradska skupština o kriterijima za stanove u Podbrežju i uklanjanju biste Ive Lole Ribara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka Gradska skupština nastavlja danas svoju sjednicu, a na dnevnom je redu 31 točka.

Među ostalim, zagrebački skupštinari raspravljat će o Prijedlogu o sklapanju ugovora o zamjeni nekretnina (Kavana Corso), Prijedlogu o subvenciji kamata za kupnju stanova u naselju Podbrežje za stambeno zbrinjavanje znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu, Prijedlogu odluke o kupnji stanova po modelu zagrebačke stanogradnje, Konačnom prijedlogu Izmjena i dopuna donošenja Prostornog plana Grada Zagreba te Prijedlogu zaključka (inicijativa za uklanjanje biste Ive Lole Ribara) Kluba gradskih zastupnika "Neovisni za Hrvatsku".

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog radova Važna ulica u centru Zagreba zatvara se za sav promet: Pogledajte obilazne pravce Slika nije dostupna hitna procedura Velika promjena u ZET-u: Zagrepčani zauvijek ostaju bez jedne tramvajske linije

Nakon kratke rasprave prihvaćene su izmjene donošenja Prostornog plana Grada Zagreba.

Većinom glasova podržana je i izmjena Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Zagreba, gdje su ukupno planirana sredstva smanjena za 86,4 milijuna kuna, te su većinom glasova donijeli odluku o izmjenama i dopunama odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba.

Grad odustao od opločenja platoa oko spomenika kralju Tomislavu

Na gradnji javnih površina smanjena su sredstva za ukupno 2,5 milijuna kuna, jer se do daljnjega odustalo od pojedinih gradskih projekata zbog nedovršenosti tehničke dokumentacije ili neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

S akcija rekonstrukcija Parka Ribnjak – II. i III. faza (vrijednost radova 5,2 milijuna kuna) i izvođenje radova na opločenju platoa oko spomenika kralja Tomislava (vrijednost radova 3,4 milijuna kuna) sredstva su prenamijenjena na sanaciju devastiranih parkovnih zelenih površina, zbog učestalih zahtjeva gradskih četvrti za uređenjem zelenih površina na području gradskih četvrti, ističe se u obrazloženju.

Neki radovi za koje su sredstva planirana u programu za 2017. započet će tek krajem ove godine jer je u tijeku javna nabava, pa se sva sredstva neće moći iskoristiti u ovoj godini, već će biti prenesena u 2018. godinu. Takvi su projekti izrada reciklažnog dvorišta u Sesvetama, izrada reciklažnog dvorišta na Žitnjaku, izgradnja nadstrešnica na području Zagreba i sanacija središnjeg trga u Trnskom.

Ove godine ništa ni od uređenja rotora u Remetincu

U ovogodišnjem Programu odustalo se od pojedinih gradskih projekata zbog nedovršenosti tehničke dokumentacije, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ili nerealiziranih postupaka javne nabave (rotor Remetinec, Zelena magistrala, Podsusedska aleja, Kamenita vrata i Kamenita ulica, Kožarska ulica i dr.) kao i zbog nerealiziranih projekata izgradnje komunalne infrastrukture od strane nadležnih komunalnih tvrtki (uređenje Trsatske i Grobničke, ulica Siget s parkiralištem, Ulica Ante Kovačića i dr.).

Navedeni nerealizirani projekti planiraju se realizirati u 2018. godini.

Naselje Podbrežje i kriteriji za subvenciju

Vezano uz subvencije za kupnju stanova u naselju Podbrežje za znanstvene novake, pojavile su se informacije kako će Grad subvencionirati kamate i za svoje zaposlenike, stoga smo poslali upit je li riječ o izvanrednoj izmjeni kriterija natječaja te, ako jest, što je tomu razlog.

Odgovor Grada prenosimo u cijelosti.

"U ožujku 2017. godine na prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba, Gradska skupština Grada Zagreba donijela je zaključak o subvenciji kamata za kupnju stanova u naselju Podbrežje u svrhu stambenog zbrinjavanja znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu. Za taj projekt planirano je 208 stanova, a subvencija Grada se odnosi na subvenciju kamata iznad 2%, s tim da je limitirana gornja kamatna stopa za kredite u eurima na 4% te na kredite u kunama na 4,5%.

Listu prvenstva sukladno sporazumu sa Sveučilištem u Zagrebu formira Sveučilište.

S obzirom na jako mali odaziv znanstvenih novaka na dva Javna poziva Sveučilišta - apliciralo je njih samo 21, od čega se za kupnju stana javilo tek 7 - predložena je izmjena tog zaključka na način da oni stanovi koje ne kupe znanstveno novaci mogu ići dalje u prodaju po predloženim kriterijima.

To znači da znanstveni novaci, ako dokažu kreditnu sposobnost svakako mogu kupiti stanove i dobiti subvenciju kamate te prije svih imaju pravo prvenstva. Ne mijenjaju se kriteriji za znanstvene novake, nego se novim zaključkom predlaže, samo za one stanove (od njih 208) koje ne kupe znanstveni novaci, da idu u daljnju prodaju po kriterijima koje smo predložili.

Konstatacije pojedinaca da zaposlenici gradskih institucija imaju prednost je netočna i neutemeljena. Lista prvenstva formira se prema broju bodova ostvarenih temeljem stupnja obrazovanja, životne dobi, statusa vrhunskog sportaša, vremenu prebivanja na području Grada Zagreba, broju članova obiteljskog kućanstva, statusa jednoroditeljske obitelji, invalidnosti, statusa hrvatskog branitelja.

Ako se detaljno pročitaju kriteriji za formiranje dodatne liste prvenstva, vidljivo je da bi i dalje bila orijentacija na visokoobrazovane mlade ljude do 45 godina starosti. Tako je vidljivo da će najviše bodova dobiti doktori znanosti, zatim magistri, nakon toga VSS, pa VŠS. Također se značajni bodovi dobivaju ako se radi o osobi s invaliditetom, o vrhunskom sportašu i sl. Uopće nije važno koje je zanimanje u pitanju i gdje je osoba zaposlena."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene