Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVO CJEPIVO 11. SIJEČNJA

Plenković: "Donacije za potresom pogođena područja bit će oslobođene PDV-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sjednice Vlade ministri koji nisu preboljeli koronu cijepili su se protiv zaraze tim virusom. Andrej Plenković najavio je kako će prvih 4000 doza Modernina cjepiva stići u Hrvatsku 11. siječnja.

Premijer Andrej Plenković kazao je uvodno kako je oformljen novi stožer na čelu s Tomom Medvedom, koji će se baviti sanacijama šteta od potresa. Istaknuo je kako su sve službe bile odmah na terenu.

Pročitajte i ovo Potres kod Siska Zatreslo se Potres u blizini Siska: "Ovo je gadno streslo! Skoro sam pala sa stolca" Petrinja - 1 Banovina tri godine od potresa Satima bila zarobljena ispod ruševina: "U snovima opet proživljavam scene, a hvata me jeza da ćemo se vratiti u tu zgradu"

"Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje telefonski signal na područjima na kojima je bila slaba pokrivenost kako bi se olakšala komunikacija", naglasio je premijer.

Ministar i ostali u koordinaciji su s lokalnom vlasti, naveo je premijer te istaknuo kako će putem robnih zaliha naručiti dodatne kontejnere.

"Nastoji se svima riješiti siguran smještaj, s obzirom na dodatna podrhtavanja. Ministar Medved na terenu je 24 sata", kazao je premijer te zahvalio svima na pomoći i angažmanu.

Hrvatska je od Moderne naručila praktički milijun doza cjepiva, kazao je potom Plenković. Dodao je da će prvih 4000 doza stići u Hrvatsku 11. siječnja, a do kraja ožujka još 90 tisuća.

Osudio je i napade i kaos u Washingtonu, "to nikako nije dobra epizoda u američkoj demokraciji".

Istaknuo je i kako će donacije za područja pogođena potresom biti oslobođene PDV-a.

"Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koju smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju bolesti COVID-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit ni porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice", izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.

Na koncu je čestitao i pravoslavni Božić: "Hristos se rodi!" Naveo je i kako čestita hrvatskim skijašima na velikom uspjehu jučer na slalomskoj utrci za Svjetski kup na sljemenskom Crvenom spustu.

Medved o učinjenom na terenu

Ministar Tomo Medved, šef novog stožera za potres, predstavio je niz aktivnosti koje se obavljaju na terenu u cilju saniranja posljedica potresa. "Od ustrojavanja stožera do danas naše operativne snage na terenu provele su niz aktivnosti. Ravnateljstvo civilne zaštite postavilo je 155 stambenih kontejnera i 19 šatora. Opskrbilo žurne službe s 32.000 litara goriva, obišlo 95 naselja, pružilo usluge dostave humanitarne pomoći", rekao je Medved. 

"Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sada je zaprimio 26.507 prijava, i proveo 9997 pregleda objekata. Suradnja HGSS-a, HV-a, Državne geodetske uprave i Geološkog fakulteta usmjerena je na snimanje i mapiranje cjelokupnog pogođenog područja Sisačko-moslavačke, dijelova Zagrebačke i dijelova Karlovačke županije", kazao je Medved. 

Sutra će se spustiti toranj s oštećenog tornja katedrale u Sisku, u idućih nekoliko sati iz Turske dolaze novi kontejneri, a prioritet je i organiziranje održivog lanca prehrane do svakog čovjeka. "Nijedan čovjek neće biti prepušten samome sebi."

Beroš o cijepljenju

Do danas su protiv korone u Hrvatskoj cijepljene 20.603 osobe, među kojima je 7611 ili 37 posto zdravstvenih djelatnika te 11.569, odnosno 56 posto korisnika domova za starije osobe, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Uz nastavak pada broja novohospitaliziranih i aktivnih slučajeva vjetar u leđa daje nam i podatak o trendu cijepljenja. Hrvatska je prema broju cijepljenih na 100 stanovnika trenutačno peta u EU-u, odnosno 12. na svijetu po broju cijepljenih u ukupnom stanovništvu", rekao je Beroš.

"U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji zaključno sa 6. siječnja aplicirano je 1928 doza cjepiva, od čega 630 na žurne službe, 783 na civile, a ostalo na korisnike domova i zdravstvene djelatnike".

Ministar Beroš kazao je kako će za cijepljenje biti organizirani lokalni punktovi i mobilne točke, uz liječnike primarne zaštite. Ponovio je koje su prioritetne skupine – oni koji rade u hitnim službama, ustanovama socijalne skrbi, osobe s kroničnim bolestima i visoke dobi itd.

Planom je predviđeno preusmjeravanje određenog broja doza cjepiva u Sisačko-moslavačku županiju, kako bi se omogućilo procjepljivanje što većeg broja stanovnika. Cjepivo Moderne logistički je praktičnije, kazao je Beroš, što će omogućiti lakše procjepljivanje.

Zahvalio je epidemiolozima na terenu koji rade na područjima koje je pogodio potres, kao i svima koji provode cijepljenje i svim zdravstvenim radnicima. Ponovno je pozvao sve da se cijepe.

Cijepili se ministri

Ministar Božinović naveo je kako se iznimno ukidaju neke mjere koje su vrijedile za područje Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i istaknuo kako je potrebno stoga nositi maske u svim situacijama u kojima nije moguće održavati distancu.
Produljene su mjere za niz županija, prvenstveno one koje se odnose na nošenje maski na otvorenom kada nije moguće održavati razmak, kao i u zatvorenom.

Kazao je i da su za kampove s evakuiranim osobama u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom osigurani brzi antigenski testovi, a na tom se području provodi i dobrovoljno cijepljenje kako bi se epidemiološka situacija držala pod kontrolom.

Prije same sjednice ministri Tomo Medved, Zdravko Marić, Mario Banožić, Josip Aladrović, Nina Obuljen Koržinek, Tomislav Ćorić, Darko Horvat, Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i Radovan Fuchs cijepili su se protiv korone. Prvi se cijepio Medved pa redom ostali.

Premijer Andrej Plenković i ministri koji su preboljeli koronu nisu se cijepili jer imaju imunitet.

Podsjetimo, jučer su se nakon presice Stožera cijepili i Davor Božinović, Alemka Markotić, Krunoslav Capak i Vera Katalinić Janković. Izuzetak je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je prebolio koronu.

Protiv korone su se danas javno cijepili i predsjednik Zoran Milanović te Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene