Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRZO STIGLO UPOZORENJE IZ GRADA

Visoki upravni sud privremeno obustavio ukidanje mjere roditelj odgojitelj: ''Grad nije pripremio ništa što bi spriječilo štetu''

Visoki upravni sud naredio je privremenu obustavu izvršenja izmijenjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj. Iz njihovih udruga pozdravili su odluku Suda, a javnosti se obratila i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Privremena obustava izvršenja izmijenjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj, koju je naredio Visoki upravni sud, znači da će se od 1. svibnja novčana naknada za roditelje odgojitelje isplaćivati normalno, odnosno da neće biti drastično umanjenja.

Tako će od 1. svibnja roditelji odgojitelji nastaviti primati dosadašnju razinu naknade. Umjesto 1000 kuna, koliko su trebali primati prema odluci Gradske skupštine, i dalje će primati 65 posto iznosa bruto plaće u gospodarstvu Grada Zagreba.

''Odluka je privremeno obustavljena do donošenja konačne odluke o njenoj zakonitosti'', objavio je ispred zgrade Suda bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu Ivica Lovrić, potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti bivšega gradonačelnika Milana Bandića koja je mjeru i uvela.

''Vrijedit će to za sve postojeće korisnike, kojih je oko 5800. Osobno sam iznimno zadovoljan'', poručio je Lovrić. On je, podsjetimo, jedan od onih koji je podnio tužbu Visokom upravnom sudu uz roditelje odgojitelje.

Opetovao je da ukidanje ''smatra izuzetno neetičnim, štetnim za građane Grada Zagreba i protuzakonitim'': ''Radostan sam što je Visoki upravni sud donio odluku o privremenoj obustavi izvršenja te, po meni, protuzakonite i štetne odluke. Ovo će donijeti mir obiteljima, radi se o najranjivijoj skupini sugrađana''.



''Visoki upravni sud je pokazao ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao'', poručila je Željka Markić ispred Poglavarstva Grada Zagreba na konferenciji za medije koju su nakon odluke Suda sazvale predstavnice Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, udruge U ime obitelji i građanske inicijative U djeci je budućnost.

''Nastavit će dobivati prihode na koje su obitelji računale sve dok ne bude donijeta konačna odluka je li odluka gradonačelnika Tomislava Tomaševića u skladu sa zakonom'', kazala je Markić, a roditelji odgojitelji su zadovoljstvo odlukom Suda uz poruku da čekaju daljnji razvoj situacije.

''Zadovoljni smo odlukom Visokog upravnog suda, time smo zaštitili interese 5800 korisnika ove mjere koji imaju oko 21.000 djece obuhvaćene mjerom. Od početka inzistiramo da odluka o ukidanju nije zakonita i nadamo se da će takva biti konačna odluka Suda”, rekla je Markić.

Pročitajte i ovo Ivica Lovrić brojne reakcije na odluku Lovrić najavio tužbe zbog izmjena mjere roditelj odgojitelj: "Radi se o brutalnom napadu na najranjivije skupine"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukidanje demografske mjere Roditelji odgojitelji podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu, žele ocjenu zakonitosti Tomaševićeve odluke. On im poručio: ''Provest ćemo anketu među korisnicima''

''Ova tema je kompleksna, rekli su na Sudu i dodali da im treba još vremena da donesu odluku, ali uzimajući sve u obzir donijeli su mjeru kojom se privremeno obustavlja odluka Grada'', kazala je Markić.

''Grad nije pripremio ništa što bi spriječilo štetu za roditelje odgojitelje'', rekla je predsjednica Udruge roditelja odgojitelj Ana Marija Berbić Lacko.

Danas ili sutra tijekom dana očekuje se objava odluke Suda o privremenoj obustavi, a  javnosti se iza podneva obratila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec: , upozorivši da je riječ o udaru na zagrebački proračun: "To je 40 milijuna kuna razlike mjesečno. Jedan novi cijeli vrtić košta toliko".

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Roditelj odgojitelj Udar na zagrebački proračun nakon odluke suda: "To je 40 milijuna kuna razlike mjesečno. Jedan novi cijeli vrtić košta toliko"

''Roditelji odgojitelji koji su napustili mjere, na njih se ovo više ne odnosi. Mi smo upozoravali roditelje odgojitelje da se može raditi o tome da Grad Zagreb želi da što više roditelja izađe iz mjere", objasnili su iz udruge te dodali da ako je netko izašao iz mjere, izašao je svjesno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene