Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOLITVA I TRANSPARENTI

VIDEO Prosvjed roditelja-odgojitelja ispred zagrebačke Gradske skupštine. Tomašević najavio još jedan sastanak, oporba podržala prosvjednike

Na dnevnom redu zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je ukidanje mjere roditelj-odgojitelj. Ispred Skupštine opet su se okupili nezadovoljni roditelji.

Od jutra ispred zagrebačke Gradske skupštine prosvjeduju roditelji-odgojitelji.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Odlučuje se o najvećem gradskom proračunu do sada, teškom više od 15 milijardi kuna, a unutar kojeg je i odluka o smanjenju mjere roditelj odgojitelj, ali i rezanju novčane pomoći za novorođeno dijete.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će s prosvejdnicima održati još jedan sastanak na tu temu.

Oporba je podržala nezadovoljne roditelje.

U četvrtak oko 12:30 ispred zagrebačke Gradske skupštine jednoj od prosvjednica pozlilo je nakon nekoliko sati stajanja na prosvjedu okupljenih roditelja nezadovoljnih zbog najavljenog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj.

Ubrzo je intervenirala Hitna pomoć.

O toj točki, između ostalog, po hitnom bi se postupku trebalo raspravljati na Skupštini.

Prosvjednici su, kao i obično, donijeli transparente i zviždaljke te se kolektivno i pomolili.

Na najistaknutijem transparentu je natpis "Odlučili smo poštovati stečena prava".

Prosvjednici zvižde, pozivaju zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića povicima "Tomica, siđi dole", a pridružio im se i otac dječaka iz Krapinskih Toplica koji je sinu branio da nosi masku u školu.

Ljiljana Dragić iz inicijative "Djeca su budućnost" novinarima je izjavila da je njihova poruka zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću danas, sa šestog prosvjeda, ista kao i dosada, a to je da ne žele ovakvu odluku, koja će danas po hitnom postupku biti uvrštena na dnevni red skupštinske sjednice jer je "to naprosto neprihvatljivo za nas, za našu djecu".

Rekla je kako su očekivali da ta odluka uopće ne bude na sjednici Gradske skupštine, ali su vidjeli da "oni baš nemaju razumijevanja za djecu i majke" i da će vjerojatno biti po njihovom. Poručila je da neće odustati i da će biti još prosvjeda.

Dragić je podsjetila da niti razgovor s gradonačelnikom Tomaševićem nije urodio plodom jer u Gradskoj upravi ostaju na tome da njihova djeca nisu socijalizirana i da moraju ići u vrtiće.

"Vrtića nema. Samo za našu djecu treba sagraditi 80 vrtića. To je veliki problem", rekla je.

Na pitanje kako komentira što SDP nudi kompenzacijske mjere, rekla je da se te mjere ne mogu nazvati kompenzacijskim te da je to "ruganje".

Podsjetila je da je od 5. rujna ta mjera roditelj-odgojitelj stopirana za nove korisnike.

Prosvjednike su došli podržati saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, Miroslav Škoro te oporbeni gradski zastupnici Domovinskog pokreta, Mosta, HDZ-a, HSLS-a i stanke BM 365 - Stranke rada i solidarnosti.

Na današnju sjednicu Gradske skupštine po hitnom postupku uvršten je prijedlog odluke o izmjenama odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića kojom se pravo na korištenje mjere s 15. godine života djeteta skraćuje na 7. godinu života djeteta. To znači da oni korisnici kojima su već sada djeca navršila sedam ili više godina iz mjere izlaze s 30. travnjem 2022., čime se stvara razdoblje u kojem se omogućava prilagodba na nove okolnosti, odnosno da korisnici mogu tražiti posao i zaposliti se za vrijeme korištenja mjere. Korisnicima čija djeca imaju manje od 7 godina od 1. svibnja naknada se smanjuje četiri puta, na 1000 kuna mjesečno.

Iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja priopćili su kako se prijedlog smanjenja stavke u Proračunu za mjeru roditelj-odgojitelj temelji na mnogim njihovim netočnim podacima, a amandman koalicijskog partera u vlasti SDP-a niti približno ne bi sanirao negativne posljedice štete koju bi izmjena Odluke o mjeri koja vodi prema drastičnom smanjenju opsega prava odnosno prema ukidanju nanijela za 5793 korisnika, koji brinu o oko 20.000 djece, od toga o oko 6000 njih vrtićke dobi.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene