Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVOT NA RUBU PRAZNIH DŽEPOVA

Znate li već koliko će vam još novčanici od danas biti tanji? Pogledajte što ćete sve skuplje plaćati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što plate račune za struju i plin, hrvatski građani i građanke bit će odsad još tanjih novčanika. Svakoga mjeseca počevši od 1. travnja morat će u prosjeku plaćati 27 kuna više za struju i još 53 dodatne kune za plin. Konkretni troškovi za pojedino kućanstvo ovisit će o tarifnom modelu i visini potrošnje.

Rast cijena energenata - nafte, plina i struje posljedica je globalnih kretanja dodatno pogonjenih ruskom agresijom na Ukrajinu i uvod u lančanu reakciju povećanja cijena.

Od 1. travnja struja u prosjeku poskupljuje 9,6 posto, a plin 15 do najviše 20 posto. U praksi to znači da će računi za struju biti veći od 15 do 28 kuna, ovisno o tarifi, a računi za plin od osam do 54 kune, ovisno o distributeru.



Poskupljenja bi bila još i veća - cijena struje bi od danas išla 23 posto gore, dok bi plin poskupio 77 posto - da Vlada nije donijela mjere za njihovo ublažavanje. 



Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, koji je Vlada predstavila sredinom veljače, podsjetimo, uključuje potpore za trošak plina kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva i jednokratne naknade namijenjene umirovljenicima.



Korisnici i korisnice zajamčene minimalne naknade, a riječ je o oko 50.000 građanki i građana, dobit će bonove na iznose od 1000 kuna za plaćanje električne energije i plina. Dosad je taj bon bio 800 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tarifni model igra veliku ulogu Od 1. travnja poskupljuje struja: Iz HEP-a otkrili koliko će se građanima povećati računi
Pročitajte i ovo Plin Porastao trošak nabave HERA objavila koliko će poskupjeti plin

Korisnici i korisnice osobne invalidnine i njihovi članovi i članice kućanstava, njih oko 40.000, dobit će bon od 1750 kuna za plaćanje struje i plina. Dosad je taj bon iznosio 1500 kuna.

Pročitajte i ovo Mislav Bago Analiza Mislava Bage Slijedi nam još skuplji život: Rast cijena energenata pokrenut će lančanu reakciju, pogledajte koji su potezi Vlade

Kad je riječ o umirovljenicama i umirovljenicima, uvodi se jednokratni energetski dodatak na mirovine do 4000 kuna, a u tu kategoriju ulazi i ostvaruje pravo na energetski dodatak gotovo 730.000 osoba.



Kako bi ublažila lančana poskupljenja zbog rasta cijena energenata, Vlada je smanjila stope PDV-a na niz proizvoda, no tek treba vidjeti učinke te mjere.



Poseban program mjera napravljen je za gospodarstvo, poljoprivrednike i ribare, a Vladin paket pomoći građanima i poduzetnicima težak je oko pet milijardi kuna.






 








 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene