Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba dići kvalitetu usluge

SDP kritizira turističke rezultate: "Turistima je najvažnije da dobiju onu vrijednost koju zaslužuju za novac koji ostavljaju u Hrvatskoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je u ponedjeljak poručio da su povećanje plaće radnika te ulaganje u kvalitetu turističkih kapaciteta i usluga, uz smanjenje stope PDV-a u ugostiteljstvu i smještaju, strateški ciljevi za turistički sektor, jer je turistima bitna vrijednost za novac.

"Naša borba u turističkom sektoru mora ići u smjeru povećanju kvalitete jer svi turistički djelatnici upozoravaju na to da svi oni koji su godinama ulagali u kvalitetu nemaju problema s popunjenošću", rekao je saborski zastupnik i kreator SDP-ovih prijedloga vezanih za turistički sektor Branko Grčić.

Na prvom mjestu za nas je ulaganje u podizanje kvalitete turističkih kapaciteta i svih usluga, dodao je Grčić na konferenciji za novinare.

Zabrinjava ga situacija gdje se manjak potražnje pokušava kompenzirati višim cijenama usluga, što je krivi put koji kasnije može izazvati dodatne probleme u turističkom sektoru.

Ključno je pokazuju li podaci o broju turista negativne trendove, kao i procjena kakav će biti stvarni financijski efekt turističke sezone, istaknuo je Grčić. Dodao je da naglasak treba biti na broju pruženih usluga, kvaliteti te na ostvarenim prihodima od pružanja turističkih usluga.

Pročitajte i ovo Ministar turizma Gari Capelli (Foto: Dnevnik.hr) Petinu dolazaka čine Nijemci Nismo podbacili: Turistički promet u prvoj polovici 2019. godine porastao za 6 posto

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Turistička sezona na vratima Jesmo li postali preskupi turistima? Ministar Capelli poručuje – Hrvatska nikako ne smije spuštati cijene

"Za naše goste najvažnije je 'value for money', da dobiju onu vrijednost koju zaslužuju za novac koji ostavljaju u Hrvatskoj", poručio je.

Ponovio je da od Vlade traže smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu s 25 posto, najvećeg u EU, na 13 posto, a također, ako postoji fiskalni prostor, da se od iduće ili prekiduće godine smanji PDV u sektoru smještaja, i to sa sadašnjih 13 na pet posto. Pritom je istaknuo da ne govore o smanjenju cijena, već o povećanju plaća i investicija u turizmu. Istaknuo je da se slično dogodilo nakon smanjenja stope PDV-a na 13 posto 2013. godine, kada je u periodu od dvije godine došlo do povećanja broja zaposlenih od 20.000 i udvostručenja prihoda ugostiteljskog sektora i investicija.

Da bi to bilo moguće, SDP premijera Plenkovića poziva da odustane od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto jer će to, ističe Grčić, biti bačen novac koji nitko neće osjetiti na svojem džepu, dok se taj novac može puno kvalitetnije upotrijebiti.

"Pomozimo turističkom sektoru da bude konkurentniji, da može povećati plaće svojih ljudi i da može dalje ulagati u svoju kvalitetu. To je zalog budućnosti turističkog sektora koji nam je toliko važan", poručio je i dodao da se taj novac može iskoristiti i za smanjenje poreznog opterećenja plaća u cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednica pulskog SDP-a te gradska i županijska vijećnica Sanja Radolović podsjetila je da je smanjenje PDV-a imalo pozitivan učinak u Francuskoj i Njemačkoj te je direktno doprinijelo otvaranju novih mjesta i povećanju investicija u hotele. Istaknula je da je svrha hrvatskog turizma radna snaga i razvoj kadrova te da je prije smanjenja PDV-a potrebno dogovoriti se s velikim hotelskim grupacijama o povećanju neto plaća za minimalno 2000 kuna.

Isto tako, predlaže i vraćanje starog dualnog sustava obrazovanja u turističko-ugostiteljske škole od iduće školske godine, gdje su učenici jedno polugodište slušali teorijsku nastavu, a u drugom su odrađivali stručnu praksu i turističku sezonu preko učeničkih ugovora kod budućih poslodavaca.

"Tada nije bilo problema s nedostatkom radne snage i to je zahtjev koji ćemo uputiti prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja", poručila je.

Što se tiče apartmanizacije stanova, predlaže rješenja koja su implementirati gradovi poput Barcelone i Pariza, koji su ograničili zonu centra grada, zabranili pretjeranu apartmanizaciju i zaustavili broj smještajnih kapaciteta koji registrirani iznajmljivač smije imati. (Hina)

Aktualno Murganić uzela 6+6: "Nisam donijela poteze koji bi štetili", Bedeković: "Imat ću kontinuitet na kojem je radila moja prethodnica" Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marija Vučković (Foto: Ministarstvo poljoprivrede) Marija Vučković (Foto: Ministarstvo poljoprivrede) Foto: Ministarstvo poljoprivrede +0 Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Murganić uzela 6+6: "Nisam donijela poteze koji bi štetili", Bedeković: "Imat ću kontinuitet na kojem je radila moja prethodnica" 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene