Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi ministri stupaju na dužnost

Murganić uzela 6+6: "Nisam donijela poteze koji bi štetili", Bedeković: "Imat ću kontinuitet na kojem je radila moja prethodnica"

Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr)
Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marija Vučković (Foto: Ministarstvo poljoprivrede) Marija Vučković (Foto: Ministarstvo poljoprivrede) Foto: Ministarstvo poljoprivrede +0 Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Novi ministri i ministrice danas stupaju na dužnost, a tijekom dana obavit će se primopredaja u ministarstvima koja su preuzeli.

15:02 - U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u ponedjeljak je obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Marka Pavića i novoimenovanog ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Aladrović je zahvalio novoimenovanom ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Paviću na postignutim rezultatima i realiziranim projektima, kaže se u priopćenju ministarstva.

"Zahvaljujem ministru Paviću na dosadašnjoj suradnji. Puno je započetih projekata koje ćemo uspješno realizirati, ali i izazova s kojima ćemo se suočiti", rekao je Aladrović.

Najavio je kako će među prvim njegovim aktivnostima biti poziv socijalnim partnerima na dijalog i obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća, u čijem će okviru otvorenim dijalogom i partnerstvom nastaviti suradnju na bitnim društvenim pitanjima.

12:05 - Novu dužnost preuzela je i nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Nakon preuzimanja Ministarstva održala je prvi kolegij s državnim tajnicima, pomoćnicima ministra, ravnateljima te drugim bliskim suradnicima, s ciljem nastavka započetih operativnih aktivnosti koje se provode u resoru poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Nadam se da ću odgovoriti očekivanjima poljoprivrednika, ribara i žitelja hrvatskih ruralnih područja koji su izloženi brojnim izazovima",  poručila je nova ministrica te dodala „Identificirali smo ključne probleme i krenuli s dugoročnim rješenjima.

Ispred mene, odnosno nas, ovog tima s kojim već nekoliko godina dijelim dane i noći, puno je posla, ali znamo što želimo i u kojem smjeru trebamo ići. Nastavljamo borbu za bolju budućnost naših proizvođača hrane, naših ribara i poboljšanja životnih uvjeta na ruralnim područjima. Zajedno možemo sve“, navodi se u priopćenju Ministarstva.

9:40 - Uoči primopredaje nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković zahvalila je Nadi Murganić na konstruktivnoj suradnji i potpori te najavila svoje prve poteze.

"Svjesna sam kompleksnosti resora koji preuzimam i prije svega odgovornosti prema predsjedniku Vlade i prema građanima. Resor je kompleksan, najprije ću ga preuzeti, a namjera mi je održati i imati kontinuitet na kojem je radila Nada Murganić. Kanim ispunjavati planove i ciljeve Vlade. Kad preuzmem ministarstvo i vidim do kuda je koja aktivnost došla, onda ću moći govoriti o detaljima", izjavila je.

Nije htjela odgovarati na pitanja o sustavu za socijalnu skrb niti o novim zakonima.

9:10 - Među prvima je u svoje bivše ministarstvo stigla Nada Murganić, koja će obaviti primopredaju s novom ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković.

Kako javlja reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, Murganić je uoči primopredaje izjavila kako će aktivirati 6 + 6, odnosno pravo saborskih zastupnika da šest mjeseci nakon prestanka mandata primaju punu plaću te još šest mjeseci pola plaće. Trenutačno nema nikakvih planova.

"Od prvog dana mandata radila sam zdušno, iskreno, srčano. Ne mislim da sam imala loše poteze. Imala sam možda preveliko povjerenje u dobronamjernost svih. Ne žalim ni za čim", izjavila je Murganić i dodala: "Kad sve sumiram, ja sam jako zadovoljna. Biti ministar u Vladi RH za mene je bila čast. Nisam donijela poteze koji bi štetili. Jesam li mogla bolje i drugačije – sigurno jesam", kazala je.

Primopredaja je održana i između Gabrijele Žalac i Marka Pavić koji su ulaskom kroz garažu izbjegli kamere.

Podsjetimo, novi je ministar uprave Ivan Malenica, nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a ministrica za poljoprivredu Marija Vučković. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će Gordan Grlić Radman.

Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića. Umjesto Pavića, na mjestu ministra izglasan je u petak Josip Aladrović.

Sabor je na izvanrednoj sjednici u petak potvrdio i dva potpredsjednika u Vladi, i to bez glasova većine oporbe.

Odmah po izglasavanju novi ministri i potpredsjednici Vlade položili su prisegu. Od oporbe u sabornici glasali su samo nezavisni Marko Vučetić, Gordan Aleksić (SNAGA) i Snježana Sabolek (Živi zid), koji su bili protiv.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene