Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan D

Sindikati zdravstva traže 7 posto od 1. rujna: "Očekujemo od Vlade da to prihvati, u suprotnom idemo u štrajk"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu zdravstva završeni su još jedni pregovori sa sindikatima zdravstva o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu. Ministar Milan Kujundžić sindikatima je dao prijedlog o 7-postotnom povećanju dodataka na uvjete rada i odgovornost. Sve još treba odobriti Vlada.

Ministar Milan Kujundžić ponudio je predstavnicima sindikata povećanje plaća za sedam posto, što je već bilo parafirano prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora krajem srpnja, no tada Vlada nije pristala provesti takav dogovor.

Pročitajte i ovo Državne bolnice i upravljačka prava - 2 ozdravljenje sustava Obećali su da će država šefovati bolnicama, no sve kasni: "Ne mislim da će išta biti bolje" Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja"

Nakon sastanka predstavnici sindikata izjavili su da zahtijevaju povećanje plaća od sedam posto, i to od 1. rujna. Od ministra Kujundžića očekuju da to dogovori s Vladom, da Vlada to prihvati, u suprotnom će, kažu, u štrajk.

"Vlada nam je ponudila ono što smo već parafirali i ministar nam je rekao da Vlada iznad toga ne može ići. Mi smo rekli da ne vjerujemo u to dok Vlada to na sjednici ne prihvati. Ovo ide sutra na uži kabinet, u četvrtak na Vladu i mi očekujemo da Vlada to prihvati.

Mi ćemo to dogovoriti i s našim tijelima. Ne mogu reći da će to naša tijela prihvatiti. Nastavljamo u petak s odgovorom Vlade i s našim odgovorom i onda tek možemo reći da smo dogovorili Kolektivni ugovor. Naš je zahtjev da od 1. rujna ide povećanje od 7 posto", rekao je nakon sastanka Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva.

"Mi očekujemo, s obzirom na sve akcije koje smo poduzimali, da bi one mogle rezultirati ovakvim dogovorom. Nije jednostavno ispregovarati ni ovakve dodatke. Ako Vlada ne prihvati prijedlog, nemamo drugog nego ići u štrajk", rekao je Topolnjak.

Prosvjedi "Pet do 12" nastavljaju se čitav ovaj tjedan, dodao je.

"Dogovorili smo se da će sindikati konzultirati svoja tijela, a ministarstvo će konzultirati Vladu. Načelno smo na tragu dogovora iz srpnja. To ćemo prezentirati Vladi i premijeru, vjerujem da će se iznaći sredstva", kazao je ministar Kujundžić nakon sastanka.

Na pitanje je li ministar financija Zdravko Marić u problemu, Kujundžić je rekao kako je Marić stručnjak za financije te da svaka njegova riječ ima težinu.

"Međutim, vjerujem da ćemo pronaću rješenje da imamo stabilnu državu i stabilni zdravstvni sustav", dodao je.

Čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Pršnjak smatra da njezino članstvo neće biti zadovoljno. "Ovo je kompromis kompromisa, ljudi nisu zadovoljni, očekivali su i tražili 20 posto", rekla je i dodala da slijede pregovori za osnovicu i temeljni kolektivni ugovor "tako da to sve ostaje otvoreno".

Nije, kaže, sigurna da će dogovoreno povećanje zadržati zdravstvene radnike u Hrvatskoj, no, "možda će to za ljude biti tračak nade da se mičemo s mrtve točke, da nas ne 'prešišaju' Bugarska i Rumunjska, zemlje za koje smo smatrali da smo napredniji od njih".

Pregovarački odbori Vlade i sindikata u petak će se opet naći u Ministarstvu zdravstva kako bi mogli definitivno potvrditi izmjene Kolektivnog ugovora, kojima će plaće porasti za sedam posto.

Nastavljeni prosvjedi ispred bolnica

Do okončanja dogovora Hrvatski strukovni sindikati medicinskih sestara i dalje će prosvjedovati u vrijeme stanke na poslu. U utorak se prosvjedovalo ispred KBC-a Sestre Milosrdnice u Zagrebu te Opće bolnice u Karlovcu. Sestre i tehničari nisu zadovoljni ponudom od 7 posto.

Predstavnik Sindikata u KBC Sestre milosrdnice Robert Ivšak napominje kako Sindikati sada moraju raspraviti je li im ponuda prihvatljiva. Magistra sestrinstva Gordana Novaković nije zadovoljna ponudom. "Mislite li da će nekoga zadržati u Hrvatskoj povećanje od 200-300 kuna na neto plaću, mislim da ne", napominje.

"Sve će biti dobro"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je uoči sastanka kako pregovori podrazumijevaju dvije strane, no nije želio otkriti što će Vlada ponuditi sindikatima.

"Izračunali smo da Hrvatskoj trebaju liječnici i sestre. Izračunali smo da moramo liječiti ljude i da moramo imati novca za lijekove, za bolnice. S jedne strane potreba za sestrama, liječnicima i s druge strane potreba za lijekovima", rekao je ministar te poručio: "Sve će biti dobro."

Uoči sastanka Anica Prašnjak izjavila je da od ministra Milana Kujundžića očekuju izračun. "Radi li se o izračunu u odnosu na davanja ili u smislu povećanja ili smanjivanja u odnosu na parafirano, vidjet ćemo što će danas biti", izjavila je.

Odgovorila je na pitanje hoće li pristati ako im se ponudi parafirano. "Nismo na to pristali ni zadnji put bez odluke naših tijela. Moramo vidjeti što će se događati s drugim člancima koji nisu riješeni. Nije definitivno još sve riješeno. Ima nekih stvari opće naravi, ali ima i članak 49, prekovremena satnica", kazala je Prašnjak uoči sastanka i dodala kako se prosvjedi nastavljaju do kraja tjedna.(MT/Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene