Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematična Marišćina

Mještani Marčelja kod Rijeke blokirali ulaz na odlagalište otpada: Truju nas, ovo utječe na naše zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko stotinu članova udruge Krizni eko stožer Marišćina i mještana Marčelja u subotu su blokirali glavni ulaz u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, ističući da se iz tog centra ponovo širi smrad, koji ugrožava zdravlje mještana te da je projekt centra Marišćina posve promašen.

Iz Kriznog eko stožera naglašavaju da se prošlih nekoliko mjeseci, u večernjim satima, ponovno pojačao smrad neobrađenog smeća iz centra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu"

"Vlasti lažu, na Marišćini otrovi cure posvuda", "Kakvu će vodu piti vaša i naša djeca?", "Rauzgolitimo Marišćinu do kraja", "Na Marišćini se brani riječka voda", "NE deponiju uz izvor", "Marišćina. Mi branimo svoj dom, obitelj i pitku vodu", samo su neki od natpisa koji su se mogli vidjeti na transparentima.

Prosvjednici traže da Rijeka, Viškovo i ostale lokane jedinice hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom, u kojima će biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati odvojeno od svih ostalih komponenti otpada te da hitno pronađu prikladne lokacije za obradu biorazgradivog komunalnog otpada postupcima kompostiranja ili anaerobne digestije.

Od komunalnih društava, posebice riječke Čistoće, traže da se hitno pripreme za odvojeno prikupljanje bio otpada. Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traže da zatvori odlagalište Marišćina, dok se ne riješi problem smrada, a od Ureda državne uprave hitnu ocjenu zakonitosti Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave iz Primorsko gorane županije.

Član Upravnog odbora Kriznog eko stožera Marišćina Josip Katalinić kazao je da su mještane Marčelja prije šest godina gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina i tadašnji načelnik Općine Viškovo Goran Petrc uvjeravali da će sve biti sjajno kada počne raditi najmoderniji centar za obradu otpada u Hrvatskoj.

„Centar je proradio i sada, nakon dvije godine možemo ponovo samo zaključiti - žao nam je, ali projekt vam je potpuno promašen, niste u stanju proizvesti kvalitetan gorivi otpad, jedini proizvod kojeg ste planirali proizvoditi. Niste u stanju plasirati ga na tržištu otpada, iako bi rado platili da ga netko uopće uzme," poručio je Katalinić.

Kapacitet obrade preslab

Naveo je da je kapacitet obrade preslab zbog posve promašenog koncepta obrade smeća, da je kupljena zastarjela tehnologija. „Grčevito se protivite uvođenju kvalitetnijeg sustava odvojenog prikupljanja otpada, iako znate da nam za dvije godine dolaze kazne Europske unije zbog neispunjavanja kvota reciklaže. Izmišljate studije isplativosti koje bi trebale prikriti prave razloge zašto ne želite ništa promijeniti. Povećavate cijene za odvoz i zbrinjavanje otpada jer ne znate da se na sekundarnim sirovinama iz otpada može i zarađivati,“ kazao je Katalinić.

Dodao je da „umjesto da problem rješavaju, energiju troše na marketinške trikove, objavljujući da ništa ne smrdi i da smrde septičke jame“. Katalinić je rekao da prosvjednim skupom poručuju da se neće pomiriti sa sudbinom kakvu su im namijenili te da će prosvjedovati cijeli dan.

„Mi ne spavamo mirno, ali nećete niti vi dok ne riješimo ovaj problem,“ kazao je naglasivši da „svi građani Hrvatske, imaju pravo na sve uvjete zdravog života, udisati čisti zrak, imati pitku vodu i ne skrivati djecu od nepoznatih kancerogenih molekula deponijskih plinova.“

Prosvjednike nije obeshrabrila ni kiša. Kako tvrde, u dvije godine, koliko upozoravaju na problem, ništa se nije riješilo. "Problemi su ostali isti, živimo u smradu. Nekad je bilo riječi o zarađivanju na otpadu, no govora o tome više nema. Uvjeravanje o tome kako se radi o modernom centru iz kojeg ne smrdi više ne vrijedi. Ovo utječe na naše zdravlje", poručeno je s prosvjeda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene