Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"OVO JE ALARM"

MORH o smrti petero vojnika: "Slučajevi su individualni i nisu povezani, sustav nije zakazao"

U MORH-u je održana konferencija za novinare zbog smrti petero vojnika. MORH tvrdi da sustav nije zakazao, da su slučajevi samoubojstva individualni i da nemaju veze s vojskom.

Zbog tragičnih smrti u vojsci, MORH je održao konferenciju za medije. "Suosjećamo sa obiteljima stradalih i izražavamo najdublju sućut", izjavio je državni tajnik u MORH-u Branko Hrg na početku konferencije za medije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

"MORH je izdao priopćenje u kojem je rečeno ono glavno. Možemo ponoviti da niti jedan slučaj nije povezan, slučajevi su individualni, smrti vojnika nisu vezane za službu, nisu počinjene u sklopu sustava, u vojarnama...svi slučajevi dogodili su se izvan sustava. Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su profesionalni vojnici, zaposlenici, u radnom odnosi i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svoj osobnih stresova i problema i situacija. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani", napomenuo je Hrg. 

Direktor glavnog stožera general bojnik Ivica Olujić ne misli da je sustav zakazao. 

"Pitanjima samoubojstava u sustavu se bavi cijeli zapovjedni lanac, sigurnosne službe, vojna policija i psihološka i zdravstvena struka. Od 2001. godine do danas, samo u 2011. godini nije bilo samoubojstava. U svim drugim godinama ih je bilo. Kretali su se od jedan do četiri. Ove godine imamo pet slučajeva samoubojstava, koja su se dogodila od lipnja do danas. Četiri samoubojstva su se dogodila u lipnju. 

Samoubojstva su počinili vojnici u svim kategorijama, u kategoriji ročnika, vojnici s vojničkim činovima, dočasnici i časnici. Bili su na službi u različitim dijelovima vojske i niti na jedan način nisu bili međusobno povezani. Samoubojstva su počinjena u tri slučaja vješanjem, i u dva slučaja uporabom vatrenog oružja, bio je i slučaj samoubojstva aktiviranjem ručne bombe koja je nelegalno bila u posjedu", kazao je Olujić.

"Svi preminuli su bili na liječničkom pregledu u 2019 i 2020. godini, Tada nisu pronađeni indikatori koji bi ukazivali na probleme. Njihova dob je u rasponu od 30 do 53 godine. U svim istragama sudjeluje policija, ali i vojna policija. Istrage još traju i ne možemo iznositi detalje o istragama", kazao je.

Psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac govorila je o sustavu pomoći vojnicima. "Prije školovanja kandidati prolaze psihologijsko testiranje. Sa nekima od njih se provode i intervjui. Postoji i prva psihološka pomoć, kao i krizna psihološka pomoć. Vojnici se uvijek mogu obratiti za pomoć", izjavila je. 

Na pitanje, ima li vojska dovoljno psihologa i onih koji vojnicima pružaju pomoć, Olujić je rekao da ih - imaju dovoljno. "Jesmo li se bavili uzrocima? Jesmo i bavit ćemo se uzrocima u budućnosti", kazao je. Otkrio je da vojnici koji su počinili samoubojstvo nisu zatražili pomoć. 

Na pitanje je li sustav psihološke pomoći zakazao, Olujić je rekao da nije. "Nismo utvrdili da je netko nešto propustio napraviti. Ovo je za nas alarm", istaknuo je Olujić. 

Napomenuo je da su neki vojnici ostavili pisma i da će ona pomoći u istrazi, no da nisu detektirali da je netko u sustavu zakazao. "To su složena pitanja, imamo jasne i vrlo snažne indikatore da slučajevi nisu povezani sa sustavom. Niti jedan indikator ne postoji koji bi ukazivao na to da su slučajevi povezani sa sustavom, s poslom koji su vojnici radili...Niti jedan slučaj nije povezan niti s ovisnošću. Slučajevi vojnika koji su povezani s drogom nemaju veze sa slučajevima samoubojstva",  kazao je. 

Jedan pokušaj samoubojstva vezan je za prošlu godinu, a vojnik je spašen, rekao je Olujić.  O psihološkim testiranjima kaže da su ona učestala. "Ne vidimo potrebu pojačati psihološka testiranja. To nismo zaključili", dodao je. 

Olujić je komentirao i slučaj vojnika koji su pali na testiranju na kokain. "Osobe koje su povezane s drogom neće moći ostati u sustavu. Provjere će se nastaviti, a provjere će se vršiti i u vojnoj policiji. Korištenje droge u vojarni i izvan vojarne je za nas neprihvatljivo, imamo indicija od kuda je droga", kazao je. 

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je u utorak kako će uložiti sve napore radi prevencije nesretnih događaja u Hrvatskoj vojsci nakon što je u dva mjeseca, izvan službe, smrtno stradalo pet pripadnika Oružanih snaga RH.

Nesretne događaje u vojsci komentirao je u utorak i predsjednik Zoran Milanović. 

"Pratim ja to, znam o tome cijelo vrijeme. To su nažalost stvari koje se događaju, posebno u ovako jednom psihološki uzdrmanom periodu, nakon godinu i pol izolacije i života u nenormalnim okolnostima. Vojnici su ljudi kao i svi drugi, imaju obitelj, svoje probleme, neke svoje dugove. Znam dosta o tragedijama koje su se dogodile. I pričekat ću još malo prije nego što kažem svoj sud o mogućim uzrocima", poručio je predsjednik Milanović. 

Ministarstvo obrane ranije je priopćilo da stopa samoubojstava u Oružanim snagama ne odstupa od stope u cjelokupnom stanovništvu.

Tragično preminula vojnikinja peta je pripadnica Oružanih snaga RH koja je smrtno stradala u dva mjeseca. Dvojica vojnika pronađena su mrtva u Zagrebačkoj županiji, te po jedan u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene