Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Neuma nezadovoljni

VIDEO Prizor za povijest: Prvi kruzer s tisuću putnika prošao ispod Pelješkog mosta

Pedeset i jedan metar visoki kruzer Bolette uplovio je ispod Pelješkoga mosta u četvrtak rano ujutro u neumski akvatorij u Bosni i Hercegovini, čime je opovrgnuo zamjerke dijela političara i javnosti u toj zemlji da je Hrvatska izgradnjom mosta ugrozila pristup te zemlje otvorenom moru.

Plutajući hotel s oko 1000 putnika nešto prije 7 sati prošao je kao prvo takvo plovilo između dva središnja stupa novoizgrađenog Pelješkoga mosta te je uplovio u bosanskohercegovačke vode, u kojima planira ostati tijekom dana.

Brod Bolette, koji plovi pod zastavom Bahama, nalazi se na kružnome turističkome putovanju, a srijedu je bio usidren u Dubrovniku. Dio putnika tijekom dana bi trebao posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice.

Dio vlasti iz Sarajeva dugi niz godina osporavao je izgradnju Pelješkoga mosta tvrdeći da će na taj način Hrvatska Bosni i Hercegovini ugroziti pristup otvorenom moru.

Čak su dvojica članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odlukom iz 2019. godine zatražili obustavu gradnje mosta te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ako se ne postigne dogovor o prijepornim pitanjima.

No, tome se usprotivio srpski kolega Milorad Dodik, koji je spriječio donošenje takve odluke državnog vrha BiH.

Upravo kako bi ispod njega mogli prolaziti i najveći brodovi, Hrvatska je izgradila Pelješki most na visini od 55 metara.

Zbog uplovljavanja kruzera Bolette tijekom jučerašnjeg dana mještani i vlasti Neuma, jedinog pomorskog gradića u BiH, najavili su prosvjed smatrajući da se na taj način onečišćuje maleni neumski akvatorij te se potiču pokušaji da se tamo izgradi luka.

Dodatni problem predstavlja kako veliki broj putnika prebaciti do odredišta u unutrašnjosti zemlje budući da su vlasti ranije zabranile dolazak autobusa na obalu.

Predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je kako je najavljeno uplovljavanje kruzera Bolette u neumski akvatorij nedopustivo.

"Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenje koje će nanijeti izrazitu štetu Neumu", navela je Matić u priopćenju za javnost.

Dodala je kako bi zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od tisuću putnika ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.

Najavila je kako će se ubuduće suprotstaviti uplovljavanju velikih brodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMPRESIVNI PRIZORI FOTO Pogledajte kako danas izgledaju pristupne ceste do Pelješkog mosta, sve mora biti gotovo do srpnja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DIONICA PELJEŠKE CESTE FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda: Uspješno postavljen posljednji segment mosta Ston

"Lokalnu zajednicu mora se poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinit ćemo sve što možemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove", napisala je Matić.

Kruzer Bolette izgrađen je 2000. godine. Duljina mu je 237 metara, širina 32,2 metra, a dubina gaza je 8,1 metar. Ima 12 paluba, a može smjestiti gotovo 1400 putnika.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene