Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''neizdrživa situacija''

Oporba za kaos u obrazovnom sustavu najodgovornijim smatra Plenkovića: ''Divjak mora otići''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je poručio da su za kaos u obrazovnom sustavu najodgovorniji premijer Andrej Plenković i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, koji su svojom bahatošću i postupanjem u potpunosti ugrozili školski sustav.

"Nama u SDP-u cilj je da se djeca što prije vrate u škole, zbog čega podržavamo sindikate u zahtjevu da im se poveća koeficijent složenosti poslova. Svima je jasno da štrajk predugo traje, da trpe djeca i roditelji i takva situacija je neodrživa. Za ovaj kaos u obrazovnom sustavu i za propast obrazovne reforme najodgovorniji su predsjednik Vlade Plenković i njegova bahatost i samovolja te resorna ministrica Divjak, koja je svojim postupanjem u potpunosti ugrozila školski sustav", istaknuo je Davor Bernardić nakon stranačke tribine posvećene reformi pravosuđa.

Pročitajte i ovo Mostov kandidat za premijera Nikola Grmoja program predstavio Grmoja Most ima prijedlog za smanjenje jedne od najvećih ovisnosti: "Zabranit ćemo reklamiranje i ograničiti broj aparata" Nikola Grmoja Želi predstaviti program Grmoja: "Ako je sve tako idealno kao što Plenković tvrdi, zašto izbjegava sučeljavanje"

Divjak apsolutno treba otići iz Vlade jer se pokazala potpuno nedoraslom situaciji jer se tako dugo najavljivana reforma u ovoj godini svela na štrajk profesora, djecu koja ne idu u školu i na nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi, smatra Bernardić. Naš je cilj da se učiteljima vrati dostojanstvo kako bi zemlja mogla neometano funkcionirati jer u svim resorima vlada neizdrživ kaos, dodao je.

Bernardić ne očekuje da će se, prihvati li Vlada zahtjeve prosvjetara za povećanje koeficijenata, pokrenuti lavina sličnih zahtjeva ni da će biti udara na proračun, jer je Vlada sa sindikatom javnih službi ovih dana dogovorila njihov kolektivni ugovor zbog čega smatra da neće biti nikakvih posebnih potresa.

Dodao je i da se sindikat liječnika i zdravstvenih radnika s pravom buni jer su izloženi velikom pritisku posla i rade danonoćno, a to im nije adekvatno plaćeno.

Čelnik SDP-a ukazao je i na problem nepovjerenja koji je stvorio premijer Plenković jer je najprije govorio da nema novca da bi se pokazalo da ga ipak ima, a i nezadovoljstvo je izazvalo i to što 35 dana nije sindikate pozvao na razgovor. Glavna kriza u Hrvatskoj je kriza povjerenja u institucije, poručio je.

Grmoja: Za kaos odgovoran Plenković jer je tek sada počeo razgovarati o koeficijentu

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak kako je za kaos u državi koji je nastao zbog štrajka učitelja i nastavnika odgovoran predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je tek jučer, 35. dana štrajka, otvorio razgovore o koeficijentima.

"Ovo je najdulji štrajk, traje 36. dan, a za kaos u državi odgovoran je premijer Plenković jer je maknuo ministricu iz pregovora i preuzeo odgovornost, a ministrica uopće ne sudjeluje u rješavanju problema i mi ministrice praktički i nemamo. Ona je odgovorna za neprovođenje reforme", rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je tek sinoć Plenković otvorio razgovore o koeficijentu koji je od početka ključan sindikatima, a štrajk je mogao biti odavno gotov da se to ranije napravilo.

"Zbog neodgovornosti i bahatosti premijera to nije učinjeno i zbog toga u državi traje izvanredno stanje, a ispaštaju djeca, roditelji i cijeli sustav obrazovanja", ustvrdio je Grmoja.

Dobro je, dodaje, da je premijer konačno najavio da će se Vlada napokon uhvatiti ukoštac sa sustavom plaća u kojem vlada potpuni nered, a očito se trebao dogoditi ovakav bunt da se krene u sređivanje sustava plaća koji je krajnje nepravedan.

Sustav plaća trebalo je već odavno urediti, a to se uporno odgađalo jer Vlada za to nije imala hrabrosti, kazao je Grmoja.

Podsjetio je kako Most već tri godine govori da je nužno mijenjati postojeći sustav plaća, nagrađivati sposobne, kažnjavati one koji ne rade svoj posao, smanjiti državnu administraciju i ukinuti županije kao leglo uhljebništva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene