Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA

Plenković: ''Mi smo Vlada koja ne zna što su to izvidi, a oporba ima svoje pjesmice''

Bitno je da se rasvijetli sve vezano uz Inu, poručio je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a u Zagrebu. Kritike oporbe je odbacio kazavši da ''imaju svoje pjesmice'' i poručio da HDZ-u rejting nije pao, već se ide s lažnim prezentacijama.

Predsjednik vladajuće stranke i premijer Andrej Plenković okupio je HDZ-a na redovitoj tjednoj sjednici u stranačkoj središnjici u Zagrebu, a u izjavi za medije osvrnuo se na niz aktualnih tema.

Problema je i na domaćem terenu i van njega napretek - od ekonomske krize pojačane energetskm krizom uslijed rata u Ukrajini koji je ušao u novu fazu do nerazriješenih odnosa oko upravljanja u Ini, koja je i danas bila tema zbog novih uhićenja, a odnosi sa Srbijom opet su na vrlo niskim granama.

''Afera ima imena i prezimena''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Parlamentarni izbori Andrej Plenković: "Predsjednik buduće Vlade sigurno neće biti on"

''Nastavak aktivnosti DORH-a, USKOK-a, policije, bitno je da se sve vezano uz Inu rasvijetli. Bitno je da se vezano za Inu sve rasvijetli. Naravno da smo komentirali izjave oporbe koja a priori bez da zna o čemu se radi i dalje optužuje Vladu i HDZ, što naravno nije slučaj - ta afera ima imena i prezimena. Što će sve sam proces pokazati, to ćemo vidjeti. Nama je u interesu da se sve rasvijetli i da oni koji su počinili kaznena djela za to odgovaraju, ali i da se promijeni korporativni način upravljanja u Ini da se ovakve situacije izbjegavaju'', istaknuo je Plenković u izjavi za medije nakon sjednice.

Jesu li ga iznenadila današnja uhićenja, pitali su novinari premijera, a on odvratio da nema nikakva saznanja o tom slučaju: ''Mi smo Vlada koja ne zna što su to izvidi i koje su aktivnosti DORH-a, USKOK-a i policije, valjda smo to već sada i dokazali. Oni rade neovisno svoj posao, njihove aktivnosti su tajne. Gdje će to sve skupa dovesti, zaista ne znam. Ništa me ne iznenađuje. U interesu mi je da se borimo protiv korupcije i kriminala i da oni koji su počinili kaznena djela za to i odgovaraju''.

Istraga će odvesti ravno do Banskih dvora, kažu neki, a Plenković poručuje: ''Vidjeli ste predstave prošli tjedan - dovedu USKOK-ova optuženika i onda mu postave unaprijed dogovorena pitanja, igrokaz kako bi se stvorila slika za rušenje Vlade. To je sve orkestrirana operacija, prepoznatljivih aktera, samo treba vidjeti koliko je ona unutarnja, koliko vanjska''.

''Oporba ima pjesmice''

Oporba je najavila istražno povjerenstvo vezano uz Memorandum o izvozu nafte. Plenković je ustvrdio da on nije vidio tu informaciju pa opet kirtizirao oporbu koja, kako je rekao ''ima svoje pjesmice'': ''Sva ta naknadna pamet, četiri godine nakon, sve moguće izjave, vidjeli ste razgovore Ine i JANAF-a, podaci o gubicima koje je imala sisačka rafinerija''.

''Neodgovorna oporba bez ideje za gospodarstvo i rješavanje socijalnih pitanja ima nekoliko pjesmica - jedna je "HDZ jednako lopovi, zločinačka organizacija, banda, kriminalci", a sada su dodali novi okvir "izdajnici, kvislinzi". Naša agenda je boriti se protiv korupcije bez obzira o kome se radi, a druga agenda je boriti se za bolje gospodarsko stanje u Hrvatskoj, za bolji investicijski rejting, za bolju turističku sezonu, za ulaganje u infrastrukturu... Oni nemaju ideje ni o čemu. Jedino o čemu imaju ideje je da su povezani i da hoće lijepiti etikete nama i rušiti Vladu... Imamo udruženu operaciju, samo gledajte što i kako govore. Za razliku od njih ozbiljna Vlada, ozbiljni rezultati, gospodarski, socijalni, razvojni i međunarodni. To je velika razlika, sjest će to ljudima do idućih izbora'', uvjeren je Plenković.

''Kad ne mogu dobiti na izborima, onda hoće kreirati nekakvo ozračje'', dodao je pa nastavio: ''Grbin je otišao u Našice i rekao da ja radim u Hrvatskoj ono što Vučić radi u Srbiji. Zamislite vi obraz tog čovjeka: on govori, a daje intervjue nekakvim tjednicima i nije u stanju odgovoriti ni na jedno pitanje vezano uz Kragujevac. Ja nemam ništa protiv Kragujevca i njegove supruge, ali ga brane njegovi trbuhozborci da mi njega osobno napadamo. Ne, ali čovjek ne želi ništa reći''.

''HDZ-u rejting nije pao, ide se s lažnom prezentacijom''

Plenković je ustvdio i da je došlo prijevare medijskog prenošenja da je HDZ-ov rejting pao: ''Rejting je narastao u odnosu na prije mjesec dana po istoj agenciji kada je rađeno istraživanje usred ove afere. Ide se s lažnom prezentacijom''.

''Mi smo na vlasti šest godina, je li ijedna od oporbenih stranaka na ičemu profitirala? Kad dođu izbori, ljudi će gledati na koga se mogu osloniti'', uvjeren je Plenković, koji se opet pohvalio Vladinim mjerama.

''Mjere koje koštaju 21 milijardu ne zanimaju ljude. Mi smo im omogućili planiranje, plaće, ulaganje. Omogućili smo mjere koje su važnije od jedne afere za koju će netko odgovarati'', kazao je uvjeren da bi građanima te mjere bile važnije da ih mediji spominju u jednakoj mjeri kao aferu s Inom.

Pročitajte i ovo Ilustracija VAŽNO ULAGANJE Dan koji bi mogao biti presudan za Plenkovića i Beroša: Nedostaje dokument koji bi Hrvatsku mogao doći glave

Što se tiče rata u Ukrajini, opetovao je da Hrvatska najoštrije osuđuje agresiju na tu zemlju, a upitan - s obzirom na to da je pravnik, o odluci suda da silovatelju smanji kaznu jer je bio branitelja odvratio je: ''Ja nisam sudac, oni uzimaju olakotne okolnosti. Silovanje treba najoštrije sankcionirati".

Rekao je i kako ne vjeruje da će se Europska komisija usprotivi ideji obaveznog otkupa plina od strane HEP-a te je podsjetio da su na nedavnom neformalnom samitu Europske unije u Pragu svi njegovi kolege govorili o tome kako da mjerama koje poduzimaju, učine dobro svojim građanima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kriminalne radnje Milanović najavio postupanje: "Banožić krši zakon, politizira Oružane snage i u sukobu je interesa, a Plenković mu je suučesnik"

Milanović Plenkoviću piše pismo, Plenković čeka da mu Banožić pripremi odgovor

Upitan o najavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će graditi naftovod prijateljstva prema Mađarskoj za koji, navodno, ima podršku mađarskog premijera Viktora Orbana, Plenković je rekao da trebaju godine dok se izgrade naftovodi i tko zna što će biti s globalnom situacijom.

"Na današnji dan, kada Rusija raketira centar Kijeva i drugih velikih gradova u Ukrajini, mi govorimo o čemu - prijateljstvu da se radi naftovod kojim će se transportirati ruska nafta koja je pod režimom sankcija. To su odabiri nekih drugih zemalja", istaknuo je.

Na pitanje o pismo koje je dobio od predsjednika Republike Zorana Milanvića vezano uz HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Bačića Baće i upisivanje Ratne škole, rekao je da su pismo dali u Ministarstvo obrane da pripreme odgovor.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene