Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci prebacili lopticu Turskoj

Miriše na Patriot: Washington odobrio prodaju alternativnog raketnog sustava ruskom S-400

Protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP)
Protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjedinjene Države odobrile su u srijedu prodaju svog sustava protiv projektila Patriot Turskoj za ukupno 3,5 milijarda dolara, objavila je američka administracija.

Odluka kojoj se još može usprotiviti Kongres, predstavlja alternativu za ruski sustav protiv projektila S-400, koji Ankara želi kupiti bez obzira na američka upozorenja, objasnio je jedan glasnogovornik američkog State Departmenta.

Pročitajte i ovo Iran je dronovima prvi put u povijesti sa svojeg teritorija napao Izrael Tenzije na vrhuncu Objavljeni detalji o američkoj akciji: Izrael pripremio odgovor na napad Irana - ''Bliski istok je na rubu'' Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

"Jasno smo upozorili Tursku da bi moguća kupovina sustava S-400 mogla dovesti u pitanje prodaju američkih lovaca F-35 Ankari kao i izlaganje američkim sankcijama", dodao je.

"Sjedinjene Države su dugo objašnjavale da žele raditi na protuzračnoj i protuprojektilskoj obrani s Turskom i predlagale su joj posljednjih godina da razmotri sustave Patriot. Ako Turska odluči prihvatiti taj prijedlog, to bi bio najbolji izbor za potrebe obrane", inzistirao je taj glasnogovornik.

Sada je loptica na turskoj strani.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je još prije nekoliko tjedana ocijenio da njegovoj zemlji treba ruski sustav S-400 i o tome su sklopili sporazum o kupovini, ali Amerikanci su udvostručili pritiske kako bi onemogućili tu transakciju.

Američko-turski odnosi, koji su ovog ljeta pali na najnižu razinu, bitno su se popravili nakon što je tursko pravosuđe u listopadu nakon godinu i pol iz zatvora oslobodilo američkog pastora Andrewa Brusnona.

Sirija je i dalje točka neslaganja dviju zemalja saveznica u NATO-u.

Erdogan je u ponedjeljak rekao da je odlučan u protjerivanju kurdskih milicija na sjeveru Sirije ako ih Sjedinjene Države ne prisile da se povuku.

Washington je u srijedu najavio početak povlačenja američkih vojnika raspoređenih u toj regiji. (Hina)

Aktualno Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo Hrvatske tradicijske igračke Hrvatske tradicijske igračke Foto: Nova Studio Izrada tradicijskih drvenih igračaka Izrada tradicijskih drvenih igračaka Foto: Nova Studio Hrvatske tradicijske igračke Hrvatske tradicijske igračke Foto: Nova Studio Ivica Mesar iz mjesta Tugonica koji se ovim poslom bavi već 30 godina Ivica Mesar iz mjesta Tugonica koji se ovim poslom bavi već 30 godina Foto: Nova Studio Hrvatske tradicijske igračke Hrvatske tradicijske igračke Foto: Nova Studio +2 Ivica Mesar Hrvatska Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo 1/8 >>

Aktualno Ansambl LADO: Tajna čarobnih nastupa čuvara hrvatske nematerijalne baštine LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) Foto: PIXELL LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) Foto: PIXELL LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) Foto: PIXELL LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) Foto: PIXELL +0 LADO (Foto: PIXELL) Hrvatska Ansambl LADO: Tajna čarobnih nastupa čuvara hrvatske nematerijalne baštine 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene