Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najveći prosvjed u 30 godina

Više od 120.000 Čeha prosvjedovalo protiv premijera: ''Više nećemo tolerirati da nas pljačka!''

Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 2
Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 2 Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 1 Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 2 Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/4 >>
Više od 120.000 Čeha prosvjedovalo je u utorak u središtu Praga protiv premijera Andreja Babiša na najvećim prosvjedima nakon pada komunizma u Baršunastoj revoluciji 1989. godine.

Prosvjednici traže ostavku Babiša i njegove ministrice pravosuđa Marije Benešove zbog pronevjere novca iz europskih fondova.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Petr Pavel na ulazu u izborno središte u Pragu Tijesna utrka Petr Pavel pobjednik predsjedničkih izbora u Češkoj: Želi biti "predsjednik dostojan zemlje članice EU-a i NATO-a"

Demonstracije protiv Babiša održavaju se od kraja travnja, a počele su nakon što je češka policija završila istragu o njegovu primanju EU-ove subvencije od dva milijuna eura za farmu i kongresni centar, te je preporučila da mu treba suditi.

Jedan od organizatora prosvjeda Mikulas Minar zatražio je pred okupljenom masom na Vaclavskom trgu da Babiš podnese ostavku.

"Nećemo se ponašati kao da je normalno da je naš premijer u takvom sukobu interesa da njegovi osobni problemi štete cijeloj državi", poručio je Minar pred prosvjednicima koji su nosili češke i EU-ove zastave i transparente s porukama poput "Dosta nam je" i "Ne želimo Babištan".

"Više nećemo tolerirati da nas Babiš pljačka", izjavila je novinarima Jana Tomešova, financijska savjetnica koja je u Prag doputovala iz 110 kilometara udaljenog gradića Piseka.

Babiš, koji odbacuje optužbe tvrdeći da se radi o "političkoj uroti", drugi je najbogatiji Čeh, po pisanju časopisa Forbes njegovo se bogatstvo procjenjuje na 3,7 milijardi dolara.

Unatoč optužbama o sukobu interesa na izborima održanim 2017. godine njegova stranka ANO osvojila je 1,5 milijuna glasova, gotovo tri puta više od drugoplasirane, stranke, a i dalje je najpopularnija u Češkoj, iako joj je popularnost pala čak za 28 posto.

Babiš je pod istragom zbog navodne prijevare pri korištenju dva milijuna eura vrijedne europske subvencije, za što bi mogao dobiti do 10 godina zatvora.

I Europska komisija nedavno je zaključila da je Babiš u sukobu interesa jer je njegovo poslovno carstvo dobilo novac iz europskih fondova, zbog čega bi Češka mogla izgubiti dio sredstava iz EU-a. (Hina)

Aktualno Medicinske timove u ovoj županiji sve teže sastavljaju: "Trebaju li pacijenti strahovati? Nadam se da ne" Tijekom turističke sezone nedostaje liječničkih timova (Foto: Dnevnik.hr) Tijekom turističke sezone nedostaje liječničkih timova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tijekom turističke sezone nedostaje liječničkih timova (Foto: Dnevnik.hr) Tijekom turističke sezone nedostaje liječničkih timova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Tijekom turističke sezone nedostaje liječničkih timova (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Medicinske timove u ovoj županiji sve teže sastavljaju: "Trebaju li pacijenti strahovati? Nadam se da ne" 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene