Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mark 'Rezač' Read

Umro najpoznatiji australski kriminalac, o njemu snimljen i film

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umro je Mark 'Rezač' Read, jedan od najživopisnijih likova australskog podzemlja, koji se nakon godina u zatvoru proslavio kao romanopisac.

Mark 'Rezač' Read, najpoznatiji i najživopisniji lik australskog kriminalnog podzemlja, umro je u srijedu u 58. godini od raka jetara.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

Read je ukupno proveo 23 godine u zatvoru za poduži niz svojih zločinačkih pothvata, uključujući otmice, napade i oružanu pljačku. Iz zatvora je pušten 1998. godine i od tada je počeo vrlo uspješnu spisateljsku i medijsku karijeru, tijekom koje je napisao desetak kriminalističkih romana.

>> 'NAJGLUPLJI KRIMINALAC': Policija objavila njegovu fotku na 'fejsu', a on je...

Međunarodnu je slavu stekao 2000. kada ga je u filmu 'Chopper' utjelovio slavni australski glumac Eric Bana. Nadimak 'Rezač' dobio je pošto je od jednog zatvorenika zatražio da mu odreže uši.

Kasnije je rekao da je time želio dobiti premještaj u manje čuvani zatvor, a drugi put da je to morao napraviti zbog izgubljene oklade. Tijekom kriminalne karijere bio je poznat i kao iznuđivač i zlostavljač drugih lopova kojima je otimao plijen, a krao je i drogu od dilera.

Nikada nije osuđen za ubojstvo iako je tvrdio da je ubio 19 ljudi. Kritičari kažu da je pretjerivao u opisima svojih zločina kako bi dobio na popularnosti i bolje prodavao svoje knjige. Tvrdio je da je preživio rane od hladnog i vatrenog oružja, pokušaj da ga se pregazi automobilom i batinanje čekićem po glavi, piše AP.

Bivši zatvorski kapelan Peter Norden kazao je australskom radiju da je Read u većoj mjeri bio neuspješan lopov. 'Uhićen je za većinu stvari koju je napravio', prenosi BBC.

Po puštanju iz zatvora pretvorio se i u zagovornika borbe protiv vožnje u pijanom stanju i nasilja nad ženama. 'Znam da me većina od vas mrzi, ali ako vozite pijani isto ste smeće kao i ja', govorio je u jednoj kampanji protiv alkoholizma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene