Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Vojni analitičar o srušenom objektu iznad Aljaske: "Zasad izvori iz Bijele kuće i Pentagona potvrđuju da pripada Kini"

Aktualno Galerija F-22 Raptor F-22 Raptor Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP SAD srušio kineski balon: Ilustracija - 1 SAD srušio kineski balon: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr SAD srušio nepoznati objekt: Ilustracija - 5 SAD srušio nepoznati objekt: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +5 SAD srušio nepoznati objekt: Ilustracija - 4 Galerija 1/10 >>
Američki borbeni zrakoplovi ponovno su srušili neidentificiranu letjelicu koja je upala u zračni prostor SAD-a.

Borbeni zrakoplovi ponovno su bili u akciji u američkom zračnom prostoru. Srušili su neidentificiranu letjelicu koja je preletjela Aljasku.

"Nemamo daljnjih detalja o objektu u ovom trenutku, uključujući bilo kakav opis sposobnosti, namjene ili podrijetla. Objekt je bio veličine manjeg automobila, dakle nije bio sličan veličinom ili oblikom balonu za nadzor s velikih visina koji je srušen ispred obale Južne Karoline“, rekao je Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona.

Letjelica je srušena na sjeveru Aljaske. Preletjela je tu američku saveznu državu i kretala se prema Sjevernom polu. Nije imala mogućnost upravljanja. Nalazila se na visini od oko 12 tisuća metara i prema tvrdnjama američkih dužnosnika, predstavljala je opasnost za zračni promet. Ostaci su pali na zaleđeno more i u tijeku je akcija potrage.

Pročitajte i ovo Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski INCIDENT S KINEZIMA Srušeni špijunski balon Amerikancima budi jeziva sjećanja na Drugi svjetski rat

"Zasad izvori koji ne žele ostati imenovani, kako iz Bijele kuće tako i Pentagona potvrđuju da objekat pripada NR Kini i da su oni njega oborili iz razloga sumnje, ovaj puta nisu imali pokazatelje u špijunsku djelatnost", rekao je Ivica Mandić, vojni analitičar.

Kina o novom slučaju zasad šuti. Odnosi dviju zemalja već se godinama pogoršavaju zbog niza pitanja među kojima su teritorijalni sporovi u Južnom Kineskom moru i status Tajvana.

"Čitav otočni niz znači od Japana, Filipina, do Tajvana, u tom dijelu da će doći do eskalacije određenih sukoba, u smislu pokazivanja mišića s jedne, druge ili treće strane i dan sljeduje tako jedno nadmetanje koje će na određeni način biti jednako živo kao bivši hladni rat“, rekao je Mandić.

Pročitajte i ovo Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Vjeruju da je špijunski VIDEO Biden izdao naredbu: Američka vojska oborila kineski balon, pogledajte trenutke pada

SAD je zbog prošlotjednog upada balona u američki zračni prostor uveo mjere protiv šest kineskih tvrtki povezanih sa zrakoplovnim i svemirskim programima kineske vojske. Peking i dalje tvrdi da se radilo o zalutaloj civilnoj letjelici.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby je u petak rekao da je srušeni objekt bio veličine manjeg automobila i da je oboren iznad slabo naseljenog područja.

Prema Kirbyju, američki predsjednik Joe Biden je prvi put obaviješten o objektu u četvrtak navečer, čim je "Pentagon imao dovoljno informacija". "Nije se činilo da sam manevrira", rekao je Kirby. Nejasno je kako objekt izgleda ni odakle je došao.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder je u petak rekao da je putovao sjeveroistočno preko Aljaske. "Ne znamo tko je vlasnik - je li u državnom ili korporativnom ili privatnom vlasništvu, jednostavno ne znamo", kazao je Kirby.

Borbeni zrakoplovi F-35 poslani su u istragu nakon što je objekt prvi put otkriven u četvrtak, pojasnio je Ryder. Nije bilo značajne zabrinutosti o šteti ljudima ili imovini ako je objekt oboren.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije između Amerike i Kine Špijunski balon? Američki državni tajnik otkazao put u Peking

Oboren je zato što je predstavljao "razumnu prijetnju civilnom zračnom prometu". Letio je na 12.000 metara. Objekt je u blizini kanadske granice i sjeveroistočne Aljaske oborio borbeni zrakoplov F-22 iz združene baze Elmendorf-Richardson na Aljasci.

Ryder je rekao da je vojska čekala da obori objekt tijekom dana kako bi ga piloti lakše uočili, pišu 9news.

Objekt je oborio borbeni zrakoplov F-22 iz združene baze Elmendorf-Richardson na Aljasci, opremljen AIM-9X - istim projektilom korištenim za obaranje nadzornog balona.

Dužnosnici do sada nisu dali naznake da je ovaj objekt povezan s kineskim nadzornim balonom koji je srušen prošlog vikenda.

 Na uput jesu li lekcije naučene o kineskom balonu pomogle u otkrivanju objekta oborenog iznad Aljaske, Ryder je naglasio da su to "kruške i jabuke". Kako je naglasio čini se da objekt nije imao nikakvu opremu za nadzor, što bi ga činilo i manjim i vjerojatno manje sofisticiranim od kineskog balona.

 

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene