Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nevjerojatni prizori

VIDEO Snimljena misteriozna plava svjetlost, brzo se kretala nebom: "Ovo je bio prvi put!"

Neobična svjetlost na nebu
Neobična svjetlost na nebu Foto: Earth to Sky/Screenshot
Provedite li dovoljno dugo vremena na zaleđenom sjeveru Amerike, naviknut ćete se gledati zapanjujuće prizore na nebu. No Todd Salat snimio je fenomen drugačiji od svega što je ikada vidio.

Fotograf Todd Salat u subotu rano ujutro u blizini grada Delta Junctiona ugledao je meteorološki fenomen koji je bio sasvim drugačiji od svega što je ikada vidio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Sudarila se dva američka vojna helikoptera: U padu poginula tri pilota F-22 Raptor Istraga u tijeku Vojni analitičar o srušenom objektu iznad Aljaske: "Zasad izvori iz Bijele kuće i Pentagona potvrđuju da pripada Kini"

U zadivljujućem zelenom svjetlu aurore pojavila se plava spirala jarke svjetlosti na sjevernom horizontu. Brzo se kretala nebom.

Timelapse nevjerojatnog prizora možete vidjeti u objavljenom isječku, s početkom oko 1 minute i 28 sekundi na videu.

 

"Bilo je to prekrasno umjetničko djelo na nebu", rekao je Salat za Anchorage Daily News, prenosi Science Alert.

Koliko god prizor bio neobičan, ima prilično jednostavno objašnjenje. Nekoliko sati prije pojavljivanja spirale u kalifornijskoj svemirskoj bazi Vandenberg SpaceX je lansirao raketu Falcon 9 s desecima satelita u sklopu svoje misije Transporter-7.

Nekoliko minuta nakon lansiranja raketa se spustila natrag na površinu i polako sletjela, dostupna za ponovno korištenje u budućim misijama.

U međuvremenu, gornji stupanj Falcona 9 nastavio je u orbitu, gdje je završio svoju misiju prije nego što se spustio natrag na Zemlju u spirali. Ispuštajući svoje ostatke goriva u gornju atmosferu, vodena para u plinovima se zamrznula u sićušne kristale koji reflektiraju svjetlost.

 
Nebeske spirale godinama su se pojavljivale paralelno s lansiranjem raketa, zbog čega se može pretpostaviti da je Salat uhvatio djeliće svemirske misije, a ne invaziju svemirske meduze.

Rojevi sićušnih satelita na noćnom nebu postaju noćna mora astronoma, zagađuju zvjezdana polja i čiste poglede na nebo. S porastom komercijalnih svemirskih putovanja i pojeftinjivanjem orbitalne tehnologije, svjetleće svemirske spirale sigurno će biti češće, a time i manje misteriozne. To znači da bismo u bliskoj budućnosti mogli vidjeti više takvih umjetničkih djela na nebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene