Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti nam konac konca

Nikad bliže nuklearnoj apokalipsi: "Na Satu sudnjeg dana dvije minute do ponoći"

Sat sudnjeg dana otkucava dvije minute do ponoći (Foto: AFP)
Sat sudnjeg dana otkucava dvije minute do ponoći (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Sat sudnjeg dana otkucava dvije minute do ponoći (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Sat sudnjeg dana otkucava dvije minute do ponoći, do propasti čovječanstva i nuklearne apokalipse. Tako bar kažu znanstvenici koji su na godišnjem predstavljanju navedenog sata to obznanili i javnosti.

Društvo Buletin atomskih znanstvenika (Bulletin of the Atomic Scientists) u četvrtak je tijekom svoje godišnje prezentacije pokazalo najnovije stanje na Satu sudnjeg dana (Doomdsday Clock), a ono kaže da su dvije minute do ponoći.

Pročitajte i ovo Mornarica Južne Koreje i SAD-a Upozorenje izaslanika Sjeverna Koreja tvrdi da je poluotok na rubu nuklearnog rata, a krivac je - SAD Ilustracija rat u Ukrajini Što se događa s nuklearkom? IAEA provela inspekciju u Zaporižji, objavili su detalje

Stoga, ako imate neostvarenih ciljeva na svojoj listi prioriteta, pobrinite se da ih ubrzo ostvarite jer navedena skupina znanstvenika, uključujući i 15 laureata Nobelove nagrade, upozorava da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Kazaljka na Satu sudnjeg dana zapravo je ostala na prošlogodišnjih dvije minute do ponoći, što i dalje predstavlja najbližu točku do usuda na kojoj je čovječanstvo ikad bilo.

"Činjenica da se kazaljke nisu pomaknule zapravo je loša vijest", tvrdi Robert Posner, predsjednik Odbora za znanost i sigurnost navedenog društva, prenosi CNN.

Ipak, uzrok plesu čovječanstva na rubu apokalipse nije samo prijetnja od nuklearnog rata. Tu su i sve evidentnije i dramatičnije klimatske promjene.

"U nuklearnoj domeni, SAD je napustio nuklearni sporazum s Iranom te je najavio izlazak iz nuklearnog sporazuma s Rusijom (INF)", ističu u navedenom društvu znanstvenika. Ta dva koraka zapravo su skokovi unazad kad je riječ o poduzimanju mjera prema globalnom nuklearnom razoružanju.

"Iranski nuklearni sporazum nije savršen, ali služi međunarodnoj zajednici kao mjera za obuzdavanje širenja nuklearnog naoružanja", dodaje se.

Što se klimatskih promjena tiče, emisije ugljikova dioksida nastavile su s porastom u posljednje dvije godine. "Kako bi se zaustavile najgore posljedice klimatskih promjena, sve zemlje svijeta moraju srezati globalnu emisiju CO2 na nulu puno prije isteka 21. stoljeća", poručuju znanstvenici.

U tom smislu, odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se SAD povlači iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama posebno su kritizirali i Buletin atomski znanstvenici.

Sat sudnjeg dana prvi put je počeo kucati u 40-im godinama prošlog stoljeća.

Zanimljivo je da je 1991. godine bio na, iz trenutačne perspektive, dalekih 17 minuta od ponoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene