Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li to spasiti INF?

Rusi prvi put stranim vojnim atašeima pokazali krstareći projektil zbog kojeg SAD izlazi iz nuklearnog sporazuma

Ruska balistička raketa (Foto: Arhiva/AFP)
Ruska balistička raketa (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
SAD je nedavno najavio da će 2. veljače započeti s procesom povlačenja iz sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF) , zbog "nedostatka ruske suradnje". Amerikanci od Rusa zahtjevaju da unište sve krstareće projektile tipa 9M729 (NATO oznaka SSC-8), jer tvrde da ti projektili predstalvjaju kršenje navedenog sporazuma.

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je prvi put stranim vojnim atašeima pokazalo spornu krstareću raketu 9M729 na izvanrednoj konferenciji kojoj su prisustvovali i mediji.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Tijekom prezentacije spornog krstarećeg projektila, rusko ministarstvo obrane predstavilo je i njegove specifikacije, posebice maksimalan domet, za koji SAD tvrde da krši onaj postavljen INF sporazumom (500  5500 kilometara).

Zajedno s krstarećim projektilom predstavljena je i mobilna lansirna platforma Iskander-M (NATO oznaka SS-26 Stone), koja je prerađena tako da može lansirati četiri krstareće rakete 9M729, za razliku od dvije krstareće rakete 9M728 u prijašnjoj verziji.

Tijekom prezentacije rečeno je da navedeni krstareći prijektil ima minimalan domet od 50 kilometara, baš kao i njegov prethodnik (9M728) te maksimalan domet od 480 kilometara, odnosno 10 kilometara manje od prethodne verzije, prenosi Sputnik.

9M729 krstareća raketa, isto tako, od prethodne je duža 53 centimetra.

Sporazum INF potpisali su SAD i Sovjetski Savez 1987. godine i njime su se te dvije države obvezale na uništenje svih nuklearnih projektila i krstarećih projektila sa zemaljskih lansirnih platformi i čiji domet iznosi između 500 i 5500 kilometara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene