Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

korak do katastrofe

Putinov čovjek zaprijetio: "Na rubu smo novog svjetskog rata"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak je rekao da je svijet vjerojatno na rubu novog svjetskog rata i da raste rizik od nuklearnog sukoba.

"Svijet je bolestan i vrlo vjerojatno je na rubu novog svjetskog rata", rekao je Dmitrij Medvedev, Putinov zamjenik na mjestu šefa ruskog vijeća sigurnosti, na tiskovnoj konferenciji u Moskvi.

Kazao je da svjetski rat nije neizbježan, no da rizici od nuklearnog sukoba rastu i da su ozbiljniji od zabrinutosti zbog klimatskih promjena.

Vladimir Putin tvrdi da se svijet suočava s najopasnijim desetljećem od Drugog svjetskog rata.

Rat u Ukrajini prikazuje kao egzistencijalnu borbu s agresivnim i arogantnim Zapadom i rekao je da će Rusija iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se zaštitila od bilo kojeg agresora.

Pročitajte i ovo Tenk T-14 Armata nove aktivnosti Rusija se domogla novih tenkova: "Njihovo je raspoređivanje u Ukrajini odluka visokog rizika"

Sjedinjene Američke Države i njezine saveznice osudile su rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalistički grabež teritorija.

Ukrajina se obvezala boriti dokle god se svi ruski vojnici ne povuku s njezina teritorija i tvrdi da je svrha ruske retorike o nuklearnom ratu zastrašiti Zapad ne bi li Kijevu prestao slati vojnu pomoć.

Rusija bi se zbog postupaka SAD-a mogla povući iz moratorija na raspoređivanje projektila kratkog i srednjeg dometa, citirala je novinska agencija TASS višeg ruskog diplomata u utorak.

Vladimir Jermakov, šef odjela ministarstva vanjskih poslova za neširenje nuklearnog oružja, ruskoj državnoj novinskoj agenciji rekao je da će Moskva procijeniti domet američkih raketa koje mogu, rekao je, doprijeti do azijsko-pacifičke regije.

"No, čak i sada možemo samopouzdano reći da destabilizirajući vojni programi SAD-a i njihovih saveznika čine naš moratorij sve krhkijim - i u azijsko-pacifičkoj regiji i u Europi", rekao je Jermakov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rade što im padne na pamet Val stravičnih ubojstava i silovanja zahvatio Rusiju: Nitko im ne može stati na kraj, a jasno je tko je krivac

Povećava se i rizik od izravnog sukoba između dvije nuklearne sile, Rusije i SAD-a, rekao je Jermakov te dodao da je za to odgovorno ponašanje Washingtona prema Moskvi.

"Ako Sjedinjene Države nastave slijediti svoj trenutačni pravac sukobljavanja s Rusijom, dok rizici neprestano rastu do ruba započinjanja izravnog oružanog sukoba, onda je sudbina START-a (sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja) očita", kazao je Jermakov.

SAD je Rusiji u ožujku rekao da će prestati dijeliti neke podatke o svojim nuklearnim snagama nakon što je to isto odbila učiniti Moskva, nazvavši to odgovorom na ruski prestanak sudjelovanja u sporazumu Novi START.

Pročitajte i ovo Ilustracija regija Volgograd FOTO Srušio se ruski helikopter, pilot je poginuo

Jermakov nije pružio pojedinosti o navodnom američkom konfrontacijskom pristupu u isječcima iz intervjua koje je TASS dosad objavio.

"Najakutnija prijetnja danas povezana je (...) s opasnošću od nuklearne eskalacije kao rezultata izravnog vojnog sukobljavanja između nuklearnih sila", rekao je Jermakov.

"A ti rizici, što je za požaliti, stalno rastu", dodao je.

Moskva i Peking procijenit će potencijalnu uključenost Zapada u širenju američkog proturaketnog sustava diljem svijeta, što "očito potkopava stratešku stabilnost", kazao je Jermakov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene