Obavijesti Pretražite Navigacija
Loš standard

Imamo nikad veće plaće, a rijetko kad smo ovako loše živjeli: "Evo, baš idem po jagode, znate li vi koliko to košta?"

Aktualno Galerija Inflacija i euro - 3 Inflacija i euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija i euro - 2 Inflacija i euro - 2 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija i euro - 1 Inflacija i euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr Boris Lalovac, bivši ministar financija Boris Lalovac, bivši ministar financija Foto: DNEVNIK.hr +4 Ana Knežević, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača Galerija 1/9 >>
Od početka godine prosječna je neto plaća veća za 60 eura, no sve "pojedu" inflacija i euro. Jesmo li, nakon sto dana eura, bogatiji ili siromašniji? Većina se slaže - bogatiji smo samo za iskustvo.

Kad se na vagu stavi euro i inflacija - jasno je da je inflacija prevagnula govorimo li o lošem standardu građana. Jer na euro smo se, makar i za samo sto dana, ipak nekako priviknuli. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

"Snašao sam se s eurom, što se tiče baratanja, samo tu su cijene. Da je bar malo više eura, bilo bi bolje", rekao je Dragan Švaco, Zagreb.

"Euro nas je onako, barem mene, jako razočarao. Teško se snalazim s njima", kaže Đurđica Siročić.

"Inflacija je problem, ali euro bar meni osobno nije napravio ništa", kaže Damjan Pelc, Zagreb.

"Četiri eura su jagode, evo baš idem po jagode, znate vi koliko to košta?", rekla je Katica Mužić Brezovčan, Zagreb.

Trideset kuna, zna to većina Hrvata koji sve još preračunavaju, a tu iznimka nije ni najveći zagovornik eura.

Pročitajte i ovo Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati"

Pročitajte i ovo Sezona vrtova - 2 sezona rada u vrtu Hoće li zbog sve skupljeg gnojiva biti manje domaćeg povrća?

"Meni je isto teško, moram reći za ove male cijene koje su u centima, lakše mi je u kunama računati", rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

A po svim izračunima euro je neusporedivo manje utjecao na pad standarda od inflacije, iako je i ona u padu.

"Prvenstveno zbog toga što su cijene energije pale, cijene drugih roba su se također nešto spustile, hrane - namanje i u ovom trenutku imamo jedan trend koji vjerujem da će se nastaviti, da će inflacija u Hrvatskoj padati prema pet posto prema kraju godine", rekao je Vujčić.

Ovisi na što, jer dok je stopa inflacije bila rekordnih 13,5, na hrani je rasla i do 17 posto, a tu pad ni na kraju godine neće biti velik.

"Vidjeli smo, inspekcija je radila, rekli su da se dio cijena vratio na prethodnu razinu, ali evo mi nismo još zabilježili slučaj te smanjene cijene", rekla je Ana Knežević, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača.

Pročitajte i ovo Kupovina odjeće, ilustracija - 3 Održiva moda Odjeća i obuća sve su skuplji, ali i tomu ima lijeka: "Slučajno sam ušla jedan dan, cijene su fantastične"

Pročitajte i ovo Hrana sve skuplja - 1 Tko kreira cijene? Cijene hrane u svijetu padaju, a u hrvatskim trgovinama i na tržnicama sve je skupo: Ipak, jedan je proizvod - jeftiniji

S druge strane - plaće su rasle! I to najviše dosad. Radni sat je čak 12 posto skuplji nego lani.

"U inflaciji jako teško žive građani na istoku Europe - Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, koje imaju stvarno mizernu satnicu, znači tri do četiri puta manju nego što je ima Europa, tako da koliko god taj rast bio - vidimo da je on zanemariv u odnosu na količinu inflacije", rekao je  Boris Lalovac, bivši ministar financija.

Vidi se to i na prvi pogled. Tržnica nikad nije bila ovako prazna, jer kad plaće usporedimo s inflacijom - nema nikakve sumnje što je "teže".

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene