Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJETNJE IZ RUSIJE

SAD odbio izdati vize ruskim novinarima, Lavrov poručio: "Pronaći ćemo odgovor koji će Amerikanci još dugo pamtiti"

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto: Afp/Rusko ministarstvo vanjskih poslova
Moskva neće oprostiti Sjedinjenim Državama što su odbile izdati vize ruskim novinarima u pratnji šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u ponedjeljak i utorak tijekom posjeta UN-u, rekao je novinarima ministar u nedjelju prije polaska za New York.

"Nećemo zaboraviti, a ni oprostiti", rekao je Sergej Lavrov novinarima, osudivši "glupu" i "kukavičku" odluku Washingtona.

Lavrov i članovi njegova izaslanstva s izuzetkom novinara, dobili su američke vize za sudjelovanje na događanjima u Ujedinjenim Narodima tijekom sljedećeg tjedna, rekao je u ponedjeljak stalni ruski predstavnik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja.

"Zemlja koja sebe smatra i naziva najpametnijom, najjačom, najslobodnijom i najpravednijom se uplašila i napravila nešto glupo", ironizirao je Lavrov činjenicu da je SAD odbio izdati vize ruskim novinarima. On smatra kako upravo to pokazuje "koliko vrijede njihove izjave o slobodi izražavanja".

Njegov zamjenik Sergej Riabkov ranije u nedjelju rekao je da unatoč "višekratnim kontaktima u zadnjih nekoliko dana" na inicijativu Moskve, Washington "nije izdao vize novinarima koji su trebali pratiti Lavrova na njegovu putovanju" u SAD.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Osigurali još dva bloka Rusi tvrde da su napredovali u Bahmutu: "Naša vojska potpuno kontrolira taj teritorij"

“To je skandalozna i apsolutno neprihvatljiva metoda”, to je “izrugivanje” Sjedinjenih Država koje su se, prema njegovim riječima, “pretvarale da rade na pronalasku rješenja”.

"No pronaći ćemo mi odgovor na to, tako da će Amerikanci još dugo pamtiti da se takve stvari ne čine", upozorio je Rjabkov.

Diplomatski izvor na koji se pozvala ruska novinska agencija Ria Novosti, rekao je da će u znak osvete ruskih vlasti "američki novinari u Rusiji bez sumnje doživjeti sve moguće neugodnosti i sličan stav".

Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu jako su pooštreni uvjeti za izdavanje akreditacija u ruskome ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi, o čemu ovise vize.

Najnovije napetosti između Moskve i Washingtona slijedile su tri tjedna nakon uhićenja američkog novinara u Rusiji, Evana Gershkovicha, kojega su ruske vlasti osumnjičile za špijunažu, što SAD i sam Gershkovich kategorički opovrgavaju.

Pravo na samoodređenje

Lavrov je upravo završio turneju po Latinskoj Americi gdje je pozvao na jedinstvo protiv ucjena zapadnih zemalja. U ponedjeljak se u New Yorku treba sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

Nebenzja je ranije ovaj tjedan kazao da će Lavrov i Guterres razgovarati o postizanju dogovora u pogledu crnomorskog žita.

Nakon Brazila, Lavrov je posjetio Venezuelu, Kubu i Nikaragvu i pohvalio te tri države jer same biraju svoj put.

Ove tri zemlje socijalističkog nadahnuća, koje nevladine organizacije za ljudska prava kritiziraju zbog njihovih demokratskih nedostataka, imaju teške odnose sa Sjedinjenim Državama i s Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija napeti odnosi Uzvraćanje udarca: Rusija protjeruje njemačke diplomate?

Ruski ministar osvrnuo se i na rat u Ukrajini.

"Mi ćemo riješiti situaciju u Ukrajini i ostale sukobe u svijetu kroz načela Povelje Ujedinjenih naroda o suverenoj jednakosti država. Naša je zadaća osigurati da se Povelja UN-a primjenjuje u cijelosti i da pravo na samoodređenje ne izostane onda kada to zapadu odgovara", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene