Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUTIN NA UDARU

Kako se poslovni svijet okreće od Rusije i što je sve obustavljeno? "Sve će se srušiti, slaba je nada u pomoć od drugova iz Kine"

Panorama središta Moskve (Foto: AFP)
Panorama središta Moskve (Foto: AFP) Foto: Afp
Poslovni svijet počeo se okretati od Rusije i prije uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, a od njezina početka robni tijekovi i lanci neumoljivo pucaju što je težak udarac za rusku ekonomiju, donosi u nedjelju ruski nezavisni dnevnik Novaja Gazeta.

"Kada su 'miroljubive ruske rakete' počele gađati ukrajinske 'vojne objekte' u kojima iz nekog razloga žive civili, poslovni svijet se počeo okretati od Rusije", ironizira Novaja Gazeta u članku "Bit ćemo Venezuela s nuklearnim projektilima".

Pročitajte i ovo Ljusja Štein i Maria Alyokhina "ratni fake" Aktivistica Pussy Riota osuđena na šest godina zatvora Ilustracija Rat u Europi Kućama se vraćaju ozlijeđeni, unakaženi ili mrtvi: ''Mlad sam i želim živjeti svoj život''

Čak i prije potpunog uvođenja sankcija, prijevoz robe u i iz Rusije je praktički stao, kaže menadžer Mihail Bobrišev. Prijevoznici mijenjaju smjer transporta, preusmjeravaju teret u druge zemlje i zaobilaze Rusiju, a gotovo svi otkazuju suradnju ruskim partnerima.

"Međunarodni prijevoznici jedan za drugim otkazuju narudžbe za Rusiju i ne potvrđuju nove", kaže Bobrišev i dodaje da je "to tek početak".

"Naši partneri kažu da se ne otkazuju samo pošiljke iz SAD-a, već i iz Kanade i južne Amerike. Prijevoz za Ukrajinu također je otkazan, ali je to privremeno, iz sigurnosnih razloga. No, prijevoznički bojkot Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini vjerojatno će dugo potrajati", prenosi Novaja Gazeta Bobriševa.

Napominje da joj je regulator ruska Savezna služba za nadzor komunikacija, informacijske tehnologije i medija "Roskomnadzor", pod prijetnjom zatvaranja zabranila vojnu kampanju u Ukrajini nazivati bilo kako drukčije od "specijalne operacije", što je službeni režimski naziv invazije.

Obustavljen sav prijevoz u Rusiju

Novina navodi da u Rusiju prestaje stizati oprema za naftne i plinske bušotine i razne kemikalije, odnosno sve što Rusiji treba za proizvodnju nafte i plina. Ili su, primjerice, zapeli američki kombajni koji su trebali doći u Sankt Peterburg. Ta visokospecijalizirana tehnika dizajnirana za žetvu određene vrste žitarica u Rusiji se ne proizvodi, proizvodi ih samo Amerika.

Japanski prijevoznik K-Line jednostavno je odbio ići u Rusiju i ponudio iskrcaj u Belgiji. Prijevoznici vjerojatno bolje od mnogih vide koliko Rusija ovisi o uvozu doslovno svega, kaže se u članku i dodaje da više nije u pitanju samo prestanak uvoza robe obuhvaćene sankcijama.

"Obustavljen je sav prijevoz. Sve do banana. Sad sam razgovarao s kolegom, kaže da 40 kontejnera banana iz Kolumbije i otprilike isto toliko iz Bolivije neće doći. Nije važno iz koje je zemlje prijevoznik, svi vide da je Rusija pod sankcijama, a sami ne žele pasti pod njih. Već imamo pritužbe da je nemoguće izvršiti prijenos dolara iz Rusije i platiti teret, jer je ruska banka pod sankcijama", kaže Mihail Bobrišev.

Zaustavljene su i isporuke elektronike i kućanskih aparata u Rusiju, pa su ruskim pogonima za proizvodnju Bosch hladnjaka, bojlera Ariston i niz drugih prijeti gašenje, kao i pogonima za sklapanje automobila koji ovise o uvoznim komponentama i rezervnim dijelovima.

"Sve to će se srušiti, vjerojatno ne odjednom, ali rusko gospodarstvo će to uskoro osjetiti", kaže se u članku.

Dodaje se kako je slaba nada i od pomoći "kineskih drugova" koji bi rado zauzeli mjesto izvoznika koji su okrenuli leđa Rusiji, no tu nadu razbijaju podaci o kontejnerskom prometu posljednjih dana koji pokazuju da se isporuke se zaustavljaju i tim smjerom, jer u strahu od američkih sankcija prijevoznici odbijaju preuzeti teret iz Kine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene