Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papina poruka

Papa prozvao Rimsku kuriju: 'Klonite se ogovaranja!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada nema profesionalizma, polako se tone prema osrednjosti, rekao je Papa u svojem prvom Božićnom obraćanju Kuriji.

Papa Franjo poručio je u subotu članovima Rimske kurije, koju razdiru interni sukobi i optužbe za korupciju, da budu ponizni profesionalci i da se klone osrednjosti i ogovaranja, prenose svjetske agencije.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo - 2 Nakon operacije Papa Franjo vratio se u Vatikan, glavni kirurg poručio: "Sada više neće imati neugodnosti od bolesti koje je imao prije"

'Kada nema profesionalizma, polako se tone prema osrednjosti', rekao je Papa u svojem prvom Božićnom obraćanju članovima središnje uprave Katoličke Crkve, poznatije kao Kurija, prenosi Reuters.

Rimska kurija, skup institucija zaduženih za upravljanje crkvenim poslovima na najvišoj razini, sastoji se od Državnog tajništva, devet Kongregacija, tri Suda, jedanaest Papinskih vijeća te sedam Papinskih povjerenstava.

Papa je gotovo dvije tisuće kardinala, biskupa, nadbiskupa i laika koji rade u raznim vatikanskim institucijama i upravljaju Crkvom od 1,2 milijarda vjernika poručio da bi uvijek trebali stremiti "profesionalizmu i služenju."

'Kada nije u službi Crkvama i njihovim biskupima, tada jača Kurijina struktura kao glomazne birokracije koja voli nadzirati i miješati se', rekao je, osuđujući općenitu sklonost prema kritiziranju i kontroli umjesto opraštanju i otvorenosti prema različitostima lokalnih Crkvi, prenosi France Presse.

Papa Franjo preuzeo je na proljeće ove godine Kuriju u velikom neredu i potresenu skandalom 'Vatileaks', u kojem su dokumenti ukradeni iz ureda bivšeg pape Benedikta razotkrili korupciju i interne sukobe među monsinjorima.

Papa Franjo: 'Marksisitička ideologija je pogrešna, ali...'

Benedikt XVI., prvi Papa u 600 godina koji se povukao s dužnosti, također se morao suočiti s izvješćima u talijanskim medijima o tzv. 'gay lobiju' u Kuriji sklonom ucjenama. Prelati u Kuriji koristili su također talijanske medije za širenje glasina ili anonimne napade na članove suparničkih frakcija u vatikanskoj birokraciji.

Papa Franjo izabran je s mandatom da reformira središnju strukturu Katoličke Crkve i imenovao je međunarodno povjerenstvo od osam kardinala da bi ga savjetovalo o tome što bi trebalo promijeniti.

Papa je, u svojem obraćanju, poručio kako želi da Kurija okrene novu stranicu. 'Svetost, u Kuriji, znači također savjesno izbjegavanje ogovaranja', rekao je, pozivajući njezine članove da im primjer bude 'šutljivost' Sv. Josipa, poslušnog Marijinog zaručnika.

Ponovno je također istaknuo, izvan okvira pripremljenog govora, da je u Vatikanu 'bilo i da ima i svetih ljudi'.

Osmorica kardinala koji savjetuju Papu u listopadu su objavili kako smatraju da središnju vladu Svete Stolice treba u cijelosti reformirati. Savjetovali su Papi da Vatikan treba nova pravila koja će urediti funkcioniranje njegovih institucija, a koja bi zamijenila postojeća donesena 1998. godine.

Biskupi širom svijeta kritiziraju Kuriju da je opresivna, autokratska, snishodljiva i previše birokratizirana, a neki je zbog sklonosti raskoši i intrigama uspoređuju s renesansnim dvorom.

Nevjerojatno što je papi Franji uspjelo!

Papa Franjo kazao je prije da je jedan od osnovnih problema Kurije to što je previše usredotočena na svoje vlastite interese. Zbog toga u Vatikan nastoji unijeti otvorenost, konzultiranje i poniznost. Papa je poznat po svojoj skromnosti i živi u maloj kući za goste, a ne u velikom papinskom apartmanu.

Odlukom da mu u reformi svojim savjetima pomognu kardinali iz Italije, Čilea, Indije, Njemačke, Konga, SAD-a, Australije i Hondurasa, dokazao je da je ozbiljno shvatio pozive iz Crkve da decentralizira strogo hijerarhiziranu instituciju.

Prije nego što se povukao, Benedikt XVI. ostavio je Franji tajno izvješće o problemima u Kuriji, koji su razotkriveni kada je njegov sobar Paolo Gabriele ukrao osjetljive dokumente iz njegova stola i dao ih medijima.

Postoje prijedlozi da se neke vatikanske institucije spoji, a neke zatvori kako bi Kurija bila učinkovitija i kako bi se spriječila korupcija.

Vatikan je ovaj tjedan objavio da je angažirao međunarodnu konzultantsku tvrtku kako bi osigurao da sve vatikanske institucije, uključujući one upletene u 'Vatileaks', poštuju međunarodne standarde financijskog poslovanja. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene