Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorio na napade

Papa Franjo: 'Marksisitička ideologija je pogrešna, ali...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog svog protivljenja kapitalističkom društvu, opisujući novi društveni sustav kao ‘novu tiraniju’, američki konzervativci ocijenili su Papine izjave marksističkima.

‘Marksistička ideologija je pogrešna, ali u svome životu sam poznavao mnogo Marksista koji su bili dobri ljudi, tako da se ne osjećam uvrijeđen’, izjavio je Papa u intervjuu za talijanski 'La Stampa', odgovarajući na napade američkih konzervativaca koji su njegove stavove proglasili 'marksističkim'.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Svjetski dan mladih Posjet pape u Portugalu u sjeni seksualnog zlostavljanja svećenika: "Ovo je izvrsna prilika za Crkvu da učini nešto" Papa Franjo Uoči katoličkog festivala mladih Papa odgovorio transrodnoj osobi: "Bog nas voli onakve kakvi jesmo"

Pročitajte što je Papa poručio u poruci mira

Naglasio je kako su njegove kritike upućene nejednakosti koja je rezultat svjetskog ekonomskog sustava te kako mu nije bila namjera biti profesionalni analitičar, već samo promicati društvenu doktrinu Katoličke crkve.

Vjeran svojoj slici branitelja siromaha, papa Franjo je u svojoj apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium objavljenoj koncem studenoga, žestoko osudio diktaturu 'bezdušnog' tržišta koje rađa 'kulturu otpada' gurajući na rub čitave narode.

Rush Limbaugh, metodist i veoma popularan američki konzervativni radijski voditelj nazvao je taj tekst 'čistim marksizmom'.

Nasuprot teologiji oslobođenja, veoma popularnoj u Latinskoj Americi 1970-ih, Papa nudi nemarksističku 'pučku teologiju'.

Njegovu obitelj doseljenu iz Italije uništila je kriza 1929. i na ulicama Buenos Airesa je mogao osjetiti kobne posljedice liberalizma u Argentini zadnjih desetljeća. (N.V./HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene