Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plemenski, a ne državni zakoni

Obitelj ubila 22-godišnjakinju, njezinu tetu i sestričnu zbog 'časti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženu optuženu za bijeg od supruga zbog nove udaje, te njezinu tetu i sestričnu, koje su joj pomagale, njihova je obitelj ubila tijekom vikenda u jednom konzervativnom selu u Pakistanu, javile su tamošnje vlasti.

Novi zločini zbog 'časti' dogodili su se u Jawaki, selu između gradova Peshawara i Kohata na sjeverozapadu Pakistana blizu granice s Afganistanom.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

>>TALIBANI UPALI U ZATVOR: Odjeveni u policajce izvukli 200 kriminalaca

Mlada žena (22) iz Karachija udala se prije dvije godine za jednog trgovca sela Jawakija i prošlog se proljeća vratila svojoj obitelji uz pomoć tete i sestrične, rekao je jedan visoki mjesni dužnosnik.

U Karachiju je mlada žena upoznala drugog muškarca s kojim je otišla u Swat. Klan mladoženje ju je pronašao i plemensko vijeće sela Jawakija se bavilo tim predmetom tijekom vikenda i naredilo smrtnu kaznu za tri žene. Članovi njihove obitelji su ih odmah pogubili i njihova su tijela pokopana u ponedjeljak, precizira taj dužnosnik.

To je slučaj zločina časti koji je riješio plemenski sud u području u kojem pakistanski kazneni zakon nema zakonske snage, rekao je taj dužnosnik. Jedan sigurnosni izvor je potvrdio tu verziju događaja.

U poluautonomnim plemenskim zonama na sjeverozapadu Pakistana državni kazneni zakon se ne primjenjuje, a presude izriču plemenska vijeća koja određuju bespoštedne običajne zakone za slučajeve preljuba.

U Pakistanu, zemlji gdje se sklapaju uglavnom ugovoreni brakovi, blizu tisuću žena i djevojaka je ubijeno 2011. jer su 'osramotile' obitelji, prema podacima Državnog povjerenstva za ljudska prava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene