Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je spremno

Na ekumenski dijalog s papom Franjom u Sarajevu dolaze svi pozvani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici četiri najveće vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini potvrdili su sudjelovanje na ekumenskom međureligijskom susretu s papom Franjom tijekom njegova posjeta 6. lipnja, kazao je u utorak u Sarajevu fra Jozo Marinčić, član crkvenog odbora za pripremu pohoda pape Franje.

On je podsjetio kako je programom u Sarajevu predviđeno da se papa Franjo u subotu u  popodnevnim satima u franjevačkom Studentskom međunarodnom centru u Sarajevu sastane s predstavnicima Islamske zajednice (IZ), Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Židovske zajednice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zastave iz cijelog svijeta VELIČANSTVEN DOČEK PAPE Tisuće hodočasnika ovacijama pozdravilo Svetog oca Slika nije dostupna 'Sarajevo je puno propatilo' GOVORIO O MIRU Papa dirnuo govorom u Predsjedništvu BiH

"Taj ekumenski i međureligijski susret mi franjevci doživljavamo kao veliku čast i priznanje našem radu na eukumenskom dijalogu kroz više od 700 godina naše nazočnosti na ovim prostorima", kazao je fra Jozo.

Pedeset predstavnika IZ predvodit će osobno njezin poglavar Husein Kavazović, na čelu izaslanstva SPC bit će vladika zahumsko-hercegovački i upravitelj mitropolije dabrobosanske Grigorije, a Židovsku će zajednicu predstavljati 29 njenih članova predvođenih predsjednikom Jakobom Fincijem.

65 TISUĆA VJERNIKA ŽELI NA PAPINU MISU: U Sarajevo stiže i tisuće Hrvata

Papa Franjo u Sarajevu

U ime Katoličke crkve u BiH u susretu će sudjelovati 58 svećenika i redovnika koje će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran.

"Papa se susreće s crkvama i vjerskim zajednicama uključenim u Međureligijsko vijeće BiH s naglaskom na onome što te zajednice mogu uraditi na očuvanju pravednog mira u BiH", kazao je fra Jozo podsjećajuči kako je Sveti Otac pojasnio da u BiH dolazi kao brat i glasnik mira i kako bi svima iskazao poštovanje i prijateljstvo i sve ohrabrio na miran suživot u BiH.

Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić novinarima je potvrdio kako je izaslanstvo Vatikana u protekla dva dana boravilo u Sarajevu i uvjerilo se u tijek priprema za pohod pape Franje.

"Obišli su sve lokacije i iznimno su zadovoljni planiranim, a još zadovoljniji onim što je urađeno. Iznimno su zadovoljni i atomosferom oko dočeka", kazao je Nefić.

Na pitanje raspolažu li policijske službe bilo kakvim informacijama o mogućim sigurnosnim problemima vezanim za Papin posjet, Nefić je odgovorio niječno.

"Do sada nema nikakvih činjenica niti informacija koje bi mogle ugroziti posjet i nadamo se da će tako ostati i ubuduće", kazao je Nefić.

Uobičajene mjere osiguranja, tehničke pripreme pri kraju

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako se primjenjuju standardne mjere osiguranja, uobičajene u svijetu, a istaknuo je i kako je papa Franjo omiljen među svim narodima u BiH pa i to doprinosi dobrom sigurnosnom stanju.

"U ime vlade i osobno moram iskazati posebno zadovoljstvo Papinim posjetom. Mi smo doista počašćeni, a Federacija BiH će se pokazati kao najbolji domaćin", poručio je Novalić koji je istodobno pozvao građane Sarajeva da u što većem broju dočekaju papu Franju.

Tehničke pripreme bitne za organiziranje misnog slavlja na stadionu Koševu također protječu bez zapreka, ustvrdio je čelnik organizacijskog pododbora zadužen za taj dio priprema, Igor Planinić. "Sve ide po planu i spremni smo ovaj posao privesti kraju", kazao je Planinić potvrdivši kako se i dalje računa na dolazak oko 65 tisuća hodočasnika na središnje misno slavlje s papom Franjom.

Za tu je svrhu na stadionu Koševu već postavljena glavna bina duga 26, a široka 14 metara na kojoj će biti postavljen oltar. Oltar, koji je izrađen u Tomislavgradu, već je dopremljen u Sarajevo, kao i posebni stolac te zvono kojega će kardinal Puljić blagosloviti u četvrtak.

Zvono za svetu misu s papom na stadionu Koševo, koje je teško 320 kilograma, dar je tvrtke Metal product i obitelji Stjepana Šafrana iz Zagreba. Izlio ga je Josip Tržec, a nakon mise bit će postavljeno na zvonik nove Župne crkve svetog Ignacija u naselju Grbavica.

Zvono je izliveno na temperaturi od 1200 stupnjeva u posebnoj slitini bakra i kositra koja se u narodu zove "zvonovina". Prilikom zvonjave proizvodi ton "H", a ukrašeno je grbom pape Franje, hrvatskim pleterom, hrastovim lišćem i monogramom Družbe Isusove IHS. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene