Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski šitit

"Moramo biti iskreni prema ljudima": Moćni europski lider poručio da Europi treba nuklearno oružje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Čelnik desnog centra Manfred Weber kaže da se EU mora pripremiti za rat bez pomoći SAD-a i mora izgraditi vlastiti atomski štit.

Suočen s mogućim povratkom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, čelnik najveće političke grupacije u EU-u poziva Europljane da se pripreme za rat bez potpore Sjedinjenih Država i da izgrade vlastiti nuklearni štit. 

Manfred Weber, čelnik Europske pučke stranke desnog centra (EPP) za koji se trenutno predviđa da će biti prvi na izborima za Europski parlament u lipnju - opisao je Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina kao "dvojicu koji su postavili okvir" za 2024.

Trumpova naizgled skora nominacija za republikanskog predsjedničkog kandidata nakon pobjeda u Iowi i New Hampshireu prestrašila je Europu, gdje je ostao zapamćen kao NATO skeptik koji je prijetio da neće stati u obranu Europe ako bude napadnuta.

Suočen s mogućim povratkom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, čelnik najveće političke grupacije u EU-u poziva Europljane da se pripreme za rat bez potpore Sjedinjenih Država i da izgrade vlastiti nuklearni štit, piše Politico

Pročitajte i ovo Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4 CGO Resnik Građani na nogama: "Bit će to još jedno novo gore smetlište u zelenom pojasu iz kojeg dolaze naša voda i hrana"

Sve to dovodi do mučnog pitanja europske nuklearne obrane, jer se NATO trenutno uvelike oslanja na američke nuklearne bojeve glave, koje su raspoređene u šest vojnih zračnih baza u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj.

"Europa mora izgraditi vlastitu obranu te moramo biti u stanju odvratiti potencijalni napad i obraniti se. Svi znamo da je nuklearna opcija zaista odlučujuća kada dođe do pritiska", poručio je. 

Pročitajte i ovo Pad zrakoplova s ukrajinskim zarobljenicima Oboren zrakoplov Moskva i Kijev međusobno se optužuju za rušenje aviona: Na mjestu nesreće pronađeni ključni dokazi

"Želio bih vidjeti europsku dimenziju nuklearne obrane kao dugoročni cilj", rekao je čelnik EPP-a.

"Ali sve dok to nije realno, trebali bismo prihvatiti Macronovu ponudu i sada razmisliti o tome kako francusko nuklearno naoružanje može također biti ugrađeno u europske strukture", rekao je.

Druga europska nuklearna sila - ali izvan EU-a - je Britanija, s manje od nekih 260 bojevih glava.

Pročitajte i ovo Zapljena u Španjolskoj Pljačkali luksuzne kuće Uhvaćena banda bivših vojnika iz istočne Europe: "Koristili su svoje vještine, djelovali su brzo i efikasno"

Pročitajte i ovo Danica Baričević, saborska zastupnica HDZ-a Oglasila se na Facebooku "Škuri, crni, mali": HDZ-ova zastupnica objasnila svoju rasističku izjavu, pogledajte kako se pravda

"Možda, samo da pogledamo opcije, sada smo na točki u kojoj bismo, nakon godina i desetljeća Brexita, trebali otvoriti konstruktivan dijalog s našim britanskim prijateljima", nastavio je Weber.

"I oni imaju poteškoća u osiguranju svoje sigurnosti. I njima ponestaje novca za dva nosača zrakoplova koja imaju. Teško održavaju i svoje kapacitete. I po tom pitanju je možda sada također pravo vrijeme na početak organiziranog strukturiranog dijaloga s Velikom Britanijom."

"Moramo biti iskreni prema ljudima", ustvrdio je. "Ne bismo trebali skrivati ​​realnost prijetnje pred Putinom kako bismo nekako stvorili osjećaj da stvari neće biti tako loše", poručio je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene