Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CGO Resnik

Građani na nogama: "Bit će to još jedno novo gore smetlište u zelenom pojasu iz kojeg dolaze naša voda i hrana"

Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4
Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4 Ranko Suvar/Cropix
Aktualno Galerija Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4 Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4 Foto: Ranko Suvar/Cropix Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 3 Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 3 Foto: Ranko Suvar/Cropix Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 2 Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 2 Foto: Ranko Suvar/Cropix +0 Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 1 Galerija 1/4 >>
Udruge građana prosvjedovale su u četvrtak protiv izgradnje Centra za gospodarenjem otpadom u Resniku. Okupili su se ispred zagrebačke Gradske skupštine gdje će se na sjednici predstavljiti studija izvodljivosti.

Više građanskih udruga u četvrtak se ispred zagrebačke Gradske skupštine usprotivilo gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Resniku, a predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat rekla je da su osupnuti promjenama stavova gradonačelnika Tomaševića.

"Odlučni smo da ćemo iskoristiti sve mehanizme protiv ovih nepotrebnih, neprihvatljivih i štetnih projekata Centra za gospodarenje otpadom (CGO) sa spalionicom u Zagrebu i bilo gdje", istaknula je Genzić-Horvat na konferenciji za medije ispred Gradske skupštine.

Pročitajte i ovo Danica Baričević, saborska zastupnica HDZ-a Oglasila se na Facebooku "Škuri, crni, mali": HDZ-ova zastupnica objasnila svoju rasističku izjavu, pogledajte kako se pravda

Zajedno s predstavnicima udruge Zeleni odred - Forum braniteljske udruge Vidra, Udrugom povrćara Zagreba i Zagrebačke županije, Povjerenstvom za prava pacijenata Zagreb, Građanskom inicijativom Stop spalionici Rebro, Udrugom Eko Zagreb i Krizni eko stožer Zagreb - izrazila je protivljenje izgradnji CGO-a u Resniku, čija studija izvodljivosti je danas na sjednici Gradske skupštine.

Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4 Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 2 Foto: Ranko Suvar/Cropix

Dok će gradska vlast u četvrtak tražiti političku podršku za izgradnju tog postrojenja, iz udruga su poručili da su osupnuti promjenama stavova zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovog koalicijskog partnera SDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotov očevid Detalji teške nesreće u kojoj je poginuo vozač kamiona: Počeo pretjecati pa se zabio u autobus

Prema ocjeni Genzić-Horvat, studija izvodljivosti "dio je plana dugogodišnjeg nastavka izgradnje štetnog Centra za gospodarenje otpadom", a smatra kako je riječ o "lošem i štetnom projektu" u zdravstvenom, ekološkom, financijskom i ekonomskom smislu.

"Bit će to još jedno novo gore smetlište, dakle Jakuševec neće nestati, treba ga odmah zatvoriti, ali stvarati nešto još puno gore je totalni apsurd i nonsens", istaknula je.

Poručila je da se izgradnja CGO-a planira u zelenom pojasu Grada Zagreba, na kojemu se proizvodi hrana, ali i na vodonosniku pitke vode, a ocijenila je i da je studija izvodljivosti politički pamflet.

Pročitajte i ovo Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac Oglasio se turski kirurg čija je pacijentica nakon zahvata umrla u Srbiji, otkrio na što sumnja

Predsjednica Udruge povrćara grada Zagreba i zagrebačke županije Marina Galović naglasila je da u zoni budućeg CGO-a Resnik i energane djeluje neposrednoj blizini 40 OPG-ova.

"Smatram da gradonačelnik ovim nesmotrenim potezom ugrožava proizvodnju hrane, a u Covid pandemiji se je pokazalo koliko je to bitno za sve nas", rekla je Galović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skočko - radost u kući Skandal u susjedstvu: Načelnik djeci poklonio poznati pripravak za potenciju, roditelji bijesni

Genzić-Horvat je u ime okupljenih udruga najavila da su spremni na daljnje akcije protiv CGO-a, istaknuvši da imaju podršku drugih udruga diljem Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene